Rijbewijs halen kost gemiddeld 3.060 euro
Voor het halen van het autorijbewijs betaal je nu gemiddeld 3.060 euro, ruim 600 euro meer dan twee jaar geleden.
Wat kost een rijbewijs halen gemiddeld?
Het behalen van een rijbewijs is voor veel mensen een belangrijke mijlpaal in hun leven en biedt een gevoel van vrijheid en zelfstandigheid. Dat mag wat kosten, zou je zeggen. Maar in Nederland moet je anno 2023 wel heel diep in de buidel tasten voor dat felbegeerde roze pasje. In de afgelopen jaren zijn de kosten gestaag gestegen, waardoor je inmiddels voor het behalen van een rijbewijs gemiddeld meer dan 3000 euro moet aftikken. Dat blijkt uit de gegevens van het CBR.
CBR
Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen hield in mei een onderzoek onder 3.100 Nederlanders die onlangs hun rijbewijs haalden. Gemiddeld waren ze 3.060 euro kwijt. Het grootste deel van de rijbewijskosten gaat uiteraard naar de rijopleiding. Het gemiddeld aantal uren rijles bedraagt 43, net zoveel als bij het vorige CBR-onderzoek in 2021.
Maar vlak de kosten voor het theorie-examen ook niet uit. Het slagingspercentage ligt slechts tussen de 44 en 55%, wat betekent dat veel mensen hun examen een of meerdere keren moeten overdoen. Dat betekent dat zij enkele keren de € 41,00 voor het theorie-examen moeten betalen. Er zijn wel enkele partijen online te vinden waar je je theorie kunt leren en oefenen, zoals Theorie.nl. Vaak kun je hier al pakketten kopen van een paar tientjes. Dat haal je er dus al snel uit als je daardoor je theorie-examen in een keer haalt. Het blijft echter zeker dat ook het theorie-examen voor sommigen voor hoge kosten kunnen zorgen.
Kosten op een rij
80% van de kandidaten betaalt een lesprijs per uur tussen 45 euro en 61 euro. Het theorie-examen heeft bij het CBR een vaste prijs van 41 euro in 2023. De Gezondheidsverklaring kost ook 41 euro. Voor het praktijkexamen bij het CBR betaal je in 2023 het bedrag van 125,75 euro.
Lees ook: