achtergrondafbeelding

Autozoeker

Toyota Gt86

In 2012 presenteerden Subaru en Toyota het resultaat van hun innige samenwerking: een sportieve compacte coupé waarmee beide merken (weer) een (relatief) betaalbare sportwagen konden bieden. Beide merken brachten de auto op de markt, als Subaru BRZ en Toyota GT86. In de VS werd die laatste aanvankelijk als Scion FR-S verkocht. De typenaam van de Toyota is een verwijzing naar enkele historische sportmodellen van het merk. Lees verder

Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen

In 2012 presenteerden Subaru en Toyota het resultaat van hun innige samenwerking: een sportieve compacte coupé waarmee beide merken (weer) een (relatief) betaalbare sportwagen konden bieden. Beide merken brachten de auto op de markt, als Subaru BRZ en Toyota GT86. In de VS werd die laatste aanvankelijk als Scion FR-S verkocht. De typenaam van de Toyota is een verwijzing naar enkele historische sportmodellen van het merk.

Techniek
De 200 pk sterke 2.0-litermotor van de sportauto is opgebouwd uit onderdelen van beide merken, maar de basis wordt gevormd door Subaru’s bekende viercilinder boxermotor. De aandrijving gaat altijd naar de achterwielen. Schakelen door de zes verzetten kan naar keuze handmatig of automatisch.

Voor de tuners
Je ziet het tegenwoordig eigenlijk alleen nog bij bedrijfswagens: een instapmodel met kale velgen en ongespoten bumpers. Des te opvallend is het dat Toyota in Japan precies zo’n kale versie levert van de 86 (zoals het model daar simpelweg heet). Dit instapmodel wordt alleen geleverd met handgeschakelde zesbak en naast het kale uiterlijk staat er ook maar weinig op de optielijst. In het dashboard zit zelfs een ‘gat’ waar normaal de radiomodule zit. De doelgroep voor dit basismodel is net zo goed opvallend te noemen: het model is specifiek gericht op tuners en (andere) mensen die met hun Toyota 86 willen gaan racen.

Niet meer leverbaar
Helaas voor de liefhebber: sinds de zomer van 2019 is de GT86 niet meer leverbaar op de Nederlandse markt. Dit vanwege de steeds meer tegenvallende vraag naar het model, wat weer te maken heeft met het stijgende bpm-bedrag dat bij de catalogusprijs moet worden opgeteld. Maar er is hoop: je kan er altijd nog een uit het buitenland halen en aan een opvolger wordt bovendien al gewerkt.