Een ‘wilde’ tour met Lexus
Bij Jeunes Restaurateurs en Lexus voel je je direct thuis
Ter ere van hun 25-jarig bestaan organiseerde Jeunes Restaurateurs (JRE) in samenwerking met Lexus dit jaar drie foodtours in een bepaald thema. Eerder dit jaar stonden kreeft, oesters en asperges centraal. Nu vervolgde de stoet Lexussen, inclusief chauffeurs, zijn tour door de Veluwe. Het thema? Wild!
De samenwerking tussen JRE en Lexus is eigenlijk een heel logische. Hoewel hun vakgebied verschilt, hebben ze veel overeenkomsten: er is aandacht voor detail, je voelt je in één van de JRE-restaurants net als in een Lexus vrijwel direct thuis én zowel met een gerecht uit een JRE-restaurant als tijdens een rit in een Lexus prikkel je alle zintuigen. We ervaren het vandaag allebei, want tijdens de tour krijgen we amuses, zorgvuldig bereid door de chefs van de JRE-restaurants, en bijpassende wijnen, terwijl we ons door een chauffeur rond laten rijden in een Lexus NX 300h, een RX 450h, een LC 500, een LS 500h óf een IS 300h. De dag wordt afgetrapt in The Hunting Lodge, waar we beginnen met prosecco, de eerste amuse van The Hunting Lodge en een presentatie van een heuse jager, Reinier Broeks. Hij vertelt uitgebreid over wildbeheer in Nederland en dat vooral vanwege de verkeersveiligheid de populatie binnen de perken gehouden moet worden. Vooral op de Veluwe is er een overschot aan wild. Jagen is trouwens niet makkelijk: gemiddeld zit een jager zo’n 34 uur in het land voor één ree. We waarderen onze amuse, tartaar van hert met druivenmost mosterd en appel, na zijn verhaal net een beetje meer.
Even langs de poelier
We nemen plaats in de LC 500, de luxe coupé van Lexus, en voelen ons ook hier direct thuis. Het interieur is ontstaan uit echt vakmanschap, met handgestikte details en zorgvuldig gekozen materialen, en de temperatuur en luchtvochtigheid zijn bij het instappen al precies goed. De volgende stop klinkt wat minder luxe, maar het tegendeel is minder waar. Brinkhorst is een poelier gespecialiseerd in kip, kalkoen, wild en gevogelte. Zij leveren aan veel sterrenrestaurants. Restaurant De Strandlodge uit Winterswijk verzorgt op deze locatie de amuse, konijnenbout met ganzenlevercrème, zwarte quinoa en Arganolie. Nadat we ons hullen in de bedrijfskleding en hebben voldaan aan de uitgebreide veiligheidsvoorschriften van Brinkhorst, krijgen we een rondleiding door het bedrijf waarbij duidelijk wordt dat poelier een échte ambacht is. Restaurant Bentinck in Amerongen verzorgt vervolgens de amuse van wildzwijn wang met Hete Bliksem en Bockbier.
Gastvrije rit
De tour gaat richting de biologische kaasboerderij Brandrood in Ede, waar Arjan en Karina Schermer ons alles vertellen over de kaas van hun zeldzame Brandrode runderen. In de amuses aldaar wordt met de overheerlijke kaas gewerkt, want Orangerie de Pol serveert ossenwang met Brandrood-schuim, risotto, komijn en Doetinchems Donker en Basiliek voorziet ons van coquilles met Brandrood-kaas, bloemkool en wintertruffel. Zodra het begint te miezeren duiken we snel de eerste beste Lexus in – een LS 500h. Een goede keuze, want deze luxe sedan heeft 28-voudig verstelbare voorstoelen die een voortreffelijke shiatsu-massage geven. Dat in combinatie met de stoelverwarming zorgt ervoor dat we tijdens de rit weer opwarmen en helemaal zen worden. Als dat geen gastvrijheid is.
Red Carpet Treatment
De volgende stop is de Lexus-dealer in Arnhem, waar we een rondleiding krijgen van vestigingsmanager – de ironie – Rijk de Jager. Hij neemt ons mee in de Red Carpet Treatment van Lexus waarbij duidelijk wordt dat hun klanten steeds op subtiele wijze net wat meer aandacht krijgen. Proefrit maken? Dan staat er altijd een flesje water klaar in de auto, evenals een briefje met het mobiele nummer van de dealer en een beschrijving van een route die je eventueel kan volgen. Je Lexus voor onderhoud naar de werkplaats? Dat is altijd vervelend, maar als je Lexus rijdt zo minimaal mogelijk. ’s Ochtends wordt je auto opgehaald, waar je ook bent: thuis, of op kantoor. Vervolgens krijg je een vergelijkbare leenauto mee, en ’s avonds wordt je auto weer teruggebracht. Het is zelfs mogelijk om voorkeur uit te spreken wie het onderhoud aan jouw Lexus uit mag voeren. Trouwens: net zoals je niet zomaar chefkok bij een JRE-restaurant wordt, kunnen alleen de allerbesten in de Lexus-fabriek in Kyushi de positie van Takumi bekleden. Rijk laat ons de Takumi-test zien, waarbij je binnen 90 seconden met je niet-dominante hand een kat in origami moet vouwen. Geslaagd voor de test? Alleen dan, én als je al minimaal 25 jaar ervaring hebt binnen je vakgebied, word je een echte Takumi en mag je bepaalde soorten leer met de hand stikselen. Een hele eer, want wereldwijd zijn er maar 19 Takumi’s.
De UX signature dish
Het einde van de tour telt nog een hoogtepunt. Bij Lexus Arnhem krijgen we een exclusieve preview van de nieuwe Lexus UX, die vanaf maart 2019 in alle showrooms komt te staan. Bij deze urban crossover staat de Japanse traditie van ‘engawa’ centraal, waar de grenzen tussen binnen en buiten naadloos in elkaar overgaan. Dit uit zich in een dynamisch gevormde voorzijde en een net zo dynamisch interieur. De samenwerking van Lexus met JRE resulteert erin dat de JRE-chefs voor elk nieuw te onthullen model een signature dish ontwikkelen. Dit gerecht wordt vandaag bereid door Bjorn Massop van Villa Ruimzicht en hij geeft er zijn eigen invulling aan: we eindigen de dag met duurzaam gerookte paling en groene erwten, wilde eend en koolrabi. Hij sluit af met de boodschap dat elke JRE-chef tracht zo duurzaam mogelijk te werken door vaak gebruik te maken van lokale ingrediënten en volgens de beschikbaarheid van het seizoen te koken. Die filosofie past helemaal bij de hybride modellen van Lexus waar we vandaag in rond werden gereden. JRE en Lexus, bedankt!
LEES OOK: Asperges steken met Lexus