
Auto’s van Toen: Reliant Bond Bug
Bond Bug: fun car van Reliant
![]() |
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |

Kun je de Bond Bug wel zien als een serieuze auto? Fabrikant Reliant presenteerde de driewieler in 1970 vooral als fun car. Toch vond het in vier jaar nog 2.270 kopers voor dit badkuipje op wielen.
Driewielers
In de jaren vijftig en zestig waren driewielers – bubble cars en micro cars – een geaccepteerd verschijnsel op de openbare weg. Vooral in Engeland leek alles mogelijk en veel kleine fabrikanten produceerden de gekste autootjes. In Nederland is eigenlijk alleen de Reliant bekend geworden.
Bond Minicar
Luchtvaartingenieur Lawrence ‘Lawrie’ Bond was na de oorlog betrokken bij onder meer de ontwikkeling van raceauto’s. Maar hij ontwikkelde in eigen beheer ook een goedkoop driewielig autootje, dat hij Bond Minicar noemde. Dat autootje liet hij vanaf 1949 produceren door Sharp’s Commercials, in diverse varianten. Dat bedrijf nam in 1964 de naam Bond aan.
“In de jaren vijftig en zestig waren driewielers een geaccepteerd verschijnsel op de openbare weg. Vooral in Engeland leek alles mogelijk”
Reliant
Reliant – eveneens producent van driewielige autootjes, met kunststof carrosserie – nam in 1969 het merk Bond over. Het gaf een extern ontwerpbureau, Ogle Design, opdracht voor het ontwerpen van een grappig autootje op basis van een nieuw ontwikkeld chassis en de techniek van de Reliant Regal.






Bond Bug
Het nieuwe autootje – Reliant handhaafde de naam Bond en voegde daaraan de naam Bug toe om de fun factor te accentueren – bood plaats aan twee personen. Het prototype was niet voorzien van portieren of andere luxevoorzieningen, maar de productieauto’s waren uitgerust met flappen van canvas en vinyl om de inzittenden enigszins beschermden tegen de elementen. Dé absolute gadget van de Bond Bug was de constructie waarmee de voorruit en de kap naar voren scharnieren en toegang bieden tot het interieur. De Bond Bug was alleen in het oranje leverbaar.
“Dé absolute gadget van de Bond Bug was de constructie waarmee de voorruit en de kap naar voren scharnieren en toegang bieden tot het interieur”
700 cm3
Reliant monteerde voor in de Bond Bug zijn eigen lichtmetalen viercilinder 700 cm3-motor. Die was letterlijk tussen de benen van beide inzittenden geplaatst. De 700E-versie had een vermogen van… 22 kW (29 pk), de sportievere 700ES had met een hogere compressieverhouding maar liefst 23 kW (31 pk). De zitplaatsen van de 700ES waren ook dikker bekleed en er was betere geluidsisolatie. Het laatste productiejaar werd de Bond Bug nog voorzien van een 750 cm3-motor.
“De Bond Bug was vlot en klein, maar niet echt praktisch of goedkoop; daarom prees Reliant hem vooral aan als een pretautootje”
Pretautootje voor erbij
De topsnelheid van de amper 2,80 meter korte en 1,40 meter smalle Bond Bug lag op een respectabele 126 km/uur en daarmee kon hij destijds goed meekomen met het verkeer. De Bond Bug was dus vlot en klein, maar niet echt praktisch. En hij was ook niet goedkoper dan veel praktischer vierwielige kleine auto’s. Daarom prees Reliant hem vooral aan als een pretautootje voor erbij.
Foto’s: RM Sotheby’s