‘Nederland zeer geschikt voor zelfrijdende auto’s’
Ons land op eerste plaats in onderzoek KPMG
Nederland is het meest geschikte land voor autonome auto’s wereldwijd, blijkt uit de KPMG Autonomous Vehicles Readiness Index 2018. Nederland wordt gevolgd door Singapore en de Verenigde Staten.
Hoogste puntenaantal
KPMG toetste de geschiktheid van twintig landen op vier pijlers: beleid en wetgeving, technologie en innovatie, infrastructuur en acceptatie door de consument. Nederland haalt een totaal van 27,73 punten en is daarmee het meest geschikt voor zelfrijdende auto’s. Ter vergelijking: onderaan bungelen de landen Rusland (7,09), Mexico (6,51) en India (6,14).
Meest geschikte infrastructuur
De Nederlandse infrastructuur is de meest geschikte ter wereld voor autonome auto’s, terwijl ons land in de drie andere pijlers tot de top 4 behoort. In Singapore zijn het beleid en de wetgeving het best voorbereid op autonoom rijden en zijn ook de consumenten er klaar voor. De Verenigde Staten zijn op hun beurt wereldwijd leider in techniek en innovatie.
Minder geaccepteerd
Als het gaat om acceptatie door het publiek volgt Nederland op de tweede plaats in de lijst, vlak na Singapore. Dit is een theoretische waarde, berekend op basis van vier elementen. Een daarvan is een enquête onder het publiek, die juist uitwijst dat Nederlanders sceptischer staan tegenover zelfrijdende voertuigen dan inwoners van veel andere landen. Dit zou kunnen komen door de vrij goede Nederlandse infrastructuur, waardoor inwoners al behoorlijk tevreden zijn met de huidige situatie.
LEES OOK: Level 0 tot level 5 autonoom rijden: uitleg per niveau
Nieuwe regelgeving
Later dit jaar zal de Europese Commissie wetsvoorstellen doen om autonoom vervoer in Europa te bevorderen. Dit moet ervoor zorgen dat zelfrijdende auto’s in alle landen verkeersborden kunnen lezen en wegsignaleringen kunnen herkennen. Ook over communicatie tussen voertuigen wordt overleg gevoerd. Naar verluidt treedt de nieuwe regelgeving in werking in 2022.