Nieuwe premier VK staat open voor Britse Autobahnen
Truss maakt zich populair met uitspraak
De positie van Boris Johnson, de flamboyante premier van het Verenigd Koninkrijk, was na een serie van schandalen onhoudbaar waardoor hij niet anders kon dan opstappen. Zijn opvolger is inmiddels bekend: Liz Truss. De 47-jarige dame maakt zich in ieder geval populair bij liefhebbers van hard rijden, ze overweegt namelijk om de maximumsnelheid op de Engelse snelwegen schrappen.
Smart Motorways
Politici bemoeien zich al jaren met de Britse snelwegen en niet altijd op een manier waar automobilisten blij mee zijn. Zo werden zogenaamde Smart Motorways in het leven geroepen, waarbij de vluchtstrook gebruikt wordt als extra rijbaan. Een soortgelijk concept kennen we ook in Nederland, maar de Britten vinden deze verwarrend, mede omdat er vaak variabele maximumsnelheden gelden. Maar dat is niet het ergste. Het blijkt namelijk regelmatig voor te komen dat de rijbaan niet gesloten wordt als er een auto met pech op staat… Alles behalve veilig dus en daarom ook een doorn in het oog van Truss, die deze ‘slimme snelwegen’ een gefaald experiment noemt.
Britse Autobahn?
Hoewel het einde maken aan de slimme snelwegen een goede zet lijkt, is dat niet het sappigste nieuws. In het slotdebat tussen Truss en haar concurrent voor het premierschap Rishi Sunak, kwam het schrappen van de maximum snelheid namelijk ter sprake. Dat is het betere werk!
Op de vraag van een lid van de Conservatieve Partij tijdens het debat over het leiderschap of ze zou overwegen het verplichte snelheidslimiet af te schaffen en bestuurders zelf te laten bepalen hoe snel ze willen rijden, zei Truss dat ze bereid was ernaar te willen kijken. Zo ver zijn we in Nederland nog nooit gekomen. Er geldt momenteel een algemene maximumsnelheid van 70mph (112 km/u) in het Verenigd Koninkrijk. Eerder was Liz Truss al voorstander van de verhoging naar 80mph (128 km/u).
Invoering nog ver weg
Helaas voor de liefhebbers van snelheid is een daadwerkelijke schrapping van de maximumsnelheid nog ver weg. Zo laat de staat op sommige stukken van het Britse wegennet nog te wensen over en is daarom nog niet geschikt om zonder snelheidslimiet over heen te knallen. Ook zal het voorstel ongetwijfeld tot felle kritiek leiden van onder meer milieuactivisten en diverse bonden voor verkeersveiligheid. Toch is leuk dat de Britse automobilist nog even mag blijven dromen.