Ford Galaxy 2.0 EcoBoost – Rijtest
Luxe gezinsverpakking van Ford

Ford is een van de weinige merken die nog een traditionele MPV aanbiedt. De Galaxy is een vrij hoge auto met een zee aan ruimte voor maximaal zeven inzittenden. Volkswagen heeft nog de Sharan en Seat de Alhambra; in de basis dezelfde auto’s maar daarmee houdt de concurrentie wel zo’n beetje op. De meeste merken zijn overgestapt op wat stoerdere SUV’s en crossovers met zeven zitplekken, die gezien de verkoopcijfers behoorlijk in de smaak vallen. Wat maakt een Galaxy nog interessant?
Om maar met de deur in huis te vallen: de Galaxy biedt de ruimte, de wegligging en de stilte van een luxe limo. Het is echt genieten achter het stuur. De bijna compleet weggewerkte motor- en rijgeluiden, mede dankzij de geluidwerende voorruit, en het riante zicht rondom zullen naar ons idee zelfs de meest verwende automobilist kunnen bekoren. De wegligging is verrassend strak, de vering ongekend comfortabel dankzij de nieuwe ‘Integral Link’-achterwielophanging. Met Continuous Control Damping is de schokdemping op comfort, normaal of sport in te stellen.
Familiegezicht
De nieuwe Galaxy wijkt uiterlijk niet wezenlijk af van de vorige generatie. Pas als je ze naast elkaar zet, zie je goed de uiterlijke update. Vooral de voorzijde van de Galaxy is gelijkgetrokken met het jongste familiegezicht van Ford, waarin de grotere grille en langgerekte koplampen een hoofdrol spelen. Drie zitrijen en maximaal zeven zitplaatsen, dat betekent ‘lengte’. Die is dan ook flink.
Om rekening mee te houden
Van voor- tot achterbumper meet de Galaxy 4.848 millimeter. Bij achteruit parkeren een dingetje om rekening mee te houden. De parkeersensoren komen dan beslist van pas en helemaal de optionele parkeerassistent. Of beter gezegd: assistenten. Er is namelijk Perpendicular Parking voor het vinden van een geschikte plek die ruim genoeg is voor fileparkeren. Het systeem manoeuvreert de Galaxy achteruit keurig in het vak. Park-Out Assist neemt de besturing over bij het uitrijden van het vak. Cross Trafic Alert waarschuwt voor kruisend verkeer bij het wegrijden uit een parkeervak.
Luxe
Als je door de waslijst aan standaarduitrusting struint, ontkom je niet aan de indruk dat Ford de Galaxy in de markt zet als een luxe gezinsvervoerder. We zien links-rechts en voor-achter gescheiden climate control en sfeervolle led-interieurverlichting. En de lijst vermeldt een Winter Pack met verwarmbare en te koelen voorstoelen, een verwarmbaar stuurwiel en dito voorruit. De stoelen hebben ook een massagefunctie.
Gemak dient het gezin
Ford heeft veel aandacht gegeven aan gebruiksgemak. De stoelen van de tweede en derde zitrij kun je automatisch laten neerklappen met schakelaars achter in de bagageruimte. En met een zwaaibeweging van de voet onder langs de bumper opent de achterklep. Dat is heel handig als je met een doos vol boodschappen in je handen staat en de sleutel nog in de broekzak zit. Ook handig: onder de mat van de bagageruimte zit een flap die je over de bumper kunt draperen om beschadiging bij in- of uitladen te voorkomen.
2.339 liter bagageruimte
Als de stoelen op de tweede en derde rij zijn neergeklapt, ontstaat een laadruimte van 2.339 liter. Onder de vloer zit nog eens twintig liter extra bagageruimte. Al met al heb je bijna evenveel bergruimte als in een kleine bestelauto en zeker meer dan in welke stationwagon dan ook. Aandacht voor detail blijkt uit de dubbele afdichting van de achterportieren, waardoor het binnenpaneel schoon blijft. Dat voorkomt vieze kleding van mensen die in- of uitstappen naar of van de derde zitrij.
Benzine en diesel
Ford biedt voor de Galaxy keuze uit twee benzinemotoren van 1,5 en 2,0 liter en een 2,0-liter diesel. De laatste is er echter in vier vermogensvarianten. De testauto is voorzien van de tweeliter benzinemotor van 177 kW (240 pk), gekoppeld aan een zestrapsautomaat. Het vermogen zorgt voor voldoende prestaties en rijsouplesse. Het is echter niet de zuinigste combinatie. Ford geeft een gemiddeld verbruik van 7,9 liter op 100 kilometer aan, wij zaten in de praktijk meer in de buurt van 10 liter op 100 kilometer.
De 1,5-liter benzinemotor zal beslist zuiniger zijn. De fabrieksopgave van 6,5 liter is wat dat betreft al een prima indicatie. Maar goed, als je met z’n zevenen op stap gaat, dan ben je met de Galaxy altijd nog goedkoper uit dan met zeven treinkaartjes.
De Ford Galaxy 2.0 Ecoboost Titanium komt op 54.285 euro. De basisversie is er vanaf 42.890 euro.