
Praktijktest: Zoveel actieradius verliest een Volkswagen ID.3 na vier jaar en 160.000 kilometer

De Duitse evenknie van de ANWB – de ADAC – heeft onderzocht hoe het accupakket van een Volkswagen ID.3 zich houdt na vier jaar en 160.000 kilometer. Hoeveel actieradius blijft er over?
Duitse degelijkheid?
Autofabrikanten beloven dat accu’s van elektrische auto’s zoals de ID.3 veel langer meegaan dan de batterij in je smartphone, die er vaak al na een paar jaar de brui aan geeft. Ze creëren dan ook aanzienlijk betere omstandigheden voor EV-accu’s. Waar je telefoonbatterij dagelijks van leeg naar vol wordt geladen zonder koeling, wordt een EV-accu actief op temperatuur gehouden en slim geladen, met soms beperkte laadsnelheid.
Toch twijfelen veel mensen nog altijd aan de levensduur. De ADAC nam daarom proef op de som en reed vier jaar lang met een Volkswagen ID.3. Er werden 160.000 kilometers op de teller gezet. De auto werd stevig aan de tand gevoeld: vaak hard rijden, soms ruw gebruikt en niet altijd even vriendelijk voor de batterij. Toch bleef het accupakket opvallend goed in vorm.

Accuverlies ID.3 valt mee
In het begin ging het hard: na slechts 21.000 kilometer lag de ‘State of Health’ (SoH) al op 96 procent – een verlies van 4 procent capaciteit dus. Maar daarna stabiliseerde het verlies. Bij 160.000 kilometer was de SoH nog 91 procent. Kortom: na 160.000 kilometer bedraagt de accugezondheid nog steeds 91 procent. Ter vergelijking: Volkswagen geeft garantie tot 70 procent accucapaciteit. Die ondergrens is dus nog lang niet in zicht.
ID.3 Pro S
De geteste ID.3 was een Pro S-uitvoering met een 77 kWh-accu. Op papier goed voor 525 kilometer actieradius. In werkelijkheid lag dat bereik volgens de ADAC tussen de 300 en 400 kilometer, afhankelijk van de omstandigheden.
Het gemiddelde stroomverbruik kwam uit op 23 kWh per 100 kilometer. In de zomer was dit uiteraard lager, in de winter juist hoger. Interessant detail: software-updates hadden merkbare invloed op het verbruik. Dankzij verbeteringen in temperatuurregeling daalde het verbruik na verloop van tijd.
Weinig onderhoud
De onderhoudskosten vielen relatief mee. In vier jaar tijd waren slechts twee beurten nodig, met kosten van 500 en 427 euro. Toch ging niet alles vlekkeloos: de ID.3 kreeg te maken met een defecte aandrijfas, een vastzittende laadklep, een kapotte GPS-antenne en uiteindelijk een falende 12V-accu. Geen schokkende defecten, maar helemaal zorgeloos was het ook niet.
Gebruikt, maar nog lang niet op
Na vier jaar en 160.000 kilometer zette de ADAC de ID.3 op de brug voor een uitgebreide occasioninspectie. Wat bleek? Wat steenslag, een vieze radiateur en lichte slijtage aan het onderstel – maar niets om je zorgen over te maken. De algemene indruk: een gebruikte auto, maar in prima conditie. Het einde is nog niet in zicht. De ADAC wil nu doorrijden tot minstens 250.000 kilometer om te zien hoe de auto zich op lange termijn houdt.