
Review – Cupra Born VZ (2025) – Zo had hij vanaf het begin moeten zijn

De Cupra Born kennen we als het sportieve broertje van de Volkswagen ID.3. Maar écht sportief? Dat was hij nog niet. Daar komt nu verandering in met de Born VZ – de krachtigste Born tot nu toe, met 326 pk, dikke wielen, carbon kuipstoelen en een sportonderstel. Maar kun je er ook dagelijks mee rijden?
326 pk op de achterwielen
Met 240 kW (326 pk) en achterwielaandrijving zet Cupra de Born op scherp. Dat merk je meteen. Hij sprint in 5,6 seconden naar 100 km/u en met een begrensde top van 200 km/u kom je in Nederland niets tekort. Het onderstel is ook onder handen genomen. Cupra monteert standaard sportieve torsiestabilisatoren, adaptieve dempers (DCC) en stevige 20-inch velgen. De auto voelt daardoor een flink stuk strakker dan een reguliere Born, die al geen watje is. In de bochten is er minder rolneiging en de feedback via het stuur is beter. Vooral in de scherpere rijmodi – Performance of Cupra Mode – komt het geheel tot leven: de dempers spannen zich aan, de besturing wordt zwaarder, al het vermogen komt vrij en je voelt duidelijk dat je met iets sportiefs onderweg bent.



Niet alleen snel
De Born VZ krijgt het bekende 79 kWh accupakket van de Volkswagen Groep mee, waarmee hij op papier tot 586 kilometer ver komt. Tijdens onze testweek – in maart, met wisselvallig weer – haalden we moeiteloos 500 kilometer op een volle lading. Je hoeft dus niet constant naar je actieradius te kijken in de snelle Born.
Bovendien gaat het bij een snellader ook lekker vlot: dankzij maximaal 185 kW laadvermogen is het accupakket in 26 minuten weer van 5% tot 80% bijgeladen. Keurige cijfers, waardoor je zonder lange laadpauzes naar je vakantiebestemming in Zuid-Europa kunt rijden. Opladen thuis of aan een openbare paal gaat met 11 kW.



Sennheiser
Ook vanbinnen is dit een andere Born dan je gewend bent. De kuipstoelen met carbonafwerking– afkomstig van het Italiaanse Sabelt – geven goede zijdelingse steun, zoals je mag verwachten van een stoelenbouwer die thuis is op het circuit. Toch verrassen ze: ze zijn comfortabeler dan je van Sabelt-stoelen verwacht. Met een gemiddeld postuur kun je er moeiteloos lange ritten in maken. Heb je een wat breder postuur, dan merk je wel dat de zit wat aan de krappe kant is en kun je deze optie beter links laten liggen. Echt laag kun je de stoelen helaas niet zetten – iets wat de échte sportieve bestuurders zal telleurstellen.



Technologie
Het infotainmentsysteem op het grote scherm is overzichtelijk en snel. Een groot contrast met toen we de Born drie jaar geleden voor het eerst reden. De verlichte touchbar werkt bovendien nu wél goed – iets wat eerder ook kritiek van ons kreeg.
Kies je voor het optionele VZ Pack, dan krijg je onder meer een groot panoramadak, head-up display met augmented reality en een moddervet Sennheiser-audiosysteem met tien speakers en een dikke subwoofer. De geluidsbeleving is ruimtelijk, maar vooral heel dik en zompig. Precies wat je wilt in een elektrische hot hatch, waarin weinig klassieke muziek zal worden gedraaid.

Rijhulpsystemen
De Born VZ zit zoals veel moderne auto’s boordevol rijassistentie. Denk aan adaptieve cruise control, lane assist, side assist, verkeersbordherkenning en zelfs Remote Park Assist – waarmee je de auto via je smartphone zelfstandig laat inparkeren. Het werkt goed, maar sommige systemen zijn iets te aanwezig. De stuurassistent wil bijvoorbeeld nog wel eens ingrijpen op momenten dat je dat niet verwacht. Onhandig als je nét op dat ene dijkweggetje lekker aan het sturen bent. Gelukkig kun je veel zaken via twee tikken uitschakelen.



Hoe herken je deze VZ-versie?
Vanbuiten is het verschil met een gewone Born subtiel, maar duidelijk genoeg voor wie goed kijkt. De VZ staat lager op zijn poten, met aerodynamische, maar sportieve 20-inch velgen en donkere accenten. De testauto heeft een diepe donkergroene kleur (‘Dark Forest’) gecombineerd met zwarte en koperkleurige details. Het staat ‘m goed – ingetogen maar met een randje agressie.

Praktischer dan je zou denken
De Born VZ is een vijfzitter met een bruikbare kofferbak van 385 liter. Niet de grootste in z’n klasse, maar voldoende voor dagelijks gebruik. De achterbank is neerklapbaar in delen. Door de grote wielbasis is de beenruimte riant achterin. Volwassenen kunnen er zonder problemen zitten – zelfs met lange benen. Kinderen hebben er dus helemaal weinig te klagen.

Conclusie
De Cupra Born VZ is wat ons betreft dé versie die er eigenlijk vanaf het begin had moeten zijn. Waar eerdere versies een beetje tussen sportief en verstandig in bungelden, is dit een elektrische auto die wél duidelijke keuzes maakt. Achterwielaandrijving, 326 pk, strakke besturing, stevige stoelen en een sportonderstel – het klopt allemaal.
Tegelijkertijd blijft hij ook gewoon geschikt voor dagelijks gebruik. De actieradius is uitstekend, het comfort aan boord is – in de juiste rijstand – prima en je kunt er net zo goed mee naar je werk als naar een bochtige bergpas in de Alpen.
Had hij wat meer vermogen mogen hebben? Ja, dat wel. Hoewel 340 pk niet mals is, reken je bij een ‘performance-EV’ tegenwoordig op minimaal 400 pk of (veel) meer en een 0-100-tijd onder de vier seconden. De Born VZ is wat dat betreft een pittige EV, maar geen strepentrekker. Maar wie een elektrische auto zoekt met karakter, prestaties én praktische bruikbaarheid, is de Cupra Born VZ een auto die hoog op het lijstje moet staan.
Wat kost de Cupra Born VZ?
Zijn prijs is zo pittig als zijn rijeigenschappen, met een prijskaartje waarop 49.990 euro staat. Een flinke bak geld, want voor 41.990 euro heb je een 231 pk sterke versie met 551 kilometer actieradius, die uiteraard minder rijk is aangekleed en iets minder pittig is, maar ook lekker scherp stuurt.
Lees ook: Cupra Leon PHEV (2025) review – Een gezinsauto én hot hatch ineen?