VIDEO: durf jij mee te rijden met een lichamelijk gehandicapte bestuurder?
Fantastisch initiatief van Ford: perceptie wijzigen van ‘handicap’ naar ‘handicapable’
Door Nile van Leeuwen. Fanatieke autoliefhebber, gedreven autojournalist en ervaren tekstschrijver die zich druk maakt om alles op het gebied van mobiliteit. |
Stel: je moet met het openbaar vervoer van A naar B, maar je kunt ook gratis met een taxi. Perfect toch? Alleen de taxichauffeur is lichamelijk gehandicapt en mist een arm, een been of is deels verlamd. Durf jij in te stappen? Ford nam de proef op de som.
Waarom deze campagne?
In Nederland hebben ongeveer anderhalf miljoen mensen een fysieke handicap. Aan talent en wilskracht ontbreekt het hen niet, wel aan kansen. Ongeveer 55% van deze mensen heeft moeite met het vinden van een baan, ook al is deze groep enorm getalenteerd.
Meer kansen krijgen, begint bij anders kijken. Om dat te stimuleren, kregen nietsvermoedende reizigers taxiritjes aangeboden in de ‘Ford HandiCab’ met gehandicapte chauffeur. De prijs die passagiers hiervoor betaalden, was simpel: vooroordelen laten varen.
Benieuwd naar de reacties? Bekijk deze video
Waarom is Ford hierbij betrokken?
Ford zet zich al jaren in om lichamelijk gehandicapte mensen aan het werk te krijgen. De grote Ford-fabriek in Keulen was het eerste bedrijf in Europa met een speciale, officieel gecertificeerde ‘Disability Manager’.
Sinds 2003 worden daar werkplekken aangepast met de focus op wat mensen wél kunnen, in plaats van te kijken naar de beperkingen. Inmiddels zijn bij Ford-Werke GmbH in Keulen circa 1.800 werknemers met een lichamelijke beperking in dienst.
LEES OOK: Autotest – Ford S-Max Vignale
Wie zijn de chauffeurs?
De taxiritjes worden aangeboden door Tim de Vries (paralympisch atleet), Debbie van der Putten (model) en Sebastiaan Nieuwenhuizen (veteraan). Samen missen ze één arm en twee benen. Tim en Debbie rijden in een Ford Edge, Sebastiaan in zijn privéauto: een Ford Focus Wagon met aangepaste bediening.
Ja, wij reden ook mee
Wij stappen in bij Sebastiaan, die ‘gewoon’ op eigen kracht zijn rolstoel in de kofferbak legt en achter het stuur plaatsneemt. Hij mist een onderbeen en is deels verlamd. Zijn Ford Focus is voorzien van een automaat en de pedalen kunnen worden weggeklapt. Gassen en remmen doet hij met twee hendels aan de stuurkolom. That’s it. Verder is niets aan de auto veranderd en omdat de pedalen net zo makkelijk terugklappen, kan Sebastiaan snel en eenvoudig wisselen met een bestuurder zonder lichamelijke beperking. Zijn vriendin bijvoorbeeld. Handig toch?
Dit is Sebastiaan, onze chauffeur. Remt en accelereert met hendels aan de stuurkolom. Werkt briljant. Geen verschil merkbaar. #handicapable pic.twitter.com/mMMG2peD8T
— AutoRAI.nl (@AutoRAI) July 20, 2017
Aangepaste bediening
Als Sebastiaan vraagt of wij ook een stukje willen rijden, denken we dat hij een grapje maakt. Maar nee. En dus gaan we een blokje om, want rijden met aangepaste bediening willen we wel proberen.
Wat blijkt? Het werkt echt perfect. Accelereren doe je door een handel aan de stuurkolom naar je toe te trekken en remmen doe je door een tweede hendel naar voren te duwen. Het werkt heel intuïtief en na aan paar minuten ben je al zowat gewend. En Sebastiaan? Die rijdt al meer dan tien jaar op deze manier. Als je achter hem zit en niet ziet hoe hij de auto bedient, zul je er ook nooit achter komen. Er is geen enkel verschil te bespeuren.
In het najaar van 2017 zijn de drie Ford HandiCabs ook in andere steden in Nederland te vinden.