Verborgen camera filmt gesjoemel bij APK
Consumentenbond doet steekproef bij autogarages
De vrees van veel automobilisten blijkt waar: autogarages gebruiken trucs om de rekening te verhogen tijdens een APK. Althans, dat beweert de Consumentenbond na een steekproef. Zij gebruikten een verborgen camera om het gesjoemel vast te leggen.
De Consumentenbond liet voor de steekproef 12 auto’s keuren bij 11 verschillende autogarages. Zij schakelden zogenaamde ‘mystery-onderzoekers’ in om achter de gehaaide trucs te komen. Zo was er een auto die bij een garage niet door de APK zou komen, tenzij de remmen werden vervangen. Bij een dubbele check van een andere garage plus een controleur van de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) bleek er niets mis met de remmen. De rekening: 500 euro.
Veelvoorkomende truc
Een andere veelvoorkomende truc van een grote partij als Kwikfit: kleine reparaties voor een relatief hoog bedrag op de rekening zetten. Het vervangen van een stadslichtlampje? 11 euro. Een ‘ineens’ verdwenen oliedop? 10 euro. Een kapotte ruitensproei-installatie bleek achteraf prima te functioneren.
Reactie Kwikfit
Woordvoerder Arjan van der Meer van Kwikfit reageert op AD.nl: ,,Afkeurpunten moeten altijd op papier staan, dat zijn de regels van de RDW en die regels gelden ook voor ons. Als je twijfels hebt over de diensten die je bij ons afneemt, dan kun je altijd contact opnemen met de centrale klantenservice van Kwikfit en dan kijken we ernaar. Daar zijn geen extra kosten aan verbonden.”
Advies Consumentenbond
De Consumentenbond adviseert autobezitters om in geval van afkeuring altijd het keuringsrapport en de factuur te vragen. Ook is het slim om vooral oudere auto’s bij meerdere garages te laten keuren. Tip: laat de auto checken bij een bedrijf dat alleen keurt en niet repareert. Die hebben geen belang bij trucs. Twijfel je als consument over een keuring? Schakel de RDW in.