Waterstof plug-in hybride een oplossing?
Opel, Peugeot en Renault gebruiken brandstofcel als range-extender
Elektrisch rijden met een batterij of met stroom van een brandstofcel op waterstof, beide kan. Een nieuwe ontwikkeling is echter een elektrische auto die van beide walletjes kan eten.
Opel, Peugeot en Renault nemen waterstof plug-in hybrides op in hun gamma bestelbussen. Renault heeft bovendien al een concept van een personenauto met een dergelijke aandrijflijn getoond. Korte ritten zijn te doen met de compacte batterij die een range van enkele tientallen kilometers biedt. Bij langere afstanden komt waterstof aan bod, die in een brandstofcel wordt omgezet in stroom en water. Dan is het rijbereik al gauw honderden kilometers. Interessant toch? Want tanken van waterstof gaat sneller dan opladen. Helaas zijn er niet veel waterstofstations, dus wat beogen de producenten eigenlijk met een waterstof plug-in hybride?
Waterstof plug-in hybride is toekomst
De waterstof plug-in hybride is vooral een toekomstige optie, zo blijkt uit de beweegredenen van de makers. De verwachting is dat we langs Europese snelwegen straks meer waterstofstations krijgen en dat laadpalen vooral in en bij steden zijn te vinden. Ook omdat opslag van grote hoeveelheden waterstof in dichtbevolkt gebied in de wetgeving aan banden zal worden gelegd. Zoals dat ook het geval is met LPG. Die stations zie je ook niet midden in de stad, om veiligheidsredenen.
Bestelbussen op waterstof
De autoproducenten zien de waterstof plug-in hybride vooralsnog als optie voor bedrijven. Voor auto’s die elke dag op de weg zijn, zoals bestelbussen. Lokaal in de stad hebben die genoeg rijbereik met de batterij. Voor de langere afstanden en langduriger gebruik is de brandstofcel op waterstof de meerwaarde. In enkele minuten zit de tank vol en met een 4 tot 5 kg waterstofgas leg je met de bestelbus makkelijk 400 km af. Binnen die straal is op zeker over enkele jaren wel een volgend waterstofstation te vinden. Ook in Nederland groeit het aantal stations gestaag.
Opel Vivaro-e Hydrogen
De Opel Vivaro-e Hydrogen, die in 2021 is gepresenteerd, is een bedrijfswagen met zo’n plug-in brandstofcelaandrijflijn. De actieradius bedraagt meer dan 400 kilometer met 4,4 kg waterstof aan boord en een 10,5 kWh batterij. Daarvan kan je tot 50 km rijden op de stroom van de batterij, die je zonodig kunt opladen bij een laadpaal. Het laadvermogen van 1.100 kg is hoger dan bij de ‘gewone’ Vivaro-e, omdat de batterij lichter is. Ook dat is een voordeel(tje) voor bedrijfsmatig gebruik.
Peugeot e-Expert Hydrogen
Peugeot heeft een waterstof plug-in hybride gepresenteerd op basis van de elektrische e-Expert. Deze ‘Hydrogen’ versie is nagenoeg gelijk aan de Opel Vivaro-e HYDROGEN. Logisch want technisch zijn het dezelfde bestelbussen. Beide hebben bijvoorbeeld een elektromotor van 100 kW. Opel en Peugeot behoren immers tot de Stellantis Group.
Renaults Trafic en Master
Renault verwacht nog dit jaar (2022) de samen met Hyvia ontwikkelde elektrisch aangedreven bestelbussen met batterij en brandstofcel op waterstof op de markt te brengen. Het gaat om aangepaste Renaults Trafic en Master. Hyvia heeft de Renault Master voorzien van tanks en een brandstofcel boven het dak van de bestelbus. Het eerste prototype is klaar en heeft al de nodige kilometers achter de rug. Hyvia wil samen met Renault de assemblage op grote schaal oppakken, zodat deze bedrijfswagen in 2022 op de markt kan komen.
Gezinsauto als waterstof plug-in hybride
Renault wil het concept doortrekken naar een toekomstige gezinsauto. Dat is de gedachte achter de Renault Scenic Vision. Met een kleine batterij en een brandstofcel op groene waterstof is dit een logische oplossing voor personenauto’s die emissievrij kunnen rijden en ook lange afstanden kunnen afleggen zonder lang aan de laadpaal te hoeven staan.
Met waterstof plug-in hybride tot 800 km
De elektromotor van de Scenic Vision levert 160 kW. De batterij heeft een capaciteit van 40 kWh. Die wordt aangevuld met een 16 kWh brandstofcel en 2,5 kg waterstof in een kleine tank. Zo is een actieradius mogelijk tot 800 km. De energie aan boord, met vertrekpunt in Parijs en met 5 minuten pauze om waterstof te tanken in Lyon, volstaat om een rit naar Marseille af te leggen.
Conclusie
De mogelijkheden van waterstof plug-in hybrides zijn kortom legio en voor bepaalde gebruiksomstandigheden aantrekkelijk. De keuze tussen laden of waterstof tanken maakt het ook mogelijk om kortere ritten te doen met stroom van de laadpaal op het werk of thuis. Die is goedkoper dan waterstof. Die duurdere energiebron heb je achter de hand om lange ritten te maken en snel te tanken. De waterstof plug-in hybrides zijn nog niet geprijsd. Je kunt ze nog bij geen van de merken bestellen. Het valt te verwachten dat de modellen prijziger in aanschaf zullen zijn dan hun batterij-elektrische varianten.