Tomaten verwerken in auto’s
Autoproducent Ford en voedselproducent Heinz doen onderzoek naar de mogelijkheden om tomatenvezels te gebruiken in de ontwikkeling van duurzame composietmaterialen.
Heinz gebruikt elk jaar meer dan twee miljoen ton tomaten voor de productie van zijn meest verkochte product: ketchup. Onderzoekers bij Heinz en Ford zochten naar een toepassing voor de restanten van de productie: vellen, stelen en zaden van tomaten. Ze ontdekten dat gedroogde tomatenvellen verwerkt kunnen worden in composietmaterialen voor bijvoorbeeld steunklemmen en opbergbakjes. Heinz benadrukt dat de techniek zich nog in een zeer pril stadium bevindt en nog niet productierijp is. Sinds een aantal jaar maakt Ford steeds meer gebruik van biologische materialen waarin geen metaal voorkomt. Ford introduceerde eerder dit jaar al bedieningselementen uit materiaal dat versterkt is met cellulosevezels, en klemmen voor bedrading gevuld met rijstvliezen. Inmiddels maakt de autofabrikant gebruik van acht biologische materialen. Andere voorbeelden zijn composietmaterialen op basis van kokosnoot, gerecycled katoen voor matten en de bekleding van stoelen en de vulling van zittingen en hoofdsteunen van sojaschuim