
Autotest – Alfa Romeo 4C
Italiaanse delicatesse voor twee personen
![]() |
Door Nile van Leeuwen. Fanatieke autoliefhebber, gedreven autojournalist en ervaren tekstschrijver die zich druk maakt om alles op het gebied van mobiliteit. |

De onthulling van de Alfa Romeo 4C was een van de hoogtepunten van 2013. Niet alleen omdat het een zeer snelle, bloedmooie auto is, maar ook omdat hij aan de basis staat van de wederopstanding van het historische Alfa Romeo.
Exclusief
De Italiaanse fabrikant snakte naar een model dat teruggaat naar de basis, een auto die laat zien waarvoor Alfa Romeo staat: pure passie. Dat is met de 4C zonder meer gelukt. Als je rustig door de binnenstad rijdt, rennen mensen achter je aan voor een foto.
Het geluid van de in het midden geplaatste 1.750 TBi-motor is beestachtig. De 4C illustreert dat Alfa Romeo exclusief kan zijn, ook qua techniek. De Alfa Romeo 4C wordt gebouwd in de Maserati-fabriek in Italië en hij is voor een groot deel gemaakt van duur koolstofvezel. Dat zorgt voor een extra laag gewicht en optimale stijfheid.
Ultra licht gewicht
Het gewicht is voor een groot deel bepalend voor het rijkarakter van een sportauto. Om het optimale eruit te persen, heeft Alfa Romeo drastische maatregelen genomen om het gewicht van de 4C zo laag mogelijk te krijgen. Er is werkelijk niets dat overbodig is.
De 4C is louter uitgerust met noodzakelijke functies. Er is bijvoorbeeld geen stuurbekrachtiging, airconditioning is alleen aanwezig indien gewenst en zelfs de koplampbehuizing is van carbon. Het resultaat is doeltreffend, want de Alfa 4C weegt slechts 895 kilo.
Vanwege het lage gewicht is het dus niet nodig om een dikke zescilindermotor te monteren. Een 1,8-liter viercilinder turbomotor met 176 kW (240 pk), die standaard is gekoppeld aan een zestrapsautomaat met dubbele koppeling, staat garant voor huiveringwekkend prestaties. De 4C sprint van 0 naar 100 km/u in slechts 4,5 seconden.






Sensationeel rijgedrag
Het samenspel van de turbomotor, de razendsnelle automaat met schakelflippers, de ideale gewichtsverdeling en de achterwielaandrijving heeft een verslavende werking.
Het onderstel is afgesteld voor optimale prestaties in bochten. Daardoor is de rechtuit-stabiliteit niet optimaal, maar de wegligging en de gretigheid waarmee de neus de bocht induikt, zijn van exceptionele klasse. Door de onbekrachtigde besturing en de uiterst lage zithouding voel je je net een racecoureur.
De motor, de turbocompressor en de versnellingsbak bevinden zich slechts enkele centimeters achter je. Je hoort en voelt alles. Het is werkelijk sensationeel. Bij lage temperaturen en op glad wegdek is het oppassen, want met teveel gas kan de kwispelende achteras voor onaangename verrassingen zorgen. Maar als de omstandigheden meezitten, is de Alfa Romeo 4C een heel serieuze sportauto die ook goed tot zijn recht komt op het circuit.






Pure rijmachine
Is de 4C praktisch? Nee, je kunt er weinig mee, behalve heel veel rijplezier beleven. Onder de ‘motorkap’ aan de voorzijde zit niets en dus kan die niet open. Onder de achterklep bevindt zich een kleine ruimte om wat spullen op te bergen. Maar functionaliteit is niet belangrijk bij een auto van dit kaliber. De Alfa Romeo 4C koop je om een reden: passie voor autorijden.