Review – Skoda Enyaq (2024) – Brengt grote update Enyaq weer naar de top?!
Zowel in 2021 als in 2022 domineerde de Skoda Enyaq de Nederlandse markt als bestverkochte elektrische auto. Echter, met de toenemende concurrentie van elektrische SUV’s die vaak krachtiger zijn en een grotere actieradius bieden, kwam de Enyaq onder druk te staan. Een flinke technische upgrade is doorgevoerd om ervoor te zorgen dat de Enyaq weer bovenaan jouw verlanglijstje moet komen te staan.
2024 Skoda Enyaq
Skoda is onderdeel van de Volkswagen Group en heeft daardoor vrij toegang tot de technologische schatkamer van het Duitse autoconcern. Het merk heeft de aandrijflijn van de Volkswagen ID.7 geleend en in de Enyaq gelegd. Het resultaat is een flink snellere Enyaq. Voorheen moest je in de elektrische SUV genoegen nemen met zo’n 200 pk – tenzij je een RS-versie kocht – maar nu beschik je in een Enyaq over minimaal 286 pk. Een vermogenstoename van dik 80 pk, lekker! Je merkt het meteen als je het gaspedaal intrapt. Het uitgaande model was vlotjes – zoals praktisch elke EV dat is – maar het vernieuwde model knalt er meteen vandoor. De 0-100-tijd is met twee seconden afgenomen, naar 6,7 seconden. Een noodzakelijke upgrade? Nee, maar wel een zeer prettige! Voor degenen die nog meer vermogen willen zijn er de RS Edition met 299 pk en de Enyaq RS Coupé met 340 pk.
Meer range
Natuurlijk draait het niet alleen om vermogen bij elektrische auto’s. Actieradius en laadvermogen zijn minstens zo belangrijk. Opvallend genoeg komt de Enyaq, ondanks het behoud van hetzelfde accuformaat van 77 kWh, nu verder op een volle lading stroom. Pas na 565 WLTP-kilometers is de stroom op. Voorheen schopte hij het tot 540 kilometer. Nu horen we je denken: hoe kan hij met hetzelfde accupakket verder komen, terwijl hij nu meer vermogen heeft?
Het antwoord is eenvoudig: de nieuwe elektromotor van de Volkswagen Group is niet alleen krachtiger, maar ook aanzienlijk efficiënter dan zijn voorganger. Hij kan met minder stroom meer vermogen leveren, wat resulteert in een verbeterde actieradius zonder dat de accucapaciteit is vergroot.
Snelladen
Het laadvermogen is helaas niet verbeterd. Met een maximum laadsnelheid tot 135 kW blinkt de nieuwe Skoda Enyaq 85 – dat is de versie met het grote accupakket – niet uit bij een snellader. Begrijp ons niet verkeerd, het is voor dagelijks gebruik rap zat, maar er zijn concurrenten in dit segment die sneller de stroom naar binnen slokken. Opvallend detail: de RS-versie met 77 kWh-accu kan tot 175 kW aan bij een snellader. Een fijne nieuwe mogelijkheid is de preconditionering-functie, waarmee je eenvoudig de batterij kunt voorverwarmen en zo de laadsnelheid kunt optimaliseren. Deze functie zou verplicht moeten zijn in alle nieuwe EV’s.
Geen nieuw design
Wat betreft het design zijn er slechts twee subtiele aanpassingen doorgevoerd. De nieuwe Skoda schrijfstijl op de achterklep en het verwijderen van de ‘IV’-aanduiding onthullen direct dat je te maken hebt met de vernieuwde Enyaq. Met een bagageruimte van 585 liter (ruim 1.700 liter met neergeklapte achterbank) biedt de Enyaq nog steeds alle ruimte die een druk gezin nodig kan hebben. Echter kan de SUV niet tippen aan de laadruimte van de Skoda Octavia Combi en Superb Combi.
Nieuwe software
Op het gebied van software en technologie heeft de Enyaq ook een upgrade gekregen. Met nieuwe software en meer rekenkracht biedt het infotainmentsysteem een betere gebruikservaring en overzichtelijkere interface. Het scherm reageert aanzienlijk vlotter dan voorheen en het systeem loopt niet meer spontaan vast. Dankzij aanpasbare widgets kun je de Enyaq helemaal naar wens personaliseren, zodat je snel bij je favoriete toepassingen kunt komen.
Prijzen Skoda Enyaq
In Nederland staan drie varianten op de prijslijst: Selection, Business Edition en Sportline. Daarnaast kun je nog kiezen voor de Coupé-variant. Er zijn twee accuvarianten: 58 kWh (400 km actieradius), die Skoda de ’60’ noemt en de 77 kWh-variant die wij rijden (565 km actieradius), die ’85’ heet.
De Enyaq 60 is er vanaf 44.990 euro. Voor de Enyaq 85 die wij rijden – en de ’80’ vervangt – vraagt het merk minimaal 49.990 euro. Een prijspakker is de SUV daarmee niet, maar vergeleken met de Volkswagen ID.4 – die technisch hetzelfde is – biedt de Enyaq nog steeds meer waar voor exact hetzelfde geld.
Sportline
Op de Sportline die wij rijden zit een prijskaartje van 54.990 euro. Dankzij wat opties – denk aan de opvallende verlichte grille – tikt de testauto 60 mille aan. De Sportline-uitvoering voegt een sportieve flair toe aan het design, met grote lichtmetalen velgen, sportieve bumpers en diverse zwarte accenten zowel binnen als buiten. Het interieur is is voorzien van donkere kleuren, carbon-look details en de Sportline heeft een speciaal sportonderstel voor een dynamische rijervaring. Hoe hij rijdt – en meer – vertellen we je in de video hieronder.