AutoRAI in Miniatuur: Eerbetoon aan eerste Formule 1-kampioen
Mebetoys-miniatuur van Alfetta is vrij eenvoudig, maar zeer treffend
In de jaren direct voor en na de Tweede Wereldoorlog was Alfa Romeo met de Tipo 158/159, de Alfetta, zeer succesvol in de autosport. Het miniatuur van Mebetoys is een mooi eerbetoon aan deze kampioen.
Voiturette-klasse
De Tipo 158/159 Alfetta was ontwikkeld voor de zogenoemde voiturette-klasse van 1937 en ‘viel’ na de oorlog in de Formule 1-klasse. In 1950 en 1951 won Alfa Romeo met de Alfetta de eerste twee seizoenen van het Formule 1-wereldkampioenschap. Een buitengewoon succesvolle raceauto dus, die een fraai miniatuur als eerbetoon verdient.
“De Alfetta van Mebetoys – uit de serie Le Veterane – is een mooi eerbetoon aan de wereldkampioen van 1951 en ‘52”
Serie van … twee
Alfetta’s zijn er genoeg in miniatuur. Maar deze Mebetoys Alfetta 159 van Mebetoys, nummer 8600, is best bijzonder. Mebetoys verkocht hem vanaf 1976 in de serie Le Veterane, een serie van slechts twéé oude Alfa Romeo-raceauto’s. De schaal is 1 op 25, dus het model is zo’ twintig centimeter groot. De bijbehorende doos is bedrukt met fraaie oude foto’s en een korte geschiedenis van de echte auto. Het model is gemonteerd op een voetplaat, onder een transparante kap.
Perfecte vormen
Mebetoys – de naam zegt het al – was vooral een speelgoedfabrikant. Eigenlijk is dit model vrij eenvoudig, de carrosserie bestaat uit slechts drie delen, maar de vormen zijn perfect. De kenmerkende Alfa Romeo-motor bestaat uit een aantal plastic delen in diverse tinten grijs en… blauw! Ook het interieur is met weinig middelen fraai weergegeven.
“De carrosserie bestaat uit slechts drie delen, maar de vormen zijn perfect”
Remtrommels
Wat meteen opvalt, zijn de prachtige spaakwielen – met enorme remtrommels – en banden én de ‘quadrifoglio’ op de flanken. Verder is de afwerking vrij simpel, al zijn de wielen geveerd. Wat wel heel jammer is, is dat de bodemplaat van dit exemplaar krom is, waarschijnlijk doordat hij ooit te strak is vastgeschroefd op het voetplankje.
Peanuts
Aan de onderkant geen uitlaat, carter of cardanas, maar slechts een simpel tekstje: “Serie esclusiva numerata” en het getal 3374. Ook op het fraaie grondplaatje is dat nummer aangebracht. Naar huidige maatstaven is een serie van duizend nog nauwelijks exclusief, maar voor een speelgoedfabrikant is drieënhalf duizend natuurlijk peanuts.
Prijzen?
Op internet kom je ze tegen voor prijzen van 25 euro tot over de tachtig. Maar dan moet je ook rekening houden met verzendkosten. Speuren op de NAMAC-beurs loont dus al snel!