Nintendo Switch – Review
Op verschillende manieren spelen
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |
Als Nintendo een nieuwe gameconsole introduceert, dan zijn de poppen aan het dansen. Het nieuwste product in de line-up is de Nintendo Switch, een kruising tussen een tablet en een gameconsole. Wereldwijd zijn er al dik 17,8 miljoen exemplaren van verkocht. Is de Nintendo Switch dan echt zo goed?
Docking station
Nintendo noemt de Switch zelf ‘een console die je mee kunt nemen’. Maar in feite hebben we hier te maken met een console in tabletvorm die Nintendo levert met een docking station zodat je het beeld van de tablet ook kunt weergeven op een televisie met HDMI-ingang.
Brain power
Alle brain power zit in de tablet en dus niet in de docksing station. Laten we om die reden eerst maar eens even kijken naar de tablet, want die vormt de basis van dit gamesysteem. De chip in de Switch is afkomstig van Nvidia en heet Tegra 4. De Nvidia Tegra 4 is in de basis ontwikkeld voor mobiele computers, zoals smartphones en tablets en blijkt krachtig genoeg voor games.
1080p
Het tabletscherm heeft een diagonaal van 6,2 inch en een maximale resolutie van 720p. Als de Switch op een tv aangesloten wordt, kan hij maximaal 1080p uitsturen, maar het is afhankelijk van de game of dat ook gebeurt. Sommige games streamen bijvoorbeeld in 900p. Een korrelig beeld zal niet snel ontstaan.
Batterijduur
De batterijduur van de tablet varieert van 2,5 uur tot 4,5 uur, afhankelijk van de games die je speelt en op welke helderheid je de tablet zet. In het dockingstation is de batterijduur niet meer relevant, omdat de gamepad dan automatisch oplaadt.
Goed geslapen
Wie de Nintendo Switch heeft ontworpen, heeft duidelijk goed geslapen. Hoe alles in elkaar steekt, verdient namelijk absoluut een compliment. Het is uniek op hoeveel verschillende manieren je met één gamesysteem kunt spelen.
Joy-Con-controllers
Bij de Switch zit een rode én blauwe controller meegeleverd (twee grijze kan ook). Deze controllers noemt Nintendo de Joy-Con-controllers. Deze controllers kun je rechtstreeks bevestigen aan de tablet door er aan elke kant één op te schuiven. In feite ontstaat op deze manier een grote gameboy die in onze ogen net iets te breed is.
Steen, papier, schaar
Nintendo levert er ook een houder bij, de Joy-Con-houder. Ook op deze houder kun je beide Joy-Con-controllers schuiven waardoor één grote gamepad ontstaat. En jawel: er is nóg een manier om te spelen, bijvoorbeeld door in elke hand een Joy-Con vast te houden. De rechter Joy-Con-controller is voorzien van een infrarood-bewegingscamera die de vorm, beweging en afstand van voorwerpen kan herkennen. De camera kan bijvoorbeeld het verschil zien tussen de handgebaren steen, papier en schaar. Best knap.
Opzetstukjes
Om met z’n tweeën te spelen moet je de Joy-Con-controllers verdelen. Nintendo levert hiervoor twee kleine opzetstukjes bij. Dit is een kleine strip die op de halve Joy-Con kan worden geschoven. De strip voorziet de mini-controller direct van twee extra knoppen. Maak de bijgeleverde Joy-Con-polsbandjes vast aan de controller en doe de bandjes rond je pols. Je hebt zo ieder een compacte controller in je hand. Mensen met grote vingers opgepast: de knopjes zijn vrij klein. Ook een volwaardige tweede joystick ontbreekt, maar voor een game als Mario Kart 8 Deluxe speelt zo’n klein controllertje lekker weg.
Pro Controller
Voor wie maar niet kan wennen aan de kleine Joy-Con-controllers: er is geen reden tot paniek. Nintendo levert ook accessoires – sommige best prijzig – waaronder een Pro Controller. Je krijgt dan wél een volwaardige controller in handen. Kost wel 60 euro extra, maar het kan de moeite waard zijn. Zo’n Pro Controller is namelijk veel comfortabeler als je games wat langer speelt.
Keukentafel
Het idee van de Nintendo Switch is hartstikke tof. Een gamepad die je thuis en onderweg kan gebruiken is nu eenmaal ontzettend leuk. Op de bank, aan de keukentafel, onderweg in de bus, gamen kan met zo’n Switch overal. Qua prestaties en graphics is de Switch geen uitblinker, maar wat de Switch doet, doet ie erg goed.
“Op welke manier je speelt, dat bepaal je zelf. Die keuzevrijheid maakt de Switch bijzonder.”
Leuk hebbeding
Nintendo-consoles zijn vaak gezelligheidsconsoles. Spelen met meerdere personen tegelijk thuis op de bank. Met de Switch is dat heel goed mogelijk. Op welke manier je speelt, dat bepaal je zelf. Die keuzevrijheid maakt de Switch bijzonder. Maar voor de echte rekenkracht, moet je toch echt een Playstation 4 of Xbox One in huis halen. Neemt niet weg dat het meer dan terecht is dat er wereldwijd al bijna 18 miljoen Switches zijn verkocht, want deze Nintendo Switch is en blijft een leuk hebbeding.
Pluspunten Nintendo Switch
+ Superslim ontwerp
+ Krachtige prestaties
+ Diverse speelmanieren
+ Nog altijd de beste keuze voor partygames
Minpunten Nintendo Switch
– Standaard aan achterzijde om Switch op tafel te zetten vrij instabiel
– Met Joy Cons aan Switch is het geheel te breed om vast te houden
– Aanbod games groeit langzaam
– Prijzige accessoires
– Plastic scherm is niet krasbestendig
Standaard meegeleverd
- Switch console
- Joy-con controller (2x)
- Joy-con straps (2x)
- Joy-con Grip
- Nintendo Switch Docking station
- HDMI Kabel
- AC adapter
- Handleiding
Afmetingen en gewicht
- Breedte: 23,9 cm
- Lengte: 10,2 cm
- Hoogte: 1,4 cm
- Gewicht: 0,398 kilogram