“We willen allemaal dat de Opel GT Concept in productie gaat”
Interview met Friedhelm Engler, Opel Director Advanced Design

Opel onthulde in 1965 op de IAA-autoshow in Frankfurt de GT Experimental. De auto werd als een held onthaald en drie jaar later stond het productiemodel in de showroom. Ruim vijftig jaar later onthult Opel de GT Concept, ontworpen door Friedhelm Engler, Director Advanced Design. Engler is een échte autoliefhebber in hart en nieren en heeft privé onder meer een klassieke Opel GT, een Commodore en een Seven. AutoRAI.nl interviewt hem over zijn meest recente creatie.
Gaat de Opel GT Concept nu in productie?
“We willen allemaal dat de Opel GT in productie gaat. Ook Opel CEO Karl-Thomas Neumann is fan. Niet iedere auto heeft een opvolger nodig, maar een nieuwe GT zou Opel als merk nog sterker maken. Destijds is naar aanleiding van extreem positieve reacties van mensen op de Experimental GT besloten om de GT in productie te nemen. Ook met de nieuwe GT Concept zijn de reacties overweldigend. Ik had niet verwacht dat er zoveel feedback zou volgen. Binnen de Opel-community is de auto extreem populair. Bovendien is de GT één van onze iconen, maar vooralsnog zijn er geen plannen om de auto te gaan bouwen. Het management heeft nog geen besluit genomen.”
[gallerij-1]
Maar het zou een perfecte tegenhanger zijn van de Mazda MX-5 en Fiat 124 Spider?
“Als je een klein segment hebt waarin twintig modellen actief zijn, dan is het een kleine markt. Maar als er een klein segment bestaat met slechts twee tot drie concurrenten, dan is er potentie. Maar nogmaals, het besluit hangt af van het management. De Opel GT Concept is korter en lichter dan de Mazda en Fiat, bovendien ligt de driecilinder turbomotor ver achter de vooras, waardoor een perfecte balans staat.”
“Winkelen bij een Italiaanse supermarkt om vervolgens Frans te koken gaat ook niet samen”
Hoe lang duurde de complete ontwikkeling van de GT Concept?
“Het echte idee om iets met de GT te doen ontstond in de zomer van 2014. Vervolgens hebben we alle ideeën uitgewerkt tot een kleimodel en zijn we aan de slag gegaan met het studiemodel. In het begin bestond het team uit tien tot vijftien mensen, maar aan het einde van de ontwikkeling zelfs meer dan honderd. Een vrij groot team dus. Uiteindelijk hebben we er bijna drie jaar aan gewerkt. We doen tussendoor natuurlijk ook andere projecten.”
[gallerij-2]
Vertel eens, welke projecten dan?
“Haha, daar kan ik niets over zeggen. Wel dat we in de designstudio met diverse teams aan projecten werken die zich allemaal in verschillende stadia bevinden. Sommige projecten ga je nog zien en andere blijven achter gesloten deuren. Het is net een restaurant. Als er een order binnenkomt wordt het gerecht uitgeleverd, terwijl er in de keuken al andere gerechten in de maak zijn.”
[parallex-1]
Wat was het moeilijkste aspect van de ontwikkeling?
“De drie belangrijkste aspecten van de GT Concept zijn proporties, proporties en nogmaals proporties. Klinkt simpel, maar dat is het absoluut niet. Het eerste wat je moet beseffen is dat je respect moet hebben voor hetgeen Opel vijftig jaar geleden onthulde. Dat was een absoluut meesterwerk. Iets dat je moeilijk kunt evenaren. Als je een uitstekend boek van een gerenommeerde auteur gaat herschrijven, moet je veel respect hebben voor het oorspronkelijke verhaal. Je moet je afvragen waarom de GT destijds is gemaakt en jezelf verplaatsen in de context van die tijd. De Lamborghini Miura werd ook vijftig jaar gepresenteerd en is ook vandaag nog een echte supercar, maar helaas onbetaalbaar. Wat Opel deed is het tegenovergestelde: een spannende auto creëren voor de prijs van een B-Kadett. Een droomauto die je echt kon kopen. De nieuwe GT Concept is geen copy paste van het origineel, maar de kracht van het ontwerp is dat de proporties precies hetzelfde gevoel opwekken als bij de originele GT. Je moet de juiste ingrediënten hebben om er een succes van te maken. Winkelen bij een Italiaanse supermarkt om vervolgens Frans te koken gaat ook niet samen.”
[gallerij-3]
Welke materialen heeft Opel gebruikt voor de GT Concept?
“Een mix van materialen. De keuze van het materiaal hangt af van de functie van het onderdeel. Glasvezel krimpt bijvoorbeeld 1 tot 2 procent tijdens het uithardingsproces. Daar moet je dus rekening mee houden. Koolstofvezel krimpt daarentegen niet, dus daar hebben we onder meer de motorkap van gemaakt. De deuren zijn gemaakt van plexiglas.”
“Maar als er een klein segment bestaat met slechts twee tot drie concurrenten, dan is er potentie”
Maar veel details heeft het ontwerp van de GT Concept niet?
“De afwezigheid van lijnen maken het ontwerp extra sterk. Als je goede proporties hebt, heb je geen decoraties nodig. Dan is eenvoud voldoende om een statement te maken. In eerste instantie hadden we de twee luchtinlaten in de motorkap van de oorspronkelijke GT ook in het ontwerp verwerkt, maar die zijn later weer weggehaald. Hebben we niet nodig, dus waarom toevoegen? Dat geldt ook voor de bult op de motorkap van de eerste GT die er zat om ruimte te bieden voor de carburateur. Ook die hebben we nu niet nodig. De uitlaatstukken hebben we wél bewust in het midden geplaatst als eerbetoon aan de GT. Tussen de twee uitlaatstukken hebben we het logo verwerkt. Weet overigens dat het design van de Opel GT dient als inspiratiebron voor andere Opel-ontwerpen. In de designstudio staat het kleimodel van de GT Concept opgesteld om andere designteams te inspireren. Het is een evolutie van onze huidige designtaal.”
[parallex-2]