
Review – Fiat Grande Panda Hybrid (2025) – Net zo leuk op benzine?
De volledig elektrische Fiat Grande Panda krijgt er een hybride-broer bij: de Grande Panda Hybrid. De modellen delen de naam, het design en opvallend genoeg zelfs de vanafprijs van 25.990 euro.
Retro-knipoog
De Grande Panda is met 3,99 meter duidelijk groter dan de klassieke Panda, maar nog steeds goed inzetbaar als stadsauto. Zijn design is een moderne ode aan het origineel: hoekige lijnen, een grote voorruit en een interieur vol knipogen naar de jaren 80. Het dashboard, met ovale elementen en een open vak in plaats van een kastje, herinnert sterk aan de oer-Panda.
Waar de elektrische Grande Panda standaard wordt geleverd met stoere witte stalen wielen (‘steelies’), moet de instapversie van deze Hybrid het doen met wieldoppen. De instapkleur “Passione Red” is gratis op alle varianten, en wat ons betreft dé kleur voor deze retro futuristische Fiat.
Meer dan een mild-hybride
Onder de motorkap ligt een bekende krachtbron uit het Stellantis-arsenaal: een 1,2-liter driecilinder turbomotor met 100 pk, gekoppeld aan een 28 pk sterke elektromotor en een kleine 0,9 kWh-accu. Officieel gaat het hier om een mild hybrid aandrijflijn, maar tijdens het rijden voelt het systeem volwassener dan je zou denken.
In de stad komt de elektrische ondersteuning goed tot zijn recht. De elektromotor geeft je net dat extra zetje bij stoplichtsprintjes en zorgt voor stille, soepele starts. Bij lage snelheden rijdt de Panda zelfs verrassend vaak volledig elektrisch – een zeldzaamheid voor een mild hybrid. Energie wordt teruggewonnen tijdens het remmen en dat voel je: de auto remt stevig af op de elektromotor, alsof je in een volwaardige hybride rijdt.
De zestrapsautomaat met dubbele koppeling doet zijn werk prettig. Alleen bij plots accelereren moet hij soms even schakelen, maar verder zijn de overgangen tussen brandstof- en elektromotor nauwelijks merkbaar. We schreven het eerder over de Jeep Avenger hybrid, met dezelfde aandrijflijn: wat een prettig stukje techniek is dit.
Bagageruimte Fiat Grande Panda
Binnenin verrast de Grande Panda met zijn ruimteaanbod. De bagageruimte meet 410 liter – flink meer dan de elektrische variant, die met 361 liter al bovengemiddeld scoorde binnen dit segment. Ondanks die forse kofferbak blijft de tweede zitrij comfortabel: ook volwassenen vinden hier moeiteloos een prettige zitplek. Daarmee laat de Panda concurrenten als de Renault 5 en Toyota Yaris Hybrid achter zich. Wel moet je voor sommige praktische extra’s de portemonnee trekken: alleen de duurdere La Prima biedt een in ongelijke delen neerklapbare achterbank. Bovendien zijn in de Hybrid Icon alleen de bestuurdersstoel in hoogte verstelbaar – de passagier moet het zonder doen. In de elektrische versie zijn beide stoelen wél instelbaar.
Het infotainmentsysteem is prettig eenvoudig: een 10,25-inch touchscreen zonder navigatie in de basisversie (de ‘Icon’) maar standaard mét draadloze ondersteuning voor Apple CarPlay en Android Auto. Google Maps aan, en gaan!
Rijbeleving
De Fiat Grande Panda Hybrid verrast positief zodra je achter het stuur kruipt. Door het hoekige design heb je een uitstekend zicht rondom – een verademing in dit compacte segment, waar dikke C-stijlen en kleine achterruiten het zicht vaak belemmeren. In de Panda kijk je juist met gemak over je schouder én schuin naar voren.
Zoals eerder genoemd, voelt de aandrijflijn aangenaam soepel aan. De combinatie van benzinemotor en elektromotor zorgt voor een vlotte en stille start, met een 0-naar-100 tijd van 10 seconden. Dankzij de directe vermogen van de elektromotor schiet je verrassend rap weg bij het stoplicht, daarna vlakt de acceleratie snel af.
Het onderstel is wat aan de stevige kant. Op het gladde Nederlandse asfalt zou je dat misschien nauwelijks merken, maar tijdens onze testrit in en rondom Turijn – waar het wegdek hier en daar meer lijkt op een maanlandschap – worden de schokken wel degelijk voelbaar. In dat opzicht biedt de Panda minder comfort dan je misschien zou hopen. Dat doet de nieuwe Citroën C3 – de Franse broer van de Grande Panda – een stuk beter. Maar eerlijk is eerlijk: zelfs een Maybach zou moeite hebben met sommige gaten in het Italiaanse asfalt. Toch zou een tikkeltje meer veercomfort de Panda nóg geschikter maken als dagelijkse metgezel.
Conclusie: retro charme met slimme techniek
De Fiat Grande Panda Hybrid weet retrocharme te combineren met verrassend slimme techniek. De aandrijflijn is soepel en stil, en de elektrische ondersteuning maakt hem bijzonder prettig in stadsverkeer – alsof je in een volwaardige hybride rijdt. Het onderstel is wat aan de stugge kant, maar daar valt in Nederland prima mee te leven. Zijn prijs begint bij 25.990 euro. In de video hieronder vertellen we je meer: