
Opgepast: komende vijf jaar wordt het extreem druk op de weg
Nederland staat er niet rooskleurig op
https://autorai.nl
AutoRAI.nl

De publicatie Mobiliteitsbeeld 2019 is er niet om eentje om heel vrolijk van te worden. In het rapport beschrijft Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in detail dat Nederland er wat mobiliteit betreft niet heel rooskleurig voor staat. Sterker nog: reken de komende vijf jaar op extreme druk op de Nederlandse wegen.
Mobiliteitsbeeld 2019
Maar liefst 204 pagina’s telt het Mobiliteitsbeeld 2019 (hier de downloaden). En om heel eerlijk te zijn: je kan het document beter niet lezen. We zetten hieronder de verwachtingen voor het wegverkeer op een rij. We hebben de belangrijkste zinnen even vetgedrukt.
De hoofdpunten op een rij
- Eind augustus 2019 is het verkeersvolume op het hoofdwegennet 0,7% hoger dan eind 2018 en het congestieniveau 1,8% hoger. Op basis van deze ontwikkeling raamt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) de totale toename van het wegverkeer op het hoofdwegennet in 2019 op 1,4% en die van de voertuigverliesuren op 3,2%. Doordat het reistijdverlies sneller stijgt dan het verkeersvolume op het hoofdwegennet, zal het relatieve reistijdverlies (in uur/km) in 2019 naar verwachting toenemen met 1,8% ten opzichte van 2018.
- Voor de totale periode 2019-2024 verwachten we een groei van 8% van het wegverkeersvolume op het hoofdwegennet en van 5% voor het totale wegverkeer op Nederlands grondgebied. Deze groei wordt veroorzaakt door, in volgorde van belangrijkheid: de economische groei, het groeiende aantal inwoners en de wegcapaciteit. De stijgende reële brandstofprijzen drukken de groei van het verkeersvolume.
- Een uitbreiding van de wegcapaciteit zal de verwachte groei van 8% van het wegverkeer op het hoofdwegennet slechts gedeeltelijk opvangen. Het totale reistijdverlies op het hoofdwegennet zal hierdoor in 2024 naar verwachting zijn toegenomen met 23% in vergelijking met 2018. Het reistijdverlies per afgelegde kilometer op het hoofdwegennet zal in 2024 zijn toegenomen met 14% ten opzichte van 2018.
Verwachtingen voor het openbaar vervoer
- In de eerste helft van 2019 stijgt het treingebruik (in reizigerskm) bij NS met 4,6% ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar. Het KiM verwacht dat de afgelegde afstand op het spoor in de tweede halfjaar van 2019 iets minder sterk zal toenemen dan in de eerste helft. We ramen de groei van de afgelegde afstand per spoor voor het gehele jaar 2019 daarom op 3,6%.
- De afgelegde afstand met bus, tram en metro (btm) neemt in 2019 naar verwachting toe met 0,7%.
- In 2020 groeit de afstand die reizigers afleggen met de trein en met bus, tram en metro met respectievelijk 2,6% en 2,0%.
- Het gebruik van de trein groeit tussen 2018 en 2024 naar verwachting met 16%. Deze groei wordt vooral veroorzaakt door, in volgorde van belangrijkheid: een stijging van het reële inkomen, de bevolkingsgroei en een betere kwaliteit van het treinproduct.
- Het gebruik van bus, tram en metro groeit tussen 2018 en 2024 naar verwachting met 10%. Deze groei komt, net zoals bij de trein, vooral door een stijging van het reële inkomen, een groeiende bevolking en kwaliteitsverbeteringen van het openbaar vervoer.