
Review – BYD Dolphin Surf: hoe ‘budget’ is deze budget-EV?
Laat deze auto een spetterende indruk op ons achter?
![]() |
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |

Met de BYD Dolphin Surf neemt BYD het op tegen modellen als de Dacia Spring, Leapmotor T03, Dongfeng Box en Hyundai Inster. Een budget-EV dus. Wat heeft de Dolphin Surf te bieden? Hoe ruim is hij? En rijdt hij ook een beetje lekker?
Haters en fans
Rond auto’s uit China bestaan altijd mixed feelings. Er zijn haters en fans. Een ding moet je die Chinezen wel meegeven: ze zijn ontzettend goed in het snel en goed ontwikkelen van nieuwe modellen en technologieën. EV’s opladen met dik 1.000 kW? In China is dat al realiteit. Tegen een spotprijs een EV aanbieden? Ook een vinkje, want deze BYD Dolphin Surf heeft in China een prijs van ongeveer 9.000 euro. Dat heb je goed gelezen. Minder dan 10.000 euro! In Nederland is dat 22.990 euro.
BYD Dolphin Surf: verkoophit
Weet overigens dat deze BYD al sinds november 2023 wordt verkocht in China en Zuid-Amerika. In China heet het model BYD Seagull en in Zuid-Amerika luistert het model naar de naam Dolphin Mini. In Europa verschijnt de kleine stadsauto als Dolphin Surf in de showrooms. Sinds de introductie van het model in 2023 zijn er wereldwijd al 930.000 exemplaren van verkocht, waarvan 170.000 stuks in het eerste kwartaal van 2025. Deze kleine BYD is dus een groot succes. Dat heeft vooral met de scherpe prijsstelling te maken. Helaas merken we daar in Nederland niet heel veel van, want voor veel mensen zal ook 23.000 euro nog te veel zijn. Al is deze Dolphin Surf ten opzichte van concurrenten wel weer gunstig geprijsd. Auto’s zijn simpelweg erg prijzig geworden.
BYD DOLPHIN SURF (2025): deze EV kost in China 9.000 euro! – REVIEW – AutoRAI TV
Afmetingen Dolphin Surf
Ook deze Dolphin Surf is supersnel ontwikkeld. Dat is mogelijk gemaakt door het modulaire e-Platform 3.0 dat voor veel BYD-modellen de basis vormt. Tijd voor wat feiten. De BYD Dolphin Surf heeft een lengte van 3.990 mm, een breedte van 1.720 mm en een hoogte van 1.590 mm. De wielbasis heeft een lengte van 2.500 mm, resulterend in voldoende interieurruimte.
Bagageruimte
De inhoud van de bagageruimte komt uit op 308 liter. Houd wel rekening met een hogere tildrempel. Wie de rugleuning van de achterbank neerklapt in 50/50-verhouding heeft de beschikking over 1.037 liter. Puntje van aandacht – letterlijk – is de scherpe hoek van de achterklep. Zorg ervoor dat je niet je hoofd stoot aan deze klep als de achterklep in de hoogste stand staat. In de auto zelf zijn nog twintig extra opbergplekken te vinden. Het laadpunt is verwerkt in het rechtervoorscherm. Vehicle-to-load (V2L) met 3,3 kW output is standaard. Handig, want zo kan je ook andere apparaten op locatie van stroom voorzien.

Vrolijke kleuren
Het mag best gezegd worden: die BYD Dolphin Surf is een vrolijk karretje. Helemaal als je hem in een goede kleur besteld. Er is keuze uit Lime Green, Apricity White, Ice Blue en Polar Night Black. Lime Green is overigens de basiskleur. Leuk! Polar Night Black, Apricity White en Ice Blue zijn leverbaar voor een meerprijs van 650 euro. Standaard staat de auto op 15-inch lichtmetaal, maar de Boost en Comfort-versie hebben 16-inch lichtmetaal.
Interieur BYD Dolphin Surf
Het interieur oogt hip en combineert een draaibaar 10,1-inch touchscreen met analoge drukknoppen. Alle uitvoeringen van de auto hebben op de achterbank ook Isofix-bevestigingspunten. De BYD Dolphin Surf heeft ook Apple CarPlay en Android Auto en een spraakassistent genaamd ‘Hi BYD’. Als bestuurder kijk je uit op een 7,0-inch display. Ook die is standaard, net als een middenarmsteun, elektrische raambediening, airco en navigatie. De topversie heeft op de middenconsole ook een draadloze telefoonlader.

Structuur knoppen te glad
Wat heeft het interieur nog meer te bieden? Analoge drukknoppen voor het bedienen van de automaat (D, N, R, P), rijmodi, airco en voorruitontwaseming. Hier plaatsen we wel graag een opmerking: de structuur van deze knoppen is erg glad waardoor je weinig feeling hebt met wat je precies doet. De auto heeft – ongeacht uitvoering – ook een 18W Type A en 60W Type C USB-lader. Een fijne eigenschap is dat deze BYD Dolphin Surf lekker ruim is vanbinnen. Ook achterin kan je als volwassen persoon prima zitten. De zittingen zijn zelfs aan de langere kant. Dat hebben we weleens anders gezien. Ook de hoofdruimte is nog goed als je een lengte hebt van ongeveer 1,85 meter.
Veiligheidsvoorzieningen
Dan moeten we nog de rijhulpsystemen noemen. Alle versies van de Dolphin Surf hebben slimme cruise control, een botspreventiesysteem, rijstrookassistent en een grootlichtassistent. Ook bandenspanningmonitoring is aanwezig. Standaard zijn ook systemen als een achteruitrijcamera en verkeersbordenherkenning. De topversie Comfort heeft een 360-graden camerasysteem. Met een simpele swipe op het display kom je in het snelmenu terecht waarin je de snelheidswaarschuwing en rijstrookassistent eenvoudig kan uitschakelen. Scheelt ergernis onderweg. Deze auto mag dan Dolphin Surf heten, maar van flippers achter het stuur is geen sprake. Je hebt als bestuurder geen invloed op het regeneratieve remvermogen van de auto. Dat regelt de auto zelf. One-pedal-driving zit er dus niet in.
Hoe rijdt de BYD Dolphin Surf?
Op dit onderdeel scoort de Dolphin Surf veel punten. De auto rijdt volwassen, heel volwassen zelfs. Het onderstel kent een fijne demping en ook de stoelen houden je goed op je plek. Bovendien is het ook vrij stil aan boord, behalve op de snelweg met snelheden boven 100 km/u. Dan ervaar je veel windgeruis rondom de zijspiegels. Valt mee te leven natuurlijk, want je moet ook niet vergeten dat we hier te maken hebben met een A-segment hatchback. Je kan niet alles verwachten voor dit geld. Een ding is zeker: het onderstel is met zorg en aandacht uitontwikkeld en verdient een dikke duim. Het stuurgedrag is oké. In de middenstand ervaren we een wat plakkerig gevoel. Toch zal dit voor de meeste mensen geen probleem zijn.

Drie uitvoeringen BYD Dolphin Surf
Er is keuze uit drie uitvoeringen: Active, Boost en Comfort. Simpel te onthouden overigens, want dit is een ABC’tje. Hoe hoger de letter in het alfabet, hoe rijker de uitrusting. Hoeveel actieradius en vermogen de BYD Dolphin Surf heeft, is afhankelijk van de versie die je kiest. Ons gevoel is dat je de Active-basisversie beter kan laten staan, omdat deze een 30 kWh batterij heeft en een WLTP-rijbereik van 220 kilometer. Daar blijft in de praktijk dan ongeveer 150 kilometer van over.
Boost
Als je gaat voor de tweede uitvoering (Boost), dan krijg je al een 43,2 kWh batterij met 322 kilometer rijbereik. De Active en Boost hebben een elektromotor met een vermogen van 65 kW en 175 Nm aan trekkracht. Goed voor een 0-100-tijd van ongeveer 11 tot 12 seconden.
Comfort
Ga je voor de Comfort? Dan profiteer je direct van een extra krachtige elektromotor van 115 kW (156 pk) en 220 Nm aan koppel. Die sprint in 9,1 seconden van 0 naar 100 km/u. En dat voel je! De topsnelheid komt bij alle versies uit op 150 km/u. De Comfort haalt 310 kilometer op een volle lading stroom (WLTP).
Oplaadtijd en gewichten
De oplaadtijd hangt af van de uitvoering. De Active kan maximaal 65 kW snelladen (DC) versus 85 kW voor de Boost en Comfort. In alle gevallen duurt het snelladen van de batterij van 10 tot 80 procent ongeveer 30 minuten. Normaal laden kan met 11 kW 3-fase. De voertuiggewichten dan. Handige informatie, omdat je ook voor een BEV wegenbelasting moet betalen. De BYD Dolphin Surf Active weegt leeg 1.294 kilogram, de Boost weegt 1.370 kilogram en bij de Comfort praten we over 1.390 kilogram. De auto heeft een onderhoudsinterval van 30.000 kilometer of elke 24 maanden, wat als eerste komt.

Prijzen
Tot slot nog even de prijzen. De BYD Dolphin Surf is vanaf half juni beschikbaar in alle BYD Stores in Nederland en te bestellen in drie uitvoeringen: Active, Boost en Comfort. De consumentenadviesprijzen beginnen bij 22.990 euro voor de Active, 24.990 euro voor de Boost en 26.690 euro voor de luxe Comfort-uitvoering. Ons gevoel zegt dat we de basisversie liever laten staan vanwege de kleinere accu. Ga minimaal voor de Boost en als het even kan voor de Comfort. Want die extra sterke elektromotor rijdt gewoon erg lekker.
Conclusie review BYD Dolphin Surf
Met deze prijzen is de BYD Dolphin Surf niet de allergoedkoopste, maar daar zet de auto wel uitstekende rijeigenschappen tegenover. Oké, rondom de zijspiegels ontstaat veel windgeruis op de snelweg en de besturing is rond de middenstand van plakkerig, maar het onderstel voelt heel volwassen aan en kent een fijne demping. Daarnaast is deze auto – zeker in dit segment – bovengemiddeld ruim. Ook 6 jaar tot 150.000 kilometer is mooi meegenomen. BYD heeft dus zeer zeker een sterk aanbod met deze Dolphin Surf. Het is een van de meest volwassen auto’s in dit segment, met uitstekende soft- en hardware. Deze auto laat een spetterende indruk op ons achter.
































