
Voorspelling: 430.000 nieuwe personenauto’s in 2018
RAI Vereniging: "Autobedrijven lopen omzet mis door overbodige BPM,"

BOVAG en RAI Vereniging hebben een prognose gesteld voor 2018 voor de verkoop van nieuwe personenauto’s in Nederland. Beide instanties voorzien een lichte stijging naar 430.000 auto’s: dat is 3,6 procent meer dan de verwachte eindstand voor dit jaar (415.000).
Blijvend effect op de nieuwverkoop
BOVAG en RAI Vereniging zijn nog honderd procent zeker van het aantal. De invloed van de nieuwe WLTP-emissietest is bijvoorbeeld onzeker en daarnaast hebben de hoge aantallen geïmporteerde gebruikte auto’s een blijvend effect op de nieuwverkoop.
“Geen BPM is goed voor versnelde vergroening van het Nederlandse wagenpark.”
Import
Vooral dat laatste – de import van gebruikte auto’s – is funest voor de Nederlandse verkoopcijfers. In 2017 zullen meer dan 200.000 personenauto’s worden geïmporteerd, voornamelijk vanwege het grote verschil in vraag en aanbod van gebruikte voertuigen op de Nederlandse markt. RAI Vereniging heeft er schoon genoeg van dat autobedrijven veel omzet mislopen door kunstmatig verhoogde autoprijzen in Nederland. De BPM moet daarom weg. Dat is goed voor de markt en versnelde vergroening van het Nederlandse wagenpark.
BPM afbouwen naar nul
“Van de BPM willen we echt af”, zegt Steven van Eijck, voorzitter van RAI Vereniging in gesprek met AutoRAI.nl. “Het maakt auto’s aanzienlijk duurder en je jaagt een deel van de mensen de grens over. We willen met dit nieuwe kabinet graag verder praten om de BPM af te bouwen naar nul.”
“Dankzij de BPM jaag je een deel van de mensen de grens over.”
WLTP: meer duidelijkheid voor de consument
“Sinds 1 september 2017 worden alle auto’s die nieuw op de Europese markt worden geïntroduceerd, getest volgens de nieuwe WLTP-methode. Deze test benadert meer de praktijksituatie van een autorit dan de oude test. De gemeten CO2-uitstoot van de WLTP-test valt hierdoor veelal hoger uit. Vanaf 1 september 2018 geldt de test voor alle auto’s die nieuw worden verkocht. Door de hogere testresultaten kan de aanschafbelasting BPM hoger uitvallen en daarmee dus ook de uiteindelijke consumentenprijs.
Geen belastingverhoging
De invoering van de nieuwe testmethode mag niet tot een belastingverhoging voor consumenten mag leiden, dat heeft voormalig staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes met de Tweede Kamer afgesproken. Op dit moment is nog maar een klein deel van de nieuwe auto’s volgens de WLTP-testmethode getest. Het is daarom volgens RAI Vereniging en BOVAG lastig in te schatten welk effect de nieuwe test heeft op de verkoop in 2018.