Review – Jeep 4xe plug-in hybride – Meer power voor minder geld
Stekkeren met een Jeep, bevalt dat goed?
Bij Jeep denk je al snel aan modder, avontuur en grommende benzinemotoren. Dat laatste maakt sommige Jeep-modellen – dankzij het Nederlandse belastingstelsel – helaas erg prijzig in ons land. Maar er is hoop. De nieuwe 4xe-modellen van Jeep zijn voorzien van een krachtige maar zuinige plug-in hybride aandrijflijn. Of een PHEV-Jeep nog wel een échte Jeep is, zocht AutoRAI.nl uit in de Italiaanse Alpen.
BPM-boete
Voor auto’s met een hoge CO2-uitstoot betaal je in ons land een hoge BPM-boete. Daar valt weinig aan te doen, het is nou eenmaal zo. Een stoere Jeep is in ons land daarom al snel zeer prijzig. Maar de automaker heeft een oplossing gevonden, waardoor het modellengamma beter betaalbaar is zonder dat je vermogen moet inleveren.
Plug-in hybride
Dankzij plug-in hybridetechniek zijn de Jeep Renegade, Compass en Wrangler ineens extra interessant. Vooral in Nederland. Niet alleen omdat ze kleine afstanden elektrische kunnen rijden – tot 50 kilometer, WLTP – en een hoog vermogen hebben, maar ook vanwege de lage BPM-boete.
Vooral bij de Wrangler scheelt het een slok op een borrel qua prijs. De 380 pk sterke Wrangler 4xe rij je vanaf 80.690 euro. Nog steeds een flink bedrag, maar voor een variant zonder elektrificatie – en aanzienlijk minder vermogen – moest je voorheen al snel minimaal 90.000 euro neerleggen. Dan moest je nog beginnen aan de optielijst.
CO2-uitstoot
Het BPM-bedrag is veel lager, omdat de CO2-uitstoot van de geëlektrificeerde Wrangler aanzienlijk lager ligt: tussen de 79 en 94 g/km. Hetzelfde verhaal geldt voor de Renegade 4xe (36.990 euro) en Compass 4xe (39.990 euro). Beide varianten hebben meer power dan de reguliere benzineversies, terwijl de BPM-boete tot wel vijf keer lager ligt. Het prijsverschil tussen die 150 pk sterke benzinevariant en de 190 sterke Compass Plug-in Hybrid is zo slechts 800 euro. Dat heb je er na een paar maanden goed stekkeren wel uit.
380 pk
Genoeg cijfertjes, wat krijg je voor dat geld? De Wrangler 4xe beschikt over een 272 pk sterke 2.0-liter viercilinder, twee elektromotoren – een op de achteras, een in de transmissie – en een achttraps TorqueFlite-automaat. De elektromotoren zijn goed voor 145 pk en het totale systeemvermogen komt uit op 380 pk en 637 Nm. Niet verkeerd dus. De PHEV mag 1.508 kilo trekken en zit in slechts 6,4 seconden op de 100 km/u.
Actieradius
Voor een snelle sprint gebruikt hij alle aanwezige motoren, maar je kunt ook volledig op de elektromotor rijden. Die haalt zijn energie uit een 17,3 kWh-accu, die je via een stekker kunt opladen en door regeneratief remmen. Met een volle accu kun je officieel 50 kilometer volledig elektrisch rijden, maar reken eerder op 35 tot 40 kilometer.
Dik aangekleed
De Jeep Wrangler 4xe 380 Sahara die we testen is de instapper, maar zit al direct dik in de spullen. Parkeersensoren voor en achter, verschillende rijhulpsystemen, Alpine Audio-systeem met negen speakers en subwoofer, een digitaal instrumentarium – het zit er allemaal standaard op.
Blauwe accenten
De Wrangler 4xe herken je – zolang hij niet onder de modder of sneeuw zit – aan een hoop blauwe accenten en 4xe-logo’s. Net als bij een traditionele Wrangler kun je de achterklep en dakpanelen verwijderen en alle portieren uit hun scharnieren halen. Om het safarigevoel af te maken kun je de voorruit naar voren klappen. Zal je dit vaak doen in Nederland? Waarschijnlijk niet, maar het is wel leuk om te vertellen in de kroeg. Strip je de Wrangler toch, dan hoef je niet bang te zijn dat het interieur vies wordt. Het is namelijk volledig afwasbaar en heeft aftappluggen om het water uit de auto te laten lopen.
Proef op de som
Hoe rijdt dat dan, zo’n geëlektrificeerde Jeep? Het vermogen is het eerste wat opvalt. Het direct verkrijgbare koppel van de elektromotoren zorgt voor een krachtige – maar soepele – acceleratie. Geen benzinemotor die eerst flink toeren moet maken, maar gewoon direct power – waardoor je lekker in je stoel gedrukt wordt.
Dat is fijn als je graag als eerste bij het stoplicht weg bent, maar ook als je een flinke modderpoel of stevige heuvel voor je hebt liggen. Bovendien kun je de power heel precies doseren. Ook dit is prettig tijdens het offroaden – waar iets te veel gas soms desastreuze gevolgen kan hebben.
Uiteraard is de PHEV-Jeep ook uitgerust met een 4×4-systeem en verschillende rijmodi. Dat komt goed van pas als er een dikke laag sneeuw op de weg ligt, zoals tijdens onze testrit in de bergen rondom Turijn. Zonder enige moeite rijden we omhoog over witte bergwegen vol met steile haarspeldbochten, terwijl de sneeuw zich steeds hoger opstapelt op en naast de Wrangler.
400 Nm
Zodra de accu leeg is neemt de benzinemotor automatisch het stokje over van de elektromotoren. Dat gaat zonder horten en stoten en de automaat is direct bij de les. De benzinemotor zorgt meteen voor een vertrouwd Jeep-gevoel, maar lust wel een slokje. Niet gek met een vermogen van 272 pk en 400 Nm. Een thuislader is dan ook echt een must-have, zodat je de accu iedere dag kunt opladen en niet hoeft te wachten tot er een laadpaal in de straat vrijkomt.
Conclusie
Een PHEV-Jeep smaakt naar meer. Meer power voor minder geld, what’s not to like? Elektrisch rijden en offroaden gaan prima samen. Daar kwamen we al eerder achter toen we in de Renegade 4xe en Compass 4xe reden in Nederland. Offroaden is zonder luidruchtige benzinemotor misschien zelfs wel leuker, want je hoort de natuur om je heen en je hebt altijd een bak koppel beschikbaar.
Op de openbare weg zorgt de krachtige aandrijflijn ook voor een hoop fun en niet onbelangrijk: een lager brandstofverbruik. De Wrangler is echter duidelijk niet ontworpen in een windtunnel, waardoor hij regelmatig aan de lader moet. Anders rij je voornamelijk met een lege batterij rond. De Compass en Renegede doen het op dat vlak beter.
Wat ons betreft hoeft Jeep de toekomst – waarin elektrisch rijden de norm zal zijn – niet te vrezen. Sterker nog, een volledig elektrische Jeep mag er van ons zo snel mogelijk komen.