Wordt de elektrische politieauto een succes? – AutoRAI TV
Op stap met de politie!
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |
Ook de politie is druk bezig met het vergroenen van het wagenpark. De huidige benzine- en dieselmodellen gaan langzaamaan verdwijnen. De Mercedes-Benz B-Klasse en Volkswagen Touran verdwijnen om die reden gefaseerd uit het straatbeeld. In de plaats komen de nieuwe BMW X1, maar ook de Ford Kuga Hybrid. Daarnaast experimenteert de politie met batterij-elektrische voertuigen, zoals deze Hyundai IONIQ 5. Wat heeft deze auto te bieden? Wat zijn de eerste ervaringen van de politie? Op zoek naar antwoorden gaan we op stap met de politie.
Experimenteren met elektrische auto’s
Meerdere politiekrachten experimenteren met elektrische auto’s. Zo heeft ook de Belgische politie IONIQ 5’s van Hyundai in gebruik. Daarnaast liepen we onlangs in de omgeving van Frankfurt een Audi Q4 e-tron van de Polizei tegen het lijf, een prototype. De politie was over die auto niet echt te spreken met betrekking tot actieradius. Deze Hyundai IONIQ 5 van de Nederlandse politie heeft op papier betere cijfers. Bij politie Team Weerijs – in de omgeving van Etten-Leur – rijden ze rond in een IONIQ 5.
Wordt de elektrische politie-auto een succes? – Op stap met de politie! – AutoRAI TV
Hinderlijke rijhulpsystemen
De eerste bevindingen over deze elektrische auto zijn bijzonder positief, alleen zijn die rijhulpsystemen wel hinderlijk in het werk van de politie. “Tijdens een achtervolging wil je niet dat de auto tegenstuurt omdat hij buiten een rijstrook komt, we moeten deze rijhulpsystemen dus telkens weer opnieuw uitschakelen”, aldus inspecteur Rick die vrijwel dagelijks in deze Hyundai te vinden is.
Specificaties Hyundai IONIQ 5 politie
Wat voor specs heeft deze Hyundai eigenlijk? De auto in kwestie betreft een Hyundai IONIQ 5 73 kWh Style uit 2022, met een nieuwprijs van ongeveer 50.000 euro. De auto wordt aangedreven door een 160 kW (218 pk) sterke elektromotor met een koppel van 350 Nm. De topsnelheid van de auto komt uit op ongeveer 190 km/u en de 0-100-sprint duurt 7,4 seconden. De auto weegt af fabriek 1.885 kilogram, maar door de nodige politie-uitrusting is dat gewicht toegenomen naar ongeveer 2.000 kilogram. De auto mag geremd 1.600 kilogram trekken. Een fijne eigenschap van de Hyundai IONIQ 5 is de riante wielbasis van 3.000 mm. Ook achterin zit je – zelfs als crimineel – dus uitstekend. Je hebt namelijk zeeën aan beenruimte.
Surveillancevoertuig
De politie gebruikt de IONIQ 5 als een surveillancevoertuig. Het is een experiment. Het politieteam gaat ervaren hoe het is om het politiewerk uit te voeren met deze elektrische auto in plaats van onze traditionele diesel- en benzinevoertuigen. “De politie gebruikt elke oplaadmogelijkheid om een zo vol mogelijke accu te houden. Als je tijdens een bakkie koffie en lunch het voertuig aan de stekker zet kan hij de hele dienst mee. Daarnaast is de auto lekker snel en ook goed voor het milieu”, aldus inspecteur Rick.
Complete politie-uitrusting
De Hyundai is uitgerust zoals een volwaardige politieauto. Denk dus aan zwaailampen, opvallende politie-striping, een Stop Politie-teken onder de zonneklep, een Politie Volgen-teken aan de achterkant van de auto maar ook een een interieur met alle apparatuur van volgsystemen, zoals navigatiesysteem en dataterminal. In de bagageruimte bespeuren we een opberglade voor EHBO-spullen en kogelwerende vesten, AED en traumabeertjes. Nieuw is een whiteboard, ideaal om tijdens een incident even wat uit te kunnen tekenen. “Verder zijn de stoelen afgewerkt met stoelhoezen. Dit doen we om de auto schoon te houden. Op de achterbank gebruiken we een speciale bekleding die we eenvoudig kunnen reinigen. Dat behoeft denk ik geen uitleg”, zegt Rick.
Meer zien en weten? Check dan de video in dit artikel!