achtergrondafbeelding

Autozoeker

Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen

Mazda 3

De Mazda 3 is een belangrijk model van de Japanse autobouwer Mazda. De auto is al jaren onderdeel van het modellengamma en blijft dat ook in de toekomst. In Japan luistert de Mazda 3 naar de naam Axela.

Geschiedenis Mazda 3

De eerste Mazda 3 verscheen in 2003 op de markt als opvolger van de Mazda 323, in andere landen beter bekend als de Familia of Protegé. De tweede generatie Mazda 3 verscheen in 2009 en werd tot en met 2013 gebouwd als sedan en als vijfdeurs hatchback. De derde generatie Mazda 3 kwam in 2014 op de markt en is on 2019 opgevolgd door de vierde generatie Mazda 3. Deze nieuwe Mazda 3 debuteerde in 2018 op de Autoshow van Los Angeles.

MPS

Van de eerste en tweede generatie Mazda 3 heeft Mazda ook MPS-versies geleverd. MPS staat voor Mazda Performance Series. Deze auto’s hadden een krachtige turbomotor én voorwielaandrijving. Van de laatste Mazda 3-modellen zijn geen MPS-versies verschenen omdat de vraag naar deze modellen bijzonder klein is.

Concurrenten

De Mazda 3 komt uit in het C-segment en is een concurrent van de Honda Civic, Volkswagen Golf, Ford Focus, Renault Mégane, Kia Ceed, Peugeot 308, Audi A3, Seat Leon en nog vele andere modellen.

Motoren

Mazda levert de 3 met diesel- en benzinemotoren. Benzinemotoren hebben bij Mazda de naam SkyActiv-G en diesels luisteren naar de naam SkyActiv-D. Mazda werkt ook aan SkyActiv-X-motoren. Dit zijn kort gezegd benzinemotoren met het ontbrandingssysteem van dieselmotoren.

Skyactiv-X


Mazda 3 Skyactiv X