9 manieren om je auto te beveiligen
Voorkomen is beter dan...
Als het gaat om autodiefstal is voorkomen vanzelfsprekend beter dan genezen. Daarom presenteren we hier een lijst met 9 autobeveiligingstips voor je trouwe vierwieler. Want ook al worden verzekeraars en de overheid beter in het opsporen van gestolen auto’s, toch kom je liever niet in aanraking met autodieven.
Wat je zelf kunt doen aan autobeveiliging?
Om te beginnen zijn er diverse logische manieren om je auto te beveiligen: laat geen waardevolle spullen (in het zicht) achter en parkeer op goed verlichte plaatsen. Daarnaast zijn er enkele upgrades die je auto nóg veiliger maken.
1. Autoalarm
Een zeer voor de hand liggende vorm van autobeveiliging is het welbekende autoalarm. De meeste moderne auto’s zijn er standaard van voorzien. Een dief wordt afgeschrikt als er tijdens het inbreken een alarm afgaat en slaat (met een beetje geluk) op de vlucht. Voor de bezitters van youngtimers: er zijn kant-en-klare alarm inbouwsets op de markt. Prijzen van een dergelijke inbouwset vallen mee.
2. Alarmsticker
Heeft jouw auto wel een autoalarm maar geen sticker? Plak dan een alarmsticker op de ruit(en). Let er trouwens op dat niet het type alarm op de sticker staat. Zo voorkom je dat autodieven makkelijk trucjes kunnen gebruiken.
4. Pedaalslot
Een pedaalslot zet je vast aan de koppelings- of rempedaal en het stuur. Resultaat: geen werkende pedalen, dus de auto rijdt niet. Aangezien dieven er snel met de buit vandoor willen, zullen veel manieren van autobeveiliging ze dusdanig hinderen dat het te veel tijd kost en ze het opgeven.
5. Handremslot
Vanzelfsprekend gebruik je een handremslot om je handrem op slot te zetten. Dit doe je door de handrem met het slot aan de versnellingspook vast te koppelen. Zo is wegrijden onmogelijk.
6. Versnellingsbakslot
Met een versnellingsbakslot zet je de versnellingspook letterlijk op slot. Hij kan dan alleen nog maar ontgrendeld worden met de bijbehorende sleutel. Effect: duurt te lang om te stelen.
7. Slotbouten
Oké, slotbouten beschermen niet je hele auto tegen diefstal, maar ze beveiligen wel je wielen en velgen tegen diefstal. Een slotbout of wielslot kan namelijk alleen met bijbehorende specifieke opzetstuk worden losgedraaid.
8. Ruitengravering
Wel eens gedacht aan het laten graveren van het kenteken in de autoruiten? Dit schrikt potentiële dieven bovendien af: want ze kunnen dan wel de nummerplaten verwijderen, maar toch staat het kenteken nog in de ruiten gegraveerd. En ruiten vervangen is een (te) duur grapje.
9. Stuurslot
Last but not least: een extern stuurslot. Dit slot breng je letterlijk in een handomdraai aan op,- of over het stuur. En geef toe: zonder te kunnen sturen wordt autorijden wel erg lastig. Door de opvallende kleuren vallen ze al op vanaf een flinke afstand en slaan boeven je auto zeer waarschijnlijk over. Ook eigenaren van hagelnieuwe auto’s met hi-tech alarmsystemen doen er verstandig aan om deze extra barrière aan te schaffen. Waarom? Je beschermt met een stuurslot de airbag. Steeds vaker zijn ook airbags geliefde items om te stelen. Voorkom deze ellende! Meer tips en tricks over autobeveiliging en alles op het gebied van autotuning, vind je op Tuning-Gids.