Per Volkswagen T1 op vakantie? Robert en Judith doen het al jaren! – VIDEO
“Overal waar we komen, krijgen we zoveel leuke reacties!”
Elke zomer trekken Robert van der Westen en Judith Heinen samen met hun twee dochters richting de zonnige Franse kust, voor een paar weken strand en surfen. Hun vervoersmiddel? Een prachtige Volkswagen T1 uit 1964. Robert en Judith vertellen er graag meer over.
Nostalgische Spijltjesbus
Geen vakantie gaat voorbij, of het gezin trekt eropuit met de nostalgische Spijltjesbus. Surfplanken op dak, de meiden achterin, op naar zonnige stranden in het zuidwesten van Frankrijk. “We hebben elk jaar zó ontzettend veel lol met de Bus”, vertelt Judith. “En we beleven tijdens die vakanties zó veel moois. Wat dat betreft hoort de Volkswagen er gewoon helemaal bij!”
Overgewaaid uit Californië
Als fervent surfer, raakte Robert jaren geleden al verknocht aan de klassieke Volkswagen-busjes. “Vooral in Californië zijn luchtgekoelde Volkswagens mateloos populair in de surfwereld”, vertelt hij. “Een rage die destijds overwaaide naar Europa. Niet alleen vanwege de uitstraling die de busjes hebben, maar ook omdat ze simpelweg ontzettend handig zijn om surfboards in te vervoeren.”
Het begon met een rode T2
De eerste VW-bus van Robert was een rode T2 uit 1974, het tweede type met de panoramische voorruit. “Een auto waaraan heel veel moest gebeuren”, herinnert hij zich. “Uiteindelijk was dat busje alleen nog te redden als ik ‘m helemaal uit elkaar zou halen. Maar als ik dan toch zou kiezen voor restauratie, waarom dan niet meteen een Spijltjesbus?”
Vier versnellingen … achteruit
Robert en Judith hebben heel wat busjes bekeken, voordat ze in 2003 bij een in klassieke VW’s gespecialiseerd bedrijf eindelijk een geschikte projectbasis vonden. Een exemplaar uit Californië, dat dankzij het droge klimaat in deze Amerikaanse staat relatief goed geconserveerd was. Dat gaf de doorslag, dit moest ‘m worden.
Complete bekledingsset
“We konden de auto echter alleen kopen als we er ook een complete bekledingsset bij namen”, vertelt Robert. “Ik stelde de voorwaarde, dat ik de auto dan in de werkplaats van het bedrijf mocht restaureren.” De deal werd gesloten, en twee tot drie keer in de week ging Robert sleutelen. “Ik heb bijna alles zelf kunnen doen.” Hoewel bij een restauratie ook tegenslag hoort: “Op een bepaald moment had de auto vier versnellingen achteruit …” Toen zakte de moed hem wel even in de schoenen, maar inmiddels kan Robert er hartelijk om lachen.
Voor elke foto een euro
De restauratie was na anderhalf jaar voltooid. Sindsdien is de T1 niet meer weg te denken uit het gezinsleven van Robert en Judith. “Onze dochters zijn met de auto opgegroeid”, vertelt Judith. “Als ze een feestje geven, dan gaan we altijd met de Bus op pad. Dan hebben de kinderen zo ontzettend veel plezier!”
Frankrijk als favoriete bestemming
Voor de vakanties in binnen- en buitenland wordt de T1 steevast van stal gehaald. Inmiddels is Frankrijk de favoriete bestemming. Surfplanken op het dak, bagage achterin en op naar het zuiden van Frankrijk om te surfen. “We gaan altijd in twee of drie etappes over de Autoroute, dan hoeft de Bus niet zo zwaar te werken”, vertelt Robert. “Overal waar we komen, krijgen we zoveel leuke reacties!”, vult Judith aan. “Op de Périphérique in Parijs, steken zelfs de motorrijders hun duim op! En als we voor elke foto die van de Bus wordt gemaakt een euro zouden krijgen, dan verdienden we onze vakanties zo weer terug!”
Over de Volkswagen T1
En dan te bedenken dat het Volkswagen-busje is ontstaan vanuit de enorme behoefte aan gemotoriseerde transportmiddelen, in de jaren van de wederopbouw. De Nederlander Ben Pon stond aan de wieg van het Type 2 genoemde project. Hij zag in het chassis van de Kever (de Type 1) een ideale basis om een praktische bestelbus te ontwikkelen die aan de grote transportvraag voldeed. Voor een goede T1 moet je tegenwoordig denken aan bedragen die rond de 100.000 euro liggen.