Ongevallen op de snelweg verdubbeld
Minder politietoezicht mogelijke oorzaak
Het aantal ongevallen op de Nederlandse snelwegen is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. Volgens NRC is het aantal ongevallen verdubbeld. De cijfers komen uit een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Te hard rijden en het gebruik van smartphones zijn de belangrijkste oorzaken. Het gebrek aan politietoezicht speelt ook een mogelijke rol.
Dubbele cijfers
De cijfers liegen er niet om. In 2014 lag het aantal ongevallen op 17.000. Dit aantal is gestegen naar 38.000 in 2018. Ook het aantal dodelijke slachtoffers op de snelweg is gestegen. Van 63 personen in 2014 naar 81 personen in 2018.
Lees ook:OP DEZE 10 NEDERLANDSE SNELWEGEN GEBEUREN DE MEESTE ONGELUKKEN
Oorzaken ongevallen
Volgens het rapport zijn afleiding door smartphones en te hard rijden de belangrijkste oorzaken voor de flinke stijging. Een andere oorzaak voor het hoog aantal ongevallen is het gebruik van alcohol en drugs.
Voornamelijk het aantal kop- en staartbotsingen zijn flink gestegen. Het gebruik van een smartphone of het infotainmentsysteem zijn hiervan de oorzaak. Deze ongevallen gebeuren voornamelijk wanneer bestuurders niet opletten als ze een file tegemoet rijden.
Minder politiecontrole
Minder politietoezicht kan volgens de SWOV ook een mogelijke reden zijn van de plotselinge stijging. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) controleert de laatste jaren aanzienlijk minder op gevaarlijk rijgedrag. Ook de dagelijkse alcohol-, gordel- en snelheidscontroles zijn flink afgenomen. In plaats daarvan richt de KLPD zich meer op de opsporing van crimineel gedrag in het verkeer.