Tijden van de GP Singapore 2022
Bochtige stratencircuit na twee jaar opnieuw in de schijnwerpers
De Formule 1 is na twee jaar afwezigheid terug op het stratencircuit van Singapore. Deze avondrace onder kunstlicht belooft een ware slijtageslag te worden met veel bochten en hoge temperaturen. Kan Max Verstappen dit weekend al de titel grijpen?
Hoe laat begint de kwalificatie van de GP Singapore 2022?
De kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore begint op zaterdag 1 oktober om 15.00 uur. De vraag is niet of, maar wanneer Max Verstappen zijn wereldtitel prolongeert, maar daarover later meer. Komend weekend verdedigt hij een voorsprong van maar liefst 116 WK-punten op Ferrari-rijder Charles Leclerc. Verstappens teamgenoot Sergio Perez staat daar vlak achter met 125 punten achterstand. In het WK voor constructeurs leidt Red Bull Racing met 545 punten, gevolgd door Ferrari (406 punten) en Mercedes (371 punten).
Tijden van de GP Singapore 2022
Bekijk in onderstaande schema de tijden van de GP Singapore 2022.
Datum | Sessie | Nederlandse tijd |
Vrijdag 30 september | 1e vrije training | 12.00 – 13.00 |
Vrijdag 30 september | 2e vrije training | 15.00 – 16.00 |
Zaterdag 1 oktober | 3e vrije training | 12.00 – 13.00 |
Zaterdag 1 oktober | Kwalificatie | 15.00 – 16.00 |
Zondag 2 oktober | Race | 14.00 – 16.00 |
Wat gebeurde er vorige keer in Singapore?
Sebastian Vettel pakte de hoofdrol tijdens de vorige Formule 1-race in 2019. Dankzij strategisch slimme pitstops versloeg hij zijn teamgenoot Charles Leclerc, die vanaf pole position was gestart. Na een rustige openingsfase maakten de twee Ferrari’s als eerste hun pitstop. Max Verstappen volgde vanaf de vijfde positie, op dat moment nog achter de twee Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Toen die hun pitstop maakten, kwam ze echter achter Verstappen terug de baan op. Alfa Romeo-coureur Antonio Giovinazzi beleefde tijdens deze race zijn finest hour in de Formule 1. Door extreem laat te stoppen, lag de Italiaan enkele ronden aan de leiding van de race. Uiteindelijk kwam hij als tiende over de streep.
Door zijn vroege pitstop kwam de als derde gestarte Vettel niet alleen vóór Hamilton, maar zelfs vlak voor teamgenoot Leclerc terecht. De coureur uit Monaco liet over de boordradio – “hoe is dit mogelijk!?” – zijn frustratie duidelijk merken. Zo maakte Vettel in Singapore een einde aan 392 dagen zonder Grand Prix-zege. Achter de twee Ferrari’s lukte het Verstappen om Hamilton en Bottas van het podium af te houden. In het kielzog van de top reed Red Bull-teamgenoot Alexander Albon naar de zesde plaats.
Opnieuw De Vries in Singapore?
Afgelopen week werd er rekening gehouden met een nieuw optreden van invalcoureur Nyck de Vries. De Nederlander verving Williams-rijder Alexander Albon onlangs tijdens de Italiaanse Grand Prix in Monza. Albon moest verstek laten gaan vanwege een operatie aan zijn blindedarm. De Vries maakte een indrukwekkend debuut, werd driver of the day en pakte met zijn negende plaats zelfs twee WK-punten. In de aanloop naar de race in Singapore was het de vraag of Albon voldoende hersteld zou zijn voor de fysiek zware race op het stratencircuit van Singapore. De Thais-Britse coureur blijkt toch gewoon in Singapore van start te kunnen gaan.
LEES OOK: Wie is Nyck de Vries? – AutoRAI.nl
Het team van McLaren rijdt de Grand Prix’ van Singapore en Japan met een speciale kleurstelling. De livery van de MCL36 verruilt de blauwe accenten voor wat meer roze. Het Britse team noemt de kleurstelling zelf Future Mode. Ook de race-overalls van coureurs Lando Norris en Daniel Ricciardo zijn in dezelfde kleuren uitgevoerd.
Zachte Pirelli’s
Voor het eerst rijden de coureurs in Singapore met de nieuwe Formule 1-bolides. Die zijn niet alleen groter en zwaarder dan voorgaande seizoenen, maar rijden ook op grotere 18-inch velgen. Zeker op een hobbelig stratencircuit met veel langzame bochten ligt onderstuur op de loer.
Pirelli neemt voor de Grand Prix van Singapore banden mee met de zachtste compound. De C3 is de harde band, C4 als mediums en de zachtste C5 als de snelste compound. Welke coureurs vinden de juiste balans in de auto? En welke rijders kunnen de bandenslijtage tijdens de race het beste onder controle houden?
LEES OOK: Officiële Formule 1-kalender 2023 telt maar liefst 24 races!
Wanneer pakt Max de titel?
Met een straatlengte voorsprong op Charles Leclerc twijfelt niemand er meer aan: Max Verstappen prolongeert dit jaar zijn titel. Maar kan hij dat al in Singapore voor elkaar krijgen? Daarvoor moet het volgende gebeuren:
- Wint Verstappen én pakt hij het extra WK-punt voor de snelste raceronde? Dan is hij wereldkampioen als Leclerc op plek acht of lager eindigt en Perez niet beter finisht dan vierde.
- Wint Verstappen, maar pakt hij niet het extra WK-punt voor de snelste raceronde? Dan prolongeert hij de titel alleen als Leclerc niet hoger eindigt dan plaats negen. Perez moet dan maximaal vierde worden, zonder daarbij het extra WK-punt voor de snelste raceronde te pakken.
Gebeurt dit niet? Dan wordt de titelstrijd bij de coureurs op zijn vroegst beslist tijdens de Grand Prix van Japan. Die wordt een week later (op zondag 9 oktober) verreden op het circuit van Suzuka.
Wat moet je weten over Singapore?
De Grand Prix van Singapore staat sinds 2008 op de Formule 1-kalender. Het Marina Bay stratencircuit maakte direct indruk: zijn indrukwekkende skyline vol moderne wolkenkrabbers vormt een spectaculaire achtergrond. Het was direct duidelijk: deze race is een opmerkelijke aanvulling op de kalender. Ook bijzonder: bocht 18, waar de coureurs onder de tribunes door scheuren.
De race in 2008 was een primeur met een Hollands tintje: het was de eerste avondrace in de Formule 1 die verreden werd onder kunstlicht. Daarvoor zorgen de 1.500 lichtbronnen van Philips, die de coureurs prima zicht geven op het hobbelige stratencircuit. Met 3.000 lux geven deze lampen vier keer zoveel licht als de lichtmasten rond een voetbalstadion.
Singapore: een ware slijtageslag
Uitdagend, maar ook fysiek zwaar. Voor de coureurs is de race op het stratencircuit een ware slijtageslag. Ga maar na: een matige gemiddelde snelheid betekent dat de Grand Prix over ruim 300 kilometer relatief lang duurt. Daarbovenop krijgen de rijders te maken met een hoge luchtvochtigheid, hoge temperaturen, het kunstlicht, hobbelige remzones en maar liefst 23 bochten. De gemiddelde Formule 1-coureur verliest maar liefst drie kilo lichaamsgewicht tijdens de race.
De weersvoorspellingen voor het komende raceweekend? Het wordt warm en wisselvallig, met aanzienlijke kans op regen en onweersbuien. Bij de start van de race op zondagavond (plaatselijke tijd) worden temperaturen verwacht van ongeveer 30 graden Celsius.
Singapore in feiten en cijfers:
Officiële naam: Formula 1 Singapore Airlines Singapore Grand Prix 2022
Locatie: Singapore
Lengte circuit: 5,063 km
Aantal ronden: 61
Aantal bochten: 23
Totale raceafstand: 308,706 km
Ronderecord: 1:41:905 Kevin Magnussen (2018)