
Autotest – Nissan GT-R (2017)
Japanse supercar nog giftiger, maar ook verfijnder
![]() |
Door Nile van Leeuwen. Fanatieke autoliefhebber, gedreven autojournalist en ervaren tekstschrijver die zich druk maakt om alles op het gebied van mobiliteit. |

Sinds de lancering van de huidige generatie Nissan GT-R (R35) is de Japanse supercar al drie keer onder het mes gegaan. Steeds weer wat pk’s erbij, weer iets stabieler op hoge snelheden en wat verfijnder voor dagelijks gebruik. Maar nu spreekt Nissan van de ingrijpendste modelwijziging sinds zijn debuut eind 2007. Tijd voor een hernieuwde kennismaking.
Fenomeen
De Nissan GT-R is een fenomeen in sportautoland. Het is een van de snelste sportauto’s van dit moment, gebouwd door een automerk dat voornamelijk betaalbare middenklassers verkoopt. Het is een internethit met wereldwijd miljoenen fans en hij kost beduidend minder dan de concurrentie.
Het topmodel van Nissan wordt vooral als een rivaal van de Porsche 911 gezien. Maar met minder dan een ruim twee ton kostende Porsche 911 Turbo hoef je niet aan te komen, anders zal de GT-R je onherroepelijk vernederen. De acceleratie is buitenaards. Dat was in 2009 al zo, weten we uit eigen ervaring, toen de eerste linksgestuurde Nissan GT-R met luid gejuich in Nederland geïntroduceerd werd.
Van 480 naar 570 pk
De R35 begon zijn carrière met een vermogen van 353 kW (480 pk) en stond toen voor een slordige 120.000 euro op de prijslijst. De GT-R is in de loop der jaren wel iets duurder geworden, maar dat geldt ook voor de concurrentie. Bovendien ging elke prijsverhoging gepaard met een verbeterd onderstel en een vermogenstoename tot 390 kW (530 pk) in 2012 en 404 kW (550 pk) in 2013.
Nu is het 2016 en rijden we met de nieuwste versie die 419 kW (570 pk) naar de wielen stuurt en voor prijzen vanaf 161.900 euro in de boeken staat – een hoop geld, maar in deze categorie sportauto’s toch een koopje.
LEES OOK: Speciale GT-R Track Edition komt het circuit onveilig maken






Nieuw interieur
Je begrijpt dat de 2017 Nissan GT-R sneller is dan ooit, maar er is veel meer aan de hand. Kenners herkennen direct het nieuwe front met de grote ‘V-motion’ grille, de aangepaste motorkap en de gewijzigde voorbumper voor meer downforce en betere koeling.
De grootste verandering zit binnenin. Het interieur is namelijk compleet vernieuwd. En we begrijpen waarom, want laten we eerlijk zijn, voorheen was het interieur niet heel spannend. De gebruikte materialen evenmin. Dat is nu helemaal anders.
Behalve het stuurwiel is ook het dashboard compleet nieuw, met een andere indeling, minder knoppen en een nieuw touchscreen. Er hangt een veel luxere sfeer aan boord, vooral door het veelvuldige gebruik van leder. Het zit overal: op de stoelen, het dashboard, stuurwiel, deurpanelen. Het is een wereld van verschil ten opzichte van de vorige versie, al helemaal als je kiest voor het optionele nappa-leder in bruin, rood of ivoor.
3.8 V6 twinturbo
De krachtcentrale is minder ingrijpend gewijzigd dan het interieur. De 3,8-liter V6 twinturbo levert nu 419 kW (570 pk) en 637 Nm, waarmee hij precies 20 pk sterker geworden is. Veel meer is ook niet nodig, want mijn hemel wat is de GT-R snel. Dat blijkt opnieuw als we bij Arnhem de Duitse grens oversteken.
Niet alleen de acceleratie van 0 naar 100 km/u, ook die van 100 naar 200 km/u is compleet krankzinnig. Om een idee te geven: op papier, dus als de omstandigheden meezitten, schiet de GT-R in slechts 2,7 seconden van nul naar honderd. Je knippert een paar keer met je ogen en de snelheidsmeter is de 200 km/u al voorbij. En als het verkeer het toelaat, zit je in minder dan 40 seconden op een snelheid van 300 km/u. Gelukkig is de stopkracht van het Brembo-remsysteem net zo indrukwekkend.
ZIE OOK: VIDEO – Nissan GT-R in gevecht met snelste drone ter wereld
Venijnig, maar voldoende comfortabel
In tegenstelling tot sommige zes- en achtcilindermotoren van vergelijkbare sportauto’s is de V6-motor in de GT-R geen snerpende toerendraaier. Voor een beetje extra sensatie is onder de motorkap een microfoontje geplaatst en wordt het motorgeluid versterkt via de speakers in het interieur. Dat neemt overigens niet weg dat je op hoge snelheden zonder stemverheffing een gesprek kunt voeren in de Nissan.
Vooral opvallend is het gemak en de souplesse waarmee de Nissan GT-R accelereert. De automaat met dubbele koppeling schakelt misschien niet zo spot-on als die in een Ferrari, maar wel soepel zonder harde klappen.
Instelbare dempers
De schokdempers van Bilstein zijn instelbaar voor extra comfort en sportiviteit. In stand R is de set-up het sportiefst en is de GT-R keihard. Misschien wel de fijnste stand, want je voelt direct de buitengewone stabiliteit en dat geeft een veilig gevoel.
Maar het kan soms best vermoeiend zijn als je langdurig met een spijkerharde, agressieve testosteronbom op pad bent. Nissan bewijst dat je met de GT-R ook elke dag de hele dag prima kunt cruisen.
Dankzij de prettige combinatie van interieur, automaat en geluidsniveau kun je heerlijk toeren, blijkt als we door diverse dorpjes rijden en later op de dag in de file terechtkomen. Met de dempers in stand Comfort en de aandrijflijn in stand Save reageert de GT-R niet zo explosief en voel je dat de auto iets losser op z’n poten staat.






Sensationele wegligging
Dan het bochtenwerk. Ook sensationeel. Zoals je verwacht bij een auto als deze reageert hij zeer direct op stuurbewegingen (in stand R). Dankzij het hoogbegaafde 4WD-systeem gedraagt de GT-R zich in principe als een achterwielaangedreven auto, maar stuurt hij extra aandrijfkracht naar de voorwielen indien nodig. Bijvoorbeeld als je vanuit stilstand volgas wegtrekt of in een lange doordraaier. Bij lagere snelheden voel je in bochten soms wat onderstuur en dat voorkom je door juist meer gas te geven – een herkenbaar karaktertrekje van een topsporter.
De Nissan GT-R wordt wel eens gekscherend vergeleken met een laptop vanwege de enorme hoeveelheid elektronica. Maar die technologie heeft wel een belangrijk aandeel in de performance van de GT-R. Je kunt een auto wel 1.000 pk meegeven, maar het gaat er vooral om hoe je de aandrijfkrachten optimaal overbrengt naar het wegdek. Op dit gebied is de GT-R de echte koning.
De Nissan GT-R is daarom de onbetwiste nummer 1 op het gebied van prijs-performance-verhouding. Hij is wellicht kwalitatief niet zo toonaangevend als sommige Duitse concurrenten, maar dat ben je direct vergeten als je de handgebouwde V6-motor start en onderweg continu enthousiastelingen tegenkomt die foto’s maken en duimpjes opsteken.
LEES OOK: VIDEO – Zo wordt Nissan GT-R-motor met de hand gebouwd