Opgepast: politie controleert op smartphonegebruik vanuit touringcars
Nieuwe methode bijzonder effectief
De politie verzint steeds nieuwe manieren om te kunnen controleren op smartphonegebruik achter het stuur. Onlangs introduceerde de politie bijvoorbeeld speciale flitscamera’s. Nu controleert de politie vanuit touringcars op het smartphonegebruik achter het stuur van vrachtwagenchauffeurs.
Gelijke hoogte
Volgens de politie is controleren vanuit een touringcar bijzonder effectief omdat de agenten op gelijke hoogte met vrachtwagenchauffeurs zitten. Bovendien verwachten mensen het niet dat er iemand vanuit een bus meekijkt.
Staande houden
Afgelopen dinsdag en woensdag reed de bus met agenten over de snelwegen in Overijssel en Gelderland. “De bus werd gevolgd door collega’s in onopvallende auto’s. Als we een vrachtwagenchauffeur met zijn smartphone achter het stuur zien, geven we dit door en die persoon wordt dan door de collega’s staande gehouden en bekeurd”, zegt Hans Bijkerk van Team Verkeer. Bijkerk vervolgt: “Vanuit een auto vrachtwagenchauffeurs controleren is heel lastig. Nu we op gelijke hoogte zitten, kunnen we veel beter zien of chauffeurs zich laten afleiden door hun telefoon.”
105.160 euro opbrengst in twee dagen tijd
De nieuwe methode werpt zijn vruchten af, want in Overijssel en Gelderland werden in twee dagen tijd al 440 appende of bellende chauffeurs aan de kant van de weg gezet. De opbrengst? 440 maal 239 euro (inclusief 9 euro administratiekosten): 105.160 euro.
Bewustwording
Naast een bekeuring kregen de bestuurders ook uitleg over het gevaar die het gebruik van de smartphone achter het stuur met zich mee brengt. “Het effect is niet alleen een bekeuring, maar ook bewustwording van het gevaar voor je medeweggebruikers. Als we dat kunnen bereiken, is het voor ons effectief. We blijven dus doorgaan met deze controles. Binnenkort staat de volgende gepland.”
VIDEO: Zo werkt het
HONDERDEN MENSEN MET TELEFOON BETRAPTGisteren en vandaag hebben we met een bus op de snelwegen gecontroleerd op afleiding in het verkeer. Mensen die bijvoorbeeld in de auto zitten te appen, of in de vrachtwagen zitten te bellen. We hebben honderden mensen aan de kant gezet die met hun telefoon bezig waren. Laat je niet afleiden!
Geplaatst door Politie Team Verkeer Oost-Nederland op woensdag 25 april 2018