Alles over jouw CO₂-registratie
Vanaf 2024 is CO₂-registratie van woon-werk verkeer en zakelijke kilometers voor grote bedrijven verplicht. Het is een van de middelen waarmee de overheid probeert om de in 2019 opgestelde klimaatdoelen te halen. Benieuwd wat de rapportageplicht precies inhoudt en hoe je CO₂-uitstoot het beste kunt registeren? Je leest het hier.
CO₂-registratie: wat en hoe?
CO₂ is een emissie die bijvoorbeeld vrijkomt bij het gebruik van voertuigen met een brandstofmotor. In het Klimaatakkoord van Parijs zijn in 2019 bepaalde doelen gesteld die de uitstoot van CO₂ drastisch moeten verminderen. Daarom heeft de Nederlandse overheid een wet ingesteld: de normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit. Deze regeling stelt dat bedrijven die meer dan 100 werknemers in dienst hebben, alle CO₂ die ze uitstoten met zakelijk verkeer moeten registreren. Vanaf 1 januari 2024 moeten deze gegevens verplicht worden aangeleverd.
Het doel van de rapportageplicht
De normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit moet ervoor zorgen dat de grote Nederlandse bedrijven minder CO₂ gaan uitstoten. Het doel is om uiteindelijk 1 megaton CO₂ te besparen in 2030. Dit moet worden behaald doordat bedrijven als gevolg van de registratie en het bijkomende inzicht bewuster worden van hun CO₂-uitstoot. De verwachting en hoop is dat zij meer in actie komen om de CO₂-uitstoot terug te dringen. Door bijvoorbeeld over te stappen op elektrische voertuigen, die lokaal emissieloos rijden, kunnen bedrijven een reductie van hun CO₂-uitstoot realiseren.
Kleinere bedrijven met minder dan 100 werknemers worden niet meegenomen in deze regeling. Wel spoort de Nederlandse overheid ook deze bedrijven aan om hun CO₂-uitstoot te registreren. De gegevens hiervan worden geanonimiseerd en meegenomen in een onderzoek.
In 2025 zal de rapportageplicht geëvalueerd worden. Als de cijfers erop wijzen dat het doel van 2030 niet behaald gaat worden, dan zullen er maatregelen getroffen worden om deze toch te halen. Zo kunnen er bijvoorbeeld limieten aan de CO₂-uitstoot gehangen worden, die bedrijven dwingen om aanpassingen te maken.
Hoe registreer je CO₂?
Bij het rapporteren van de CO2-uitstoot kom je in een digitaal systeem van de overheid. Daar wordt de CO₂-uitstoot berekend door het aantal gereden kilometers te vermenigvuldigen met de gemiddelde uitstoot van het gebruikte vervoersmiddel en brandstoftype.
Voor bedrijven is daarom belangrijk om gereden kilometers nauwkeurig bij te houden, net zoals dit het geval is voor berekeningen omtrent bijtelling of reiskostenvergoeding. Er zijn diverse systemen die hier ondersteuning in bieden, zodat de administratieve last minimaal is.
Zo kunnen er trackers geplaatst worden in zakelijke auto’s, waarmee de ritten die het voertuig maakt automatisch verwerkt worden. In sommige gevallen is het plaatsen van een tracker niet de juiste oplossing. Bijvoorbeeld wanneer het een privé auto is. Er zijn ook diverse andere oplossingen om eenvoudig ritten te registreren. Zo kunnen werknemers bijvoorbeeld handmatig zakelijke ritten in het systeem toevoegen, door een vertrek- en eindpunt en het type voertuig in te vullen.
De beste CO₂-registratie oplossingen
Moby vergeleek diverse systemen voor CO₂-registratie. De beste oplossingen vind je hieronder op een rij:
Wat hoeft er niet geregistreerd te worden?
Bedrijven met minder dan 100 medewerkers zijn niet verplicht om hun CO₂-uitstoot door zakelijke kilometers te registreren. Toch kunnen deze bedrijven er ook voor kiezen CO₂ te registreren én te rapporteren. Dit biedt namelijk inzicht en helpt bij het verbeteren van processen, administratie en het analyseren van rijgedrag.
Ook voor bedrijven die wel onder de verplichte CO₂-registratie vallen, zijn er uitzonderingen. Zo hoeven grote transportbedrijven en koeriersdiensten de uitstoot van vervoersmiddelen niet te registreren. Ook zakelijke vluchten naar het buitenland hoeven zij niet te registreren. Bij een zakelijke leaseauto moet alleen de uitstoot van de zakelijke kilometers geregistreerd worden, niet die van de kilometers die privé gemaakt worden. Het is dan ook belangrijk dat alle ritten goed geregistreerd worden, bijvoorbeeld door middel van de juiste rittenregistratie-apps.