F1 2016 – Gamereview
Ben jij net zo snel als Max Verstappen?
F1 2016 voor de PC, Xbox One en PS4 ligt eindelijk in de winkelschappen. Als ‘official product of the FIA Formule One World Championship’ mag je verwachten dat de game aan de hoogste eisen voldoet. Maar is dat ook zo? En is het nu een simulator of gewoon een fijne arcaderacer? Tijd om een contract te tekenen, in een F1-auto te stappen en op onderzoek uit te gaan. Ready, set, go!
Codemasters
F1 2016 is een game van ontwikkelaar Codemasters. Deze partij heeft zich de afgelopen jaren in de schijnwerpers gewerkt als dé maker van succesvolle racegames. We noemen bijvoorbeeld DiRT Rally: een meesterwerk voor elke rallyliefhebber met een voorliefde voor toprealisme. Maar hoe realistisch is F1 2016?
Realisme
Daar moeten we eerlijk in zijn. F1 2016 is geen pure simulator. Het is eerder een mix van arcaderacing en simulatorwerk, want zelfs met alle hulpsystemen uitgeschakeld blijft het gevoel dat er een engel op je schouder meekijkt, ook al heb je met ‘alle systemen uit’ wel de meest intense race-ervaring.
Het blijft natuurlijk moeilijk om voor te stellen hoe een echte F1-auto rijdt, maar je krijgt er in deze game wel een idee van. Daar komt bij dat je deze game voor het beste gevoel eigenlijk moet spelen met een stuurwiel en pedalenset, in plaats van een gamepad van – in dit geval – de PS4.
[gallerij-1]
Advies van Max Verstappen
The one and only Max Verstappen beaamt dit. “Je bent veel langzamer op een gamepad. Als je wilt strijden voor een podiumplaats heb je een simulator nodig”, vertelt Verstappen in een interview naar aanleiding van het verschijnen van de nieuwe racegame F1 2016. Verstappen meldt ook dat hij racegames gebruikt om zich op races voor te bereiden, want het is een ideaal hulpmiddel om de bochten van een circuit in je op te nemen.
Diverse spelmodi
F1 2016 blinkt uit in de diversiteit van de spelmodi. Er is keuze uit onder meer Time Trail, Quick Race en Career. Codemasters heeft vooral werk gemaakt van de carrièremodus. Voor de meeste spelers is dit ook de belangrijkste spelmodus. Je doorloopt het hele F1-traject. Je tekent allereerst een contract bij een team naar keuze, kiest een avatar die bij jou past en gaat vervolgens vol aan de bak. Wij kiezen voor team Red Bull TAG Heuer met als teamgenoot… juist, ‘onze eigen’ Max Verstappen. Elke F1-renstal heeft zijn eigen thuisbasis in eigen huisstijl waar je achter een laptop je zaken regelt en een nieuw raceweekend start.
[gallerij-2]
Neem de tijd
Het finetunen van je auto doe je helemaal zelf in een van de drie vrije trainingen. Vervolgens werk je alle kwalificaties af. Je verdient punten die je kunt gebruiken om je auto te verbeteren. Na de trainingen en kwalificaties kies je een strategie en volgt de échte race. Met één raceweekend ben je zo al meer dan anderhalf uur zoet. En je begrijpt, dat levert uren speelplezier op.
Voor de start van een race geeft Codemasters de sfeer van de startgrid leuk weer, maar veel variatie zit er niet in. In feite speelt continu hetzelfde filmpje af, maar dan met een andere achtergrond. Heel storend is dat niet, want het draait natuurlijk om het rijden.
[parallex-1]
Intense race-ervaring
Het racen zelf is verrassend genoeg heel erg spannend. Noem het intens. Dat komt door de slimme kunstmatige intelligentie van computergestuurde concurrenten op de baan. Ze gooien de deur dicht, drukken op de achterspoiler en zorgen daarmee direct voor een hogere bloeddruk en zweet op het voorhoofd. De goed uitgewerkte weerseffecten verhogen de spanning nog meer.
Zware regenval betekent een extra uitdaging. Het rijden in de F1-auto’s vergt dan nog meer concentratie. Je moet de juiste rem- en instuurpunten vinden en natuurlijk niet te vroeg op het gas gaan, want anders breekt de achterkant uit. Netjes rijden dus. Soms betekent rustiger rijden meer snelheid.
Schademodel
Het rijgedrag in F1 2016 is naar een hoger plan getild ten opzichte van F1 2015. De indruk van snelheid is altijd aanwezig, maar het motorgeluid valt net als de echte racers wat tegen. De geluiden komen absoluut overeen met de werkelijkheid, maar een feit blijft dat een 1.6 Turbo gewoon niet overtuigend klinkt. Het schademodel is niet heel uitgebreid. Verwacht daarom geen gedetailleerde versplintering van koolstofvezelcomponenten, maar eerder simpele schade zoals een kapotte wielophanging, een klein onderdeel dat van de auto valt of rook achter de auto.
[gallerij-3]
Terugspoelfunctie
Als je na tien zware ronden van de baan vliegt, is het gelukkig nog geen einde verhaal. Er is een terugspoelfunctie, waarmee je tot kort voor de crash een herstelpunt kunt kiezen. Zo is al dat zweten niet voor niets geweest.
De meest betrokken camerapunten zijn de cockpitview en eagleview. Met die laatste kijk je over de ‘schouder’ van de Formule 1-racer neer op de baan. Het geeft een geweldig overzicht en een sensationele race-ervaring. Het camerapunt achter de auto doet afbreuk aan het realismegevoel, ook al zijn de warmtegolven achter de auto erg mooi uitgewerkt.
[parallex-2]
Graphics
Ten opzichte van F1 2015 zijn de graphics niet extreem verbeterd. Ze waren al best netjes en zijn nu nog iets verder verfijnd. Auto’s zijn tot in detail uitgewerkt, maar heel erg next gen, zoals je denkt te verwachten op de PS4, is het nog niet. Vooral de omgevingen kunnen nog wel extra detaillering gebruiken, evenals de gezichten van de personages. Wat dat betreft hebben de makers van voetbalgame FIFA het nabootsen van gezichten beter onder de knie. Best opvallend, aangezien in FIFA honderden personages zijn nagemaakt en in F1 2016 maar 22 coureurs zijn opgenomen en je dus meer aandacht voor detail verwacht. Afijn, het racen maakt erg veel goed.
Géén offline multiplayer
Gezellig met z’n tweeën op de bank tegen elkaar strijden is er overigens niet bij, want een offline multiplayer ontbreekt. Wil je met meerdere personen tegelijk racen of zelfs een seizoen afronden, dan moet je dat online doen.
[gallerij-4]
Conclusie:
Kort door de bocht: F1 2016 is gewoon een erg goede racegame die je een intense race-ervaring biedt. Niet moeders mooiste racegame op de markt, maar wel eentje die je op een aantrekkelijke manier betrekt bij het racen en het F1-circus. Het F1-seizoen wordt op een aantrekkelijke manier weergegeven. F1 2016 is absoluut een vermakelijke formule en een must have voor iedereen die fan is van de koningsklasse van de autosport. Zelfs als je geen F1-liefhebber bent, kun je jezelf uren vermaken met F1 2016. Daar komt bij dat iedereen wel een keer wil winnen van Max Verstappen, toch?
[gallerij-5]
PLUS
- Uitgebreide carrièremodus
- Intense F1-ervaring
- Snelheidsgevoel
- Slimme computergestuurde tegenstanders
MIN
- Ontbreken offline multiplayer
- Graphics mogen (nog) beter
[parallex-3]
F1 2016: Trailer
[video-1]
Video: Spa Francorchamps Hot Lap met Kevin Magnussen – Renault Sport
[video-2]
F1 2016 – Career Trailer
[video-3]
F1 2016 – Austria Flying Lap
[video-4]