achtergrondafbeelding

Autozoeker

Volkswagen Id3

Volkswagen maakt serieus werk van volledig elektrisch aangedreven modellen. Nadat eerder al de e-Up en e-Golf verschenen, presenteerde het merk in 2016 zelfs een volledig elektrisch submerk: de I.D.-modellenlijn. Qua opzet in feite vergelijkbaar met het (vrijwel) volledig elektrische i-submerk van BMW. Men trapte af met de Volkswagen I.D. Concept en inmiddels zijn ook de I.D. Buzz, I.D. Cross, I.D. Vizzion, racewagen I.D. R, I.D. Buggy en I.D. Roomzz gevolgd. Allen nog conceptcars, hoewel sommigen al wel functionerend zijn uitgevoerd. Lees verder

Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen

Volkswagen maakt serieus werk van volledig elektrisch aangedreven modellen. Nadat eerder al de e-Up en e-Golf verschenen, presenteerde het merk in 2016 zelfs een volledig elektrisch submerk: de I.D.-modellenlijn. Qua opzet in feite vergelijkbaar met het (vrijwel) volledig elektrische i-submerk van BMW. Men trapte af met de Volkswagen I.D. Concept en inmiddels zijn ook de I.D. Buzz, I.D. Cross, I.D. Vizzion, racewagen I.D. R, I.D. Buggy en I.D. Roomzz gevolgd. Allen nog conceptcars, hoewel sommigen al wel functionerend zijn uitgevoerd.

In productie
De eerste productieversie werd de ID.3, een doorontwikkelde versie van de eerste I.D. conceptcar. Het wordt definitief een volledig elektrisch alternatief voor de Golf, voor een vergelijkbare prijs. Volkswagen ziet de auto als een zeer belangrijke nieuwkomer en dat is terug te zien aan de typenaam. Na de Kever en daarna de Golf, moet de ID.3 het derde legendarische succesverhaal voor het merk gaan worden. Vandaar dat getal.

Populair?
De ID.3 verscheen in de loop van 2020 op de markt. Of de ID.3 inderdaad net zo legendarisch gaat worden als de Kever en Golf weten we pas over enkele decennia. Nu kan wel al gezegd worden dat de elektrische auto een goede start maakte. De 1ST Edition wist binnen één dag al meer dan 10.000 reserveringen te behalen en de Volkswagen ID.3 was al snel volop onderdeel van het straatbeeld. Met de komst van meer concurrenten zwakte de populariteit wat af, maar wellicht brengt de facelift van 2023 daar weer verandering in.

Technisch

Motortype elektrisch
Accu lithium-ion
Capaciteit 45 kWh
Aandrijving achterwielen
Remmen v/a gev. schijven/trommels
Draaicirkel 10,2 m
Actieradius 351 km
Laadtijd bij 220V 7:00 uur
Vermogensrange 105 tot 150 kW

Prestaties

Systeemvermogen 110 kW (150 pk)
Systeemkoppel 310 Nm
Acc. 0-100 km/u 8,9 s
Topsnelheid 160 km/u

Algemeen

Transmissie vaste overbrenging
Carrosserietype 5-drs. hatchback
Euro NCAP 5 sterren
Marktintroductie september 2020
Laatste facelift n.v.t.
Niet meer leverbaar sinds januari 2023
Garantie 4 jaar
Vanafprijs € 32.190
Bijzonderheden De ID.3 is het allereerste productiemodel onder Volkswagens nieuwe ID-label voor elektrische modellen.

Afmetingen/gewichten

Bandenmaat 215/55 R18
L x B x H 4.260 x 1.810 x 1.550 mm
Wielbasis 2.770 mm
Massa leeg 1.772 kg
Max. aanh. gew. n.v.t. kg
Inh. bag. ruimte. 385 l

Verbruik

Energielabel A