
Autotest – McLaren 720S
Gentlemen’s supercar.
![]() |
Door Nile van Leeuwen. Fanatieke autoliefhebber, gedreven autojournalist en ervaren tekstschrijver die zich druk maakt om alles op het gebied van mobiliteit. |

McLaren verdient een groot compliment. Slechts acht jaar na de oprichting heeft het merk al ruim 15.000 auto’s verkocht en een indrukwekkende line-up van supercars ontwikkeld. McLaren is niet meer weg te denken en heeft in korte tijd een stevige positie verworven in de klasse waar van oudsher Ferrari en Lamborghini de dienst uitmaken. En als we dan de gelegenheid krijgen om met de McLaren 720S te rijden, snappen we heel goed waarom rijke autoliefhebbers hun geld graag uitgeven aan een McLaren.
Korte terugblik
Je zou misschien denken: McLaren kennen we toch al veel langer? Dat klopt ook, al decennialang uit de autosport en natuurlijk van de legendarische McLaren F1 uit 1994. Maar McLaren Automotive in z’n huidige vorm werd pas in 2010 opgericht en startte in 2011 met de productie van de 12C.
De McLaren 12C was een directe concurrent van de Ferrari 458 Italia en maakte een onuitwisbare indruk met zijn ongelooflijke performance en geschiktheid voor dagelijks gebruik. Kort daarna zette het merk zich écht op de kaart met de lancering van de sensationele McLaren P1 in 2013, de eerste hybride hypercar ter wereld.
Steeds meer mensen liepen warm voor McLaren, waarna in 2014 de 650S gelanceerd werd: een hevig gemodificeerde en verbeterde versie van de 12C. De ontwikkelaars bleven in hoog tempo doorwerken en lanceerden in 2015 de 570S en 540C: twee compactere modellen uit de zogenoemde Sport Series met minder vermogen en een lagere prijs waarmee McLaren een groter publiek aanspreekt.
In 2017 was het dan zo ver en werd de eerste, volledig nieuwe McLaren van de tweede generatie gepresenteerd als vervanger van de 650S: de McLaren 720S. Dus geen vernieuwde versie van een bestaand model, maar een compleet nieuwe auto die vanaf een leeg vel papier is ontwikkeld.
Belangrijkste noviteiten
De McLaren 720S kreeg een nieuw ontwikkelde, koolstofvezel monocoque die ruimer, 18 kg lichter en nog stijver is dan bij de 650S.
Het design zorgt voor betere koeling en genereert nog meer downforce, mede dankzij de uitschuifbare achterspoiler die ook fungeert als luchtrem.
Een belangrijke rol is weggelegd voor het nieuwe Proactive Chassis Control II, waarbij de elektronica de auto nauwlettend in de gaten houdt en corrigeert indien nodig. Naar eigen zeggen kunnen de dynamische kwaliteiten van de McLaren 720S hiermee intenser en veiliger kunnen worden ervaren.
Zoals bij andere McLarens kun je schakelen tussen de rijstanden Comfort, Sport en Track. Bij de 720S is de nieuwe modus Variabel Drift Control toegevoegd, om een gecontroleerde drift te kunnen uitvoeren.
Ook fraai is het Folding Driver Display, het digitale instrumentenpaneel met twee zijdes. Als je instapt, klapt het scherm automatisch omhoog. In deze stand wordt veel informatie getoond, maar je kunt ook kiezen om het scherm een kwartslag om zijn as te laten draaien. De dunne zijde toont alleen essentiële informatie zoals toerental, snelheid en gekozen versnelling voor minimale afleiding.
LEES OOK: McLaren 720S nu ook als Spider






Twinturbo
Alle modellen van McLaren worden aangedreven door in de basis dezelfde 3,8-liter twinturbo V8-motor. De McLaren 720S is echter de eerste met een volledig nieuwe, in eigen huis ontwikkelde twinturbo V8-motor met een cilinderinhoud van 4,0 liter.
Zoals de modelnaam al aangeeft, produceert de krachtbron een vermogen van 720 pk. Het maximale koppel bedraagt 770 Nm en alle brute krachten worden via een geavanceerde transmissie naar de achterwielen gestuurd.
McLaren noemt een sprinttijd van 0-100 km/u in 2,9 seconden. De acceleratie vanuit stilstand naar 200 km/u duurt op papier slechts 7,8 seconden en de topsnelheid is vastgesteld op 341 km/u. Daarmee vernedert de McLaren 720S zijn voorganger op alle fronten en behoort hij tot de snelste supercars van dit moment.
Beleving
De McLaren 720S is een imposante verschijning, daar is iedereen het wel over eens. Voorbijgangers schieten direct in de remmen om even een foto te maken. De ogen glinsteren vooral als je de grote vleugeldeuren opent en de 720S als een trotse pauw zijn vleugels uitspreidt.
Al direct bij het starten valt op dat de motor niet klinkt als een traditionele V8. Stationair draait de achtcilinder als een naaimachientje, met wat getik en gepruttel. Ook de twee uitlaatpijpen tussen de achtlichten laten geen oorverdovend geluid horen. Veel bescheidener dan bij een Ferrari of Lamborghini althans.
Het is geen geluid van ‘kijk mij eens’. Maar mocht je wel extra indruk willen maken met het uitlaatgeluid, dan moet je met ingeschakeld contact de Track-modus activeren en daarna pas de motor starten. Dan laten de uitlaten wél een bruut geluid horen en kun je écht niet meer anoniem wegrijden.












Vergevingsgezind
Eenmaal onderweg wordt snel duidelijk dat de McLaren 720S erg vergevingsgezind is. Je bent in het begin geneigd extra voorzichtig te doen, maar hij rijdt heel makkelijk. Hoe dieper je het gaspedaal intrapt en hoe harder je door een bocht gaat, hoe meer vertrouwen je krijgt. De 720S is niet onvoorspelbaar.
Maar ga je echt ‘pushen’ en de limiet opzoeken in Track-modus, dan is de 720S bijna angstaanjagend. Deze sportbolide is zó krankzinnig snel. Als je de ruimte hebt (en die heb je nodig!) om volgas te accelereren en pas te schakelen bij het rode toerengebied, is het niet te bevatten wat er door je heen gaat. Je knippert drie keer met je ogen en zit al vér over de 200 km/u. Hoeveel exact weet je niet, want je hebt geen tijd om op je snelheidsmeter te kijken.
Maar weten we waartoe de McLaren 720S écht in staat is? Helaas niet, want we zijn met de 720S niet op het circuit geweest. De openbare weg in Nederland heeft zo zijn beperkingen, zoals u weet.
LEES OOK: McLaren onthult nieuwe Speedtail: 1.050 pk en stuur in het midden
Daily driver?
Ook opvallend is hoe comfortabel het interieur van de McLaren 720S is voor een auto van dit kaliber. De makers zijn niet terughoudend geweest met het toepassen van luxevoorzieningen en mooie materialen. Iets wat in het kader van gewichtsbesparing niet vanzelfsprekend is.
Vrijwel alles inclusief het dashboard is bekleed met leder. Centraal in het midden zit een groot beeldscherm waarmee je alle functies van navigatie tot audio en voertuiginstellingen kunt bedienen. In tegenstelling tot de modellen van Ferrari, waarbij het stuurwiel is volgepropt met knoppen, is op het stuurwiel van de McLaren 720S geen enkele knop te vinden. Schakelen tussen verschillende rijprogramma’s doe je met de draaischakelaars links van het beeldscherm.
En is de 720S keihard geveerd. Ja natuurlijk, maar wordt vervelend als het wegdek wat hobbeliger is of als je in een woonwijk over een verkeersdrempel moet? Nee! De 720S is uitermate prettig in de omgang in het dagelijkse verkeer.
En dat is toch wel een beetje de conclusie van het verhaal. De 720S is echt een ‘gentlemen’s supercar’. Hij heeft geen flamboyante Italiaanse trekjes. Het is geen extreme brulmachine en McLaren bewijst dat je zó veel power hanteerbaar kunt houden en te verpakken met comfort.








