Reclame voor dieselauto’s, brandstof en vliegvakanties binnenkort verboden in Amersfoort
In Amersfoort kom je binnenkort geen billboards meer tegen waarop je een mooie, verre vakantiebestemming ziet of een reclame van een kortingsactie van een stuntende benzinepomp. Het is er namelijk binnenkort verboden om reclame te maken voor vliegvakanties, auto’s en fossiele brandstof.
Verbod
De Amersfoortse gemeenteraad heeft ingestemd met een verbod op fossiele reclame. Dit betekent dat het binnenkort in de stad niet meer is toegestaan om op een manier te adverteren die mensen aanzet tot het boeken van een vliegvakantie of het kopen van dieselauto’s of brandstof voor hun auto. Reclame voor nieuwe benzineauto’s maken is niet verboden, alleen voor dieselauto’s.
Alle vormen van reclame
Slecht nieuws dus voor bedrijven als KLM, Corendon, Shell, BP en Tango. Automakers zullen er weinig last van hebben, die verkopen dankzij belastingmaatregelen toch al nauwelijks dieselauto’s in ons land. De maatregel geldt voor alle vormen van reclame, zoals billboards, flyers, televisie- en radiocommercials, online advertenties en andere manieren om aandacht te trekken. Het doel van dit verbod is om mensen te bewegen om minder te vliegen en ze te laten kiezen voor duurzamere vormen van vervoer, zoals het openbaar vervoer of het gebruik van een elektrische auto.
Initiatiefnemer Natanja Vreugdenhil (Partij voor de Dieren) legt uit. “Willen we echt iets doen om gevaarlijke klimaatverandering te beperken tot anderhalve graad, dan zullen we ons gedrag moeten aanpassen. Dan kan het niet zo zijn dat de fossiele industrie tegelijkertijd, nota bene op onze gemeentelijke reclameborden, inwoners juist aanzet tot het consumeren van fossiele producten. Het is niet anders dan tabaksreclames, ook die zijn al jaren verboden omdat de overheid roken niet wil stimuleren vanwege de impact op de volksgezondheid.”
Amsterdam
Amersfoort is overigens niet de eerste stad in Nederland met een verbod op fossiele reclame. Amsterdam nam in 2021 een motie aan om fossiele reclame te verbieden. Hierna volgden andere steden, zoals Leiden, Den Haag, Haarlem, Enschede, Utrecht en Nijmegen. In Eindhoven en Arnhem hebben wethouders toegezegd om ook stappen te zetten om fossiele reclame te verbieden.
Internationaal
Internationaal hebben verschillende steden de Amsterdamse motie gevolgd en besloten om ook stappen te zetten om fossiele reclame te verbieden, zoals Liverpool, Stockholm en Sydney. Frankrijk is tot nu toe het enige land met een landelijk verbod op bepaalde vormen van fossiele reclame.
Bekijk ook: