
Review – Polestar 4 Long Range Single Motor (2025): even wennen
Eigenzinnig elektrisch rijden
![]() |
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |

De Polestar 4 maakt de tongen los. De reden? De auto heeft geen achterruit. Maar of dat nou zou wereldschokkend moet zijn? In deze praktijktest zetten we alle plus- en minpunten van deze Polestar 4 voor jou op een rij. We rijden hem als Long Range Single Motor: de voor de Nederlandse markt meest relevante versie.
Polestar mikt op premium look & feel
Polestar timmert hard aan de weg. Het merk klimt graag op als serieuze tegenhanger van bijvoorbeeld Porsche. Dat wil zeggen dat het merk mikt op een premium look & feel met zeer dynamische rijeigenschappen. Polestar leek in het begin sterk op Volvo’s (denk Polestar 2), maar krijgt steeds meer een eigen gezicht. Deze Polestar 4 bewijst dat maar al te goed. Het model heeft een eigen smoel en een eigen designtaal.
Polestar 4 heeft geen achterruit
Het meest interessante aan deze Polestar 4 is dat de achterruit ontbreekt. Daar wordt wisselend op gereageerd. De ene persoon vindt het verschrikkelijk, terwijl iemand anders met een breder referentiekader het wel prima vindt. In bestelbusjes heb je vaak ook geen achterruit en in grote familie-SUV’s met zeven bezette zitplaatsen, heb je ook helemaal niets aan een achterruit, omdat iedereen toch in beeld zit.
POLESTAR 4 (2025): Is de ophef terecht? – REVIEW – AutoRAI TV
Digitale cameraspiegel
De oplossing zoekt Polestar net als diverse andere fabrikanten in het installeren van een digitale cameraspiegel. Bovenop het dak staat een cameramodule. Dat beeldt wordt weergegeven op de binnenspiegel. Overdag is dat beeld kraakhelder, maar in de nacht ontstaat er veel ruis. Helemaal als er verlichting van achteropkomend verkeer in de lens schijnt, wordt het beeld wat troebel. Dit kan Polestar verbeteren.
Geen dieptegevoel
Het grootste nadeel van de cameraspiegel is het missen van dieptegevoel. Bovendien moeten de ogen continu bijstellen om het beeld op het display scherp te zien. Dat komt omdat je normaal gesproken ver voor de auto kijkt. De lens in je oog moet bijstellen om het platte beeld van de camera te kunnen zien. Bij een normale binnenspiegel heb je wel diepte-effect en is bijstellen van je ooglens niet nodig, omdat in een gewone spiegel ook een dieptebeeld zichtbaar is. Het is vooral even wennen, maar de auto ervoor laten staan hoeft wat ons betreft niet. Zie de Polestar 4 vooral als een eigenzinnige elektrische auto.

Veel ruimte in het interieur
Achterin de Polestar 4 zitten bevalt prima. Je hebt veel ruimte dankzij een wielbasis van drie meter (2.999 mm). Achter de hoofdsteunen heb je ook fraaie sfeerverlichting die vooral by night in het oog springt. Het totale bagagevolume achter de achterbank bedraagt 526 liter, uitbreidbaar tot 1.536 liter door de stoelen neer te klappen. Indien nodig verwijder je met wat moeite ook het schutbord achter de hoofdsteunen op de achterbank zodat je ook hogere spullen kunt meenemen.




Ook een frunk voor de Polestar 4!
Ook voorin heeft de Polestar 4 nog wat ruimte dankzij de funk. Hier is ruimte voor laadkabels of andere voorwerpen, maar om deze ruimte te bereiken moet je wel twee keer aan een hendel trekken. Dat is dan weer jammer. Liever open je de ‘motorkap’ met een druk op de knop in het interieur of op de sleutel. Maar op de autosleutel zelf vind je helemaal geen knoppen. Het is puur een zender. Je mag het dan ook eigenlijk geen ‘autosleutel’ noemen.
Fraaie materialen in het interieur van de Polestar 4
Het interieur van de Polestar 4 oogt rustig en is afgewerkt met fraaie materialen. De knoppen op het stuurwiel zijn lastig te interpreteren. Dat vindt Polestar zelf ook, want we krijgen een formulier mee met wat uitleg over wat de knoppen precies doen. Ook dat kan natuurlijk beter, maar na een paar dagen rijden weet je alle functies wel snel te vinden. Geef jezelf dus vooral even wat tijd om alles te ontdekken. Het infotainmentsysteem laat zich makkelijk bedienen, al reageert het niet altijd even prettig op aanraking. Dat kan beter. De menu-indeling is daarentegen wel erg fijn. Ook de graphics zijn fraai.
De zitpositie in de Polestar 4 is uitstekend. Het is een heerlijke kilometervreter met een fijn onderstel en een serieus goede range. Het hogere voertuiggewicht is goed voelbaar in bochten, maar de grens ligt ver. Dus ook de stuurman of -vrouw komt ook aan zijn trekken. De hardware is sowieso goed voor elkaar, zoals altijd bij Polestar.

100 kWh 400V lithium-ion batterij
De ‘vier’ maakt gebruik van een 100 kWh 400V lithium-ion batterij met cell-to-pack technologie en 110 cellen. Het opladen kan bij een snellader tot 200 kW in 30 minuten van 10 tot 80 procent. Bij een normale AC 11 kW-lader duurt het volledig opladen van de batterij van 0 naar 100% in totaal 11 uur. Op papier heeft dit model een WLTP-rijbereik van ongeveer 600 kilometer. In de praktijk is het halen van 500 kilometer niet heel moeilijk. De auto springt bij rustig gebruik zuinig om met energie, maar de kans is klein dat je het fabrieksgemiddelde van 18,1 kWh/100 km ook haalt in de praktijk. Reken eerder op 20 kWh per 100 km.
Polestar 4 Long Range Single Motor
En hoe zit het dan met de aandrijflijn van de Polestar 4 Long Range Single Motor? Deze specifieke versie heeft achterwielaandrijving en een elektromotor met een vermogen van 200 kW (272 pk) en een koppel van 343 Nm. De topsnelheid van de auto bedraagt 200 km/u en de 0-100-sprint kost 7,1 seconden. Het geremde trekgewicht van deze Polestar 4 komt uit op 1.500 kilogram. De Polestar 4 heeft een lengte van 4.840 mm lange, een hoogte van 1.544 mm en een breedte van 2.139 mm.

Uitrusting en prijs
Dus prima rijeigenschappen, een goede zitpositie en een serieus goed rijbereik. Hoe zit het dan met de prijs? Weet dat veel bij Polestar van de optielijst moet komen. Laten we eens duiken in de uitrusting van deze Polestar 4, zodat jij een zo goed mogelijk beeld van de auto krijgt.
Zaken als Adaptive Cruise Control (ACC), Park Assist, een 360-graden camera met 3D-weergave en intelligente snelheidsassistent zijn standaard. Pilot Pack kost je 1.500 euro extra. Je krijgt dan extra rijhulpsystemen, zoals Pilot Assist en een rijstrooksassistent. Ga je voor het Plus Pack van 3.000 euro, dan krijg je ook de volgende extra’s:
- Harman Kardon Premium Sound
- 14,7-inch head-up display
- Zinc-accenten
- Verlichte elementen
- Pixel-led-koplampen
- Elektrisch bedienbare achterklep met voetsensor
- Automatisch dimmende buitenspiegels
- Touchscreen achterin
- Twaalfvoudig verstelbare stoelen
- Elektrisch verstelbare achterstoelen
- Verwarmd stuurwiel en verwarmbare achterstoelen
- Klimaatregeling met drie zones
- Intelligente luchtreiniging
- 22 kW AC-laden
Met het Plus Pack is de Polestar 4 geschikt voor 22 kW AC-thuisladers. Daarmee wordt de laadtijd van 0-100% verkort tot 5,5 uur. Voor dit type lader is een stroomvoorziening met drie fasen vereist. Ga dus na of je de meterkast moet aanpassen en houd rekening met fors hogere netbeheerskosten. Voor de meeste mensen is 11 kW meer dan genoeg voor thuis.
Dan is er ook nog een Pro Pack. Dat kost 2.000 euro. Met dit pakket krijg je 21-inch Pro-wielen en veiligheidsgordel met een leuke piping in Swedish Gold. Met al deze optiepakketten kan er onder de streep best een prijzige auto ontstaat. Rijden kan vanaf iets minder dan 60.000 euro, maar met al deze pakketten betaal je al snel dik 74.000 euro. Eigenzinnig elektrisch rijden heeft dan wel een prijskaartje.
Specificaties van deze testauto
- Long range Single motor: vanaf 59.800 euro
- Kleur Storm: 1.300 euro
- Diervriendelijk geproduceerd Nappaleer in Zinc met Charcoal accenten: 5.000 euro
- 21-inch Pro Inbegrepen
- Upgrades
- Pilot + 1.500 euro
- Plus + 3.000 euro
- Pro + 2.000 euro
- Individuele opties
- AC-laadkbael voor openbare/thuislader + 200 euro
- Onderste carrosseriedelen in lakkleur + 1.000 euro
- Achterste zijruiten uitgevoerd in privacyglas + 500 euro
- Consumentenprijs (incl. af-fabriek opties, BPM, 21% BTW en afleverkosten): 74.300 euro


























