
‘Shell in 2030 grootste elektriciteitsbedrijf ter wereld’
Beleggers reageren nog wat sceptisch
![]() |
Door Tom Nederend. Altijd op zoek naar trends: Auto & Economie is zijn terrein. |

Dat Shell bezig is met duurzame energie en investeert in elektriciteitsopwekking, wisten we al. Wat we nog niet wisten is dat Shell in 2030 ‘het grootste elektriciteitsbedrijf ter wereld’ denkt te zijn. Het zijn de woorden van Shell-topman Maarten Wetselaar, Director Integrated Gas and New Energies, opgetekend in de Financial Times. Beleggers reageren sceptisch op het nieuws.
LEES OOK: Waarom je juist nu een Japanse klassieker moet kopen
De shift van Shell zou een aardverschuiving van jewelste zijn. Shell is bekend om z’n oliewinning en investeert daarnaast de afgelopen 10 jaar fors in aardgas. Op dit moment produceert Shell per dag zelfs al meer aardgas dan olie, blijkt uit de jaarcijfers over 2018. Die verschuiving lijkt zich door te zetten naar (groene) stroom.
Shell investeert in duurzame energie
Shell steekt al 1 of 2 van de 25 miljard van de investeringen in duurzame energie en dan vooral in elektriciteitsopwekking. Wetselaar: “Dat is om te testen of het rendement interessant kan zijn. Als onze hypothese klopt, gaan we binnen een paar jaar de schaal van onze investeringen vergroten. En als we onze emissiedoelstellingen halen tegen 2030, zal de hoeveelheid stroom – groene stroom – die we daarvoor nodig hebben van Shell het grootste elektriciteitsbedrijf ter wereld maken.”
Overname Eneco
De investeringen van de laatste tijd bevestigen het verhaal van Wetselaar. Zo kocht Shell energieleverancier First Utility in Groot-Brittanië en het Duitse Sonnen, een start-up voor thuisbatterijen. En dichter bij huis: de multinational kocht oplaadpalenexploitant NewMotion, investeerde in windmolenparken op de Noordzee en is de belangrijkste gegadigde om energieleverancier Eneco over te nemen.
Beleggers sceptisch
Beleggers reageren nog sceptisch over de elektriciteitsplannen van Shell. De reden: het rendement ligt in de elektriciteitsmarkt een stuk lager dan in de olie- en gasmarkt. Wetselaar pareert de sceptici met ‘Shell stapt niet in de opwekking en verkoop van elektriciteit vanwege de resultaten in de afgelopen 20 jaar, maar vanwege de verwachte rendementen in de komende 20 jaar.’
Elektrificatie de toekomst
Shell schat in dat het aandeel elektriciteit in de wereldenergieconsumptie de komende tientallen jaren heel fors gaat stijgen. Op dit moment schommelt dat aandeel rond de 18 procent, de rest zijn brandstoffen. Tussen 2050 en 2080 moet het aandeel elektriciteit boven de 50 procent uitkomen, denkt Shell.