Waar Mitsubishi vandaan komt en waar het naartoe gaat
Bijzondere aanwezigen bij introductie Outlander PHEV
De introductie van de nieuwe Outlander PHEV vormt een belangrijke stap voor Mitsubishi op de Europese markt. De SUV vormt het vlaggenschip van het merk. Daarom zien we het beste van het merk terug in deze auto op het gebied van luxe en technologie. Andere aanwezige Mitsubishi’s wijzen op de kennis en kunde van het merk. Tegelijkertijd deelt de auto veel techniek met alliantiegenoot Nissan. Welke balans kunnen we in de toekomst verwachten?
Elektricifcatie
Aan de basis van de plug-in-hybride aandrijflijn van de Outlander staat een andere auto. De i-MiEV, een volledig elektrisch autootje, zag in 2009 het levenslicht. Een mijlpaal voor het merk. Het was een van de eerste moderne elektrische auto’s in serieproductie. Op basis van deze volledig elektrische aandrijving ging Mitsubishi verder met het ontwikkelen van de plug-in-hybride aandrijflijn van de Outlander.
Op dat moment was het de eerste SUV op de markt met deze techniek. In Nederland hebben we dat geweten ook, door bijtellingsvoordeel werd de Outlander razend populair onder zakelijk rijdend Nederland.
De techniek van de vorige Outlander dient als basis voor de nieuwste Outlander. Natuurlijk heeft het merk aanpassingen gedaan die leiden tot hogere prestaties en een lager verbruik. Reken op een systeemvermogen van 225 kW (302 pk). Meer hierover is meer te lezen in onze eerste kennismaking. Ook is de batterijcapaciteit gegroeid, zodat je in de volledig elektrische rijmodus tot 86 km (WLTP) kunt rijden.
Vierwielaandrijving
Naast de i-MiEV staan een Lancer Evolution X en een Pajero, die in 2001 de Dakar-rally heeft gewonnen. Dat Mitsubishi zijn mannetje staat op verschillende ondergronden, wordt direct duidelijk.
Hoewel de Outlander niet per definitie een rallymonster is, vinden we aan boord het Super All Wheel Control (S-AWC). Op de middentunnel zit een draaiknop waarmee de gebruiker modi voor verschillende ondergronden kan kiezen. De Outlander is daarmee een veelzijdige SUV te noemen. Of je er in Nederland echt gebruik van zult maken, laten we aan jou. Toch laat de Outlander ook op dit vlak zien dat Mitsubishi veel te bieden heeft.
Op het evenement spreken we Frank Krol, CEO Mitsubishi Europa. Anders dan bij andere merken heeft Mitsubishi op dit moment niet echt een sportief model of label. Wellicht kunnen we op de termijn weer meer sportiviteit verwachten, in de trant van RALLIART? “Dat heeft nu niet echt prioriteit, immers zijn er nog een aantal segmenten te vullen op een competitief aanbod te kunnen bieden in Nederland en Europa”, aldus Krol. Maar ook hier geldt, zeg nooit nooit.
Met het oog op de toekomst
Of de Outlander net zo succesvol in Nederland gaat zijn als de vorige, dat moet nog blijken. Volgens Krol zullen plug-in hybrides het moeilijker krijgen; “waar deze aandrijflijn vroeger kon rekenen op financiële meevallers is de situatie nu behoorlijk veranderd”. Je bent gunstiger uit in de bpm door de lage uitstoot, maar de auto is principe wel zwaarder. Mitsubishi heeft nog geen gewicht genoemd voor de nieuwste Outlander, maar reken op minimaal 2.000 kg. Dat tikt toch wel aan in de wegenbelasting.
In dat opzicht zijn volledig elektrische modellen nog in het voordeel, maar ook zal de belasting hierop toenemen. Een politieke keuze die de transitie naar emissieloos rijden moeilijker maakt, vindt Krol. De vraag of Mitsubishi inzet op enkel volledig elektrisch modellen in de toekomst, wordt dan ook niet bevestigd.
Een volledig nieuwe Mitsubishi?
Wel kunnen we volgend jaar een nieuw elektrisch model verwachten in het c-segment. Hier vertragen we even, om in de samenwerkingsverbanden te duiken. Om te zeggen dat Mitsubishi klakkeloos de modellen van Renault en Nissan overneemt, vinden we te kort door de bocht. Daarentegen is het wel interessant om te begrijpen wat Mitsubishi zelf doet, of toch bij de buren kan lenen.
We leggen de vraag voor aan Frank hoe deze balans is. Enerzijds blijft Mitsubishi doorgaan met de eigen ontwikkelingen. De hybride aandrijflijn van de nieuwe Outlander PHEV is hier een goed voorbeeld van. Bovendien is de vierwielaandrijving een belangrijke pijler binnen het merk dat we ook terugvinden in de Outlander. Anderzijds zou het merk gek zijn als het niet gebruik zou maken van de samenwerkingen.
Daarom is het in lijn der verwachtingen dat we aan de binnen- en buitenkant invloeden zullen blijven terugzien van andere merken. Zo staat de Outlander niet alleen op dezelfde basis als de Nissan X-Trail, ook zien we aan de binnenkant invloeden terug. Toch poogt Mitsubishi een onderscheidende auto neer te zetten. Nu, en in de toekomst.