
‘Auto’s met slimme hulpsystemen rijden vaker schade’
Onderzoek Branchemonitor Schadesector 2018-2030

Auto’s met slimme hulpsystemen voor extra veiligheid zijn juist vaker betrokken bij een schadegeval. Dat blijkt uit de Branchemonitor Schadesector 2018-2030.
Branchemonitor Schadesector 2018-2030
De Branchemonitor Schadesector 2018-2030 een uitgebreide analyse van de autoschadesector in Nederland en een prognose voor de komende jaren. Het betreft een initiatief van Automotive Insiders en Oude Essink Business-Advies in samenwerking met Solera, TrendRx en Baken Adviesgroep.
De conclusie is dat auto’s met moderne, slimme veiligheidssystemen zoals parkeersensoren, rijstrookassistentie en zelfremmende systemen juist vaker betrokken zijn bij een schadegeval.
“Een auto met vier van dit soort hulpsystemen maakt 23% kans op schade. Een auto zónder slimme hulptechniek maakt 14% kans”, zegt auteur Leo Oude Essink. Dit komt enerzijds doordat de systemen nog niet goed genoeg functioneren, anderzijds doordat bestuurders te veel vertrouwen op de hulptechniek.
De onderzoekers van de Branchemonitor verwachten ook een forse toename van de schadelast. het aantal schadegevallen neemt tot 2025 met 50% toe. En behalve dat stijgen ook de schadekosten steeds verder. Het arbeidsloon stijgt en door de toename van het aantal hulpsystemen worden ook de reparaties steeds duurder.
Een voorbumper met parkeersensoren en een ingebouwd radarsysteem is veel duurder om te vervangen dan een ‘eenvoudige’ bumper zonder elektronica. Naar verwachting moeten verzekeringsmaatschappijen in 2025 circa 1,65 miljard euro aan schade vergoeden, ofwel 250 miljoen euro meer dan nu.
De uitkomst van het onderzoek van de Branchemonitor Schadesector 2018-2030 komt overigens niet als een verrassing. Vergelijkbare onderzoeken uit het buitenland komen met dezelfde conclusie. Daarbij wordt het gebrek aan kennis en uitleg veelal als belangrijke oorzaak gezien. Autokopers zijn vaak niet op de hoogte van alle hulpsystemen, omdat het door de dealer niet of niet goed genoeg wordt uitgelegd.
De komst van steeds meer sensoren, camera’s, radars, slimme koplampen en andere voorzieningen in auto’s heeft dus ook een keerzijde. De schadebedragen lopen hoog op. Er zijn fabrikanten, zoals Subaru, die sensoren en camera’s bewust niet in de voorbumper of grille verwerkt, maar boven in de voorruit. Bij een frontale aanrijding blijven die systemen dan tenminste heel en dat scheelt weer in de reparatiekosten. Toch installeert het grootste deel van alle automerken alle systemen gewoon voorin. En dat kan bij schades duur uitpakken, of je moet zelf de auto-onderdelen bestellen om geld uit te sparen.
LEES OOK: ‘Automobilisten gebruiken rijhulpsystemen te weinig’