Subsidieregelingen voor elektrische auto’s in 2025
Geen SEPP meer, maar wat nog wel?
Helaas is de SEPP, de aanschafsubsidie voor elektrische auto’s, per 1 januari afgeschaft. Zijn er nu nog wel subsidies of andere financiële voordelen over? In dit artikel zetten we alles voor je op een rij.
De afgelopen jaren heeft de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) een flinke boost gegeven aan de verkopen van volledig elektrische auto’s in Nederland. Helaas voor wie nog interesse had: de SEPP is per 1 januari 2025 definitief gestopt. Is de aanschaf van een elektrische auto daarmee meteen niet meer financieel aantrekkelijk? Of zijn er nog andere financiële voordelen te behalen? In dit artikel zetten we alle subsidieregelingen voor elektrische auto’s en andere financiële stimulansen op een rij.
(Geen) subsidieregelingen voor particulieren
Deze paragraaf kunnen we helaas kort houden: met het vervallen van de SEPP zijn er voor elektrische auto’s geheel geen subsidieregelingen meer voor particulieren.
Subsidieregeling voor zakelijke rijders
Voor wie in 2025 een leaseauto van de zaak mag uitkiezen, is er ook geen subsidie meer. Er is nog wel een ander voordeel te behalen: een lager bijtellingspercentage. Voor een auto met een officiële CO2-emissie van 0 g/km (WLTP), ofwel een elektrische auto, geldt een bijtellingspercentage van 17% over de eerste 30.000 euro van de catalogusprijs. Is de auto duurder, dan betaal je over de rest van het bedrag 22% bijtelling. Het eerste percentage was voorheen 16%, maar het is nog altijd een voordeel. Bij auto’s met een officiële CO2-emissie van 1 of meer g/km betaal je namelijk 22% bijtelling over de gehele cataloguswaarde. Hoe de bijtellingsregels van 2025 precies in elkaar zitten, leggen we uit in dit artikel.
Overige financiële stimuleringsmaatregelen in 2025:
Hoewel dat geen subsidies zijn, zijn er wel nog enkele andere financiële voordelen voor volledig elektrische auto’s. Bijvoorbeeld op gebied van wegenbelasting. Enerzijds vervalt de vrijstelling daarvan, een tegenvaller ten opzichte van voorgaande jaren. Aan de andere kant krijg je met een volledig elektrische auto wel 75% korting op het bedrag dat je normaal gesproken zou betalen. Voor het bedrag vóór de korting wordt het gewicht van het batterijpakket wel meegerekend. Toch ben je nog steeds veel voordeliger uit dan bij een niet-elektrische auto.
Bij aanschaf (of import) van een auto betaal je Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (bpm). Sinds 1 januari 2025 zijn elektrische auto’s hier niet meer van vrijgesteld. Weer een tegenvaller, maar weet dat deze belasting grotendeels afhankelijk is van de officiële CO2-emissie van de auto. Bovenop het vaste bedrag van 667 euro betaal je ook een flink bedrag voor iedere gram CO2. Een volledig elektrische auto stoot zelf echter niets uit, dus betaal je alleen het vaste bedrag. Een schijntje vergeleken met de bpm die je betaalt voor een auto met brandstofmotor.
Financieel voordeel voor ondernemers
Ook voor ondernemers zijn de subsidieregelingen en andere financiële voordelen voor elektrische auto’s flink versoberd. Het enige dat in 2025 nog overblijft, naast de hierboven genoemde voordelen, is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Tot een bepaald maximum kan de investering in duurzame bedrijfsmiddelen van de winst worden afgetrokken, wat een belastingvoordeel oplevert. De exacte voorwaarden zijn te vinden op de website van de Belastingdienst. In ieder geval is de KIA alleen toepasbaar voor bedrijfswagens en niet voor personenauto. Ook niet als die zakelijk worden gebruikt. Taxi’s en lesauto’s zijn hierop de enige uitzondering.
Soms zijn aanvullend nog wel subsidies te verkrijgen bij de gemeente. Zo zijn er in diverse steden subsidies beschikbaar voor de installatie van een eigen laadpaal, wat aantrekkelijk is voor mensen zonder toegang tot een publieke laadvoorziening. Sommige gemeenten verlenen ook subsidies voor het ‘vergroenen’ van wagenparken, vooral voor bedrijven die overstappen naar elektrische bedrijfswagens. Ook zijn er initiatieven waarbij bewoners financiële steun krijgen voor de aanschaf van elektrische voertuigen of het delen ervan via buurtinitiatieven. Deze regelingen verschillen echter sterk per gemeente. Informeer bij jouw gemeente welke subsidies en andere voordelen worden aangeboden.