AutoRAI in Miniatuur: Functioneel zusje van de Giulia
Alfa Romeo Giulia Promiscua is een vreemde eend in de bijt
Door Paul Spek. Als (model)autoliefhebber schrijft hij wekelijks de rubrieken AutoRAI in Miniatuur en Auto’s van Toen. Rijdt een smart citycoupé en een Ford Streetka. |
Als je denkt aan klassieke Alfa Romeo’s, dan is de kans groot dat je denkt aan de sportieve, karaktervolle Giulia, die van 1962 tot in 1978 in productie was. Dan denk je niet aan een geblindeerde bestelauto met een spelfout…
Multifunctioneel…
Begin jaren zestig bouwde carrossier Colli in Milaan in kleine oplages stationwagons voor Alfa Romeo, op basis van onder meer de Giulia. En daarvan maakte Colli ook geblindeerde bestelauto’s, die in de volksmond Promiscua werden genoemd. Ik spreek geen Italiaans, maar houd het er maar op dat de Alfa Romeo Giulia Promiscua dus multi… eh, functioneel is.
“Als je denkt aan klassieke Alfa Romeo’s, dan denk je niet aan een geblindeerde bestelauto met een spelfout…”
Dat ik liefhebber van de Alfa Romeo Giulia ben, geef ik graag toe. En obscure uitvoeringen van die auto maken het alleen maar leuker. Wat denk je van deze Promiscua met Nederlands opschrift? Alfa Romeo Neederland staat op de geblindeerde achterste zijruit gedrukt.
Progetto K
De fabrikant van dit miniatuur is Progetto K en die maakte jaren geleden talloze varianten van de Alfa Romeo Giulia. Daardoor is de oplage van deze Giulia Promiscua, nummer PK 173 – en van alle andere varianten – natuurlijk beperkt. Bovendien sloot de miniatuurautofabrikant al in 2011 zijn deuren. Desondanks kun je deze Giulia – en talloze andere Giulia’s van deze fabrikant – op internet nog wel voor een euro of 25 vinden. Op het doosje van de mijne zit een prijsje van 40 Duitse mark.
“Wat denk je van deze Alfa Giulia Promiscua? Alfa Romeo Neederland staat er op de geblindeerde achterste zijruit.”
Niet héél verfijnd
Dat het model wel deugt, ligt voor de hand bij Progetto K; dat is deze maker wel toevertrouwd. De lijn van de Giulia, de verhoudingen, de wielen, alles klopt. Hij is voorzien van ingezette, transparante koplampen en achterlichten en de deurgreepjes en ruitenwissers zijn gemaakt van verchroomd plastic. Maar daaraan zie je ook wel dat het model al tientallen jaren geleden is geproduceerd. De details zijn niet héél verfijnd. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Het opschrift is bij dit model toch wat de meeste aandacht trekt. En natuurlijk de imperiaal met wielen voor een raceauto.
“Aan de deurgreepjes en ruitenwissers van verchroomd plastic zie je dat het model al járen geleden is geproduceerd.”
Nederlandse opschriften op miniatuurauto’s zijn redelijk bijzonder – afgezien natuurlijk van die op vrachtwagens van Nederlandse fabrikanten als Tekno en Lion Cars. Dus dan is het extra leuk dat dit exemplaar zou zijn ingezet door de Nederlandse Alfa Romeo-importeur. Jammer alleen dat er een spelfout is gemaakt. Ook leuk: het kenteken 19-70-PE – dat verwijst weliswaar naar bouwjaar 1970, maar op een bestelauto hoort toch een B-kenteken te zitten?