Veilig Verkeer Nederland: “Laat die smartphone nou eens met rust”
In 2016 meer mensen omgekomen in Nederlands verkeer
In 2016 zijn 629 mensen omgekomen in het verkeer. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. In 2015 kwamen er 8 mensen minder om in het verkeer. De reden van de toename komt volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) deels doordat mensen steeds vaker de smartphone gebruiken in de auto. Ook rijden onder invloed en te hard rijden heeft vaak een dodelijke afloop.
Bestuurders van personenauto’s
Volgens het CBS vielen naar verhouding onder bestuurders van personenauto’s de meeste dodelijke verkeersslachtoffers. Dat waren in 2016 exact 231 mensen (30 procent), waarvan 186 bestuurders en 45 passagiers. Onder automobilisten van 18 tot 25 jaar en 75 jaar of ouder was het percentage dat verongelukte het grootst.
Andere oorzaken
Ook verloren in 2016 in totaal 189 fietsers, 51 voetgangers, 38 bestuurders van een scootmobiel, 41 brom- en snorfietsers en 45 motorrijders hun leven bij een verkeersongeluk.
“Ik ben niet verbaasd over deze nieuwe stijging” – Felix Cohen, directeur Veilig Verkeer Nederland
Per provincie verschillen
Volgens het CBS komen in de spitstijden tussen zeven en negen uur ’s ochtends en tussen vier en zes uur ‘s middags per uur de meeste automobilisten om bij een ongeluk. In de provincies Noord-Brabant en Gelderland vielen de afgelopen vijf jaar de meeste slachtoffers onder automobilisten, ruim een derde van het totaal. In Flevoland, Zeeland en Utrecht was het aantal dodelijke slachtoffers onder automobilisten het laagst.
Structurele aandacht
VVN pleit voor meer serieuze en structurele aandacht vanuit de overheid, ook al zijn er al diverse voorlichtingsactiviteiten en campagnes op poten gezet. De meeste mensen trekken zich hier niets van aan. “Ik ben niet verbaasd over deze nieuwe stijging”, zegt Felix Cohen, directeur Veilig Verkeer Nederland.
Je wil toch dat familieleden veilig thuiskomen?
“Zolang er niets gedaan wordt aan de oorzaken zal deze lijn doorzetten. Het moet heel normaal worden dat je niet reageert op oproepen en berichtjes vanuit de auto. Zoals het nu ook heel normaal is dat je een autogordel draagt en geen alcohol gebruikt als je nog de weg op moet. Als je geappt of gebeld wordt door iemand die in de auto zit, geef aan dat het kan wachten. Onderweg wordt vooral gecommuniceerd met gezinsleden en vrienden, dus mensen die je na aan het hart staan. Je wilt toch dat die veilig thuiskomen! Als je echt belangrijk bent wachten ze wel.”