
“Onbewaakte spoorovergangen definitief verleden tijd”
Binnen vijf jaar zijn ze verdwenen.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) gaat het een einde maken aan onbewaakte spoorovergangen. Alle overwegen die niet beveiligd zijn door spoorbomen en bellen worden binnen vijf jaar opgeheven of beveiligd.
Convenant
Deze nieuwe doelstelling wil Van Veldhoven met gemeenten, provincies, belangenverenigingen en spoorbeheerder ProRail vastleggen in een gezamenlijk convenant. De staatssecretaris schrijft dit vandaag aan de Tweede Kamer in reactie op een eerder verschenen rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).
Koplopers
“Hoewel Nederland bij de koplopers hoort als het gaat om overwegveiligheid, is elk ongeval op een overweg er voor mij één te veel”, stelt Staatssecretaris Van Veldhoven. “Het spoor- en wegverkeer in ons land groeit. Overwegen die niet zijn beveiligd door spoorbomen en bellen zijn gewoon niet meer van deze tijd. We gaan er daarom voor zorgen dat we binnen vijf jaar, maar het liefst nog sneller, van al deze overwegen af zijn.”
Inzicht
ProRail heeft de afgelopen jaren al veel inzicht gekregen in de oorzaken van ongevallen op spoorwegovergangen. Hierdoor is bekend dat roekeloos gedrag van weggebruikers op- en rond overwegen een grote factor is. Eind dit jaar wordt bekeken of flitspalen bij overwegen kunnen bijdragen aan het terugdringen van risicovol gedrag. Via campagnes blijft ProRail alle weggebruikers wijzen op de regels die gelden rondom spoorovergangen.
Investeringen
Door de inzet vanuit het Rijk en decentrale overheden zijn Nederlandse overwegen veel veiliger geworden. Zo nam sinds 2000 het aantal slachtoffers van ongevallen op overwegen al af met 70 procent. Verschillende kabinetten investeerden door de jaren heen al zo’n 680 miljoen euro in overwegveiligheid.