AutoRAI in Miniatuur: Lekker modelbouwen in je kerstvakantie!
Wat nou wintersport?
Ik laat de wintersport graag aan me voorbijgaan. Ik hou me liever bezig met het bouwen van Heller-bouwdoosjes. Van miniatuurauto’s natuurlijk. Kost niet veel, je bent er uren zoet mee en je kunt er je creativiteit op botvieren. Oubollig? Alsof die sneeuw en kou nou echt zo leuk zijn…
1 op 43 bijzondere schaal
De plastic bouwdoosjes waarmee ik mijn vrije tijd vul, zijn van het Franse merk Heller. Dat is vooral van schepen en vliegtuigen bekend, maar maakt al sinds de jaren zeventig een serie auto’s in de schaal 1 op 43. Bijzonder, want er zijn niet veel fabrikanten die plastic bouwdoosjes in die schaal aanbieden. Ondanks dat er niet veel verschillende Heller-bouwdoosjes zijn gemaakt, kun je er een leuke collectie mee opbouwen.
“Het klinkt ontzettend jaren zeventig: knutselen en modelbouwen. Maar wat zijn die Heller-bouwdoosjes toch leuk om te maken. En het is kerstvakantie!”
Handzaam formaat
Waarom ben ik juist op de Heller-bouwdoosjes gevallen? Ze kosten niet veel, een euro of dertien, inclusief lijm, verf en een penseel. En de kleine schaal maakt ze heel handzaam. Dat is prettig bij het bouwen en ze nemen gebouwd veel minder ruimte in dan bouwdozen in de veel gebruikelijkere schaal 1 op 24.
“Er zijn prima gedetailleerde miniatuurauto’s van te maken.”
Eigen versies maken
Toch zijn van deze bouwdoosjes – ondanks het geringe aantal onderdelen, zo’n dertig ongeveer – prima gedetailleerde miniatuurauto’s te maken. En wat nóg leuker is: je kunt je eigen versies maken, door ze je eigen kleur te geven of door ze te verbouwen.
Verbouwen is leuk!
Ja, je kunt de bouwdoosjes ook vrij eenvoudig verbouwen. Dus het model echt aanpassen: dak eraf, een combi maken, inkorten, verlagen, noem maar op! Wat in de echte wereld gebeurt, kun je ook met je plastic bouwdoosje doen. En nog veel meer, maar het kost wat meer moeite en vereist enige voorbereiding.
“Ja, je kunt de bouwdoosjes ook vrij eenvoudig verbouwen.”
Inspiratie is overal
Zoek goede foto’s van je onderwerp op internet, bezoek auto-evenementen, sla er boeken en brochures op na. Overal is inspiratie te vinden voor een leuke verbouwing. Praat met andere modelbouwers, bezoek fora, shows en beurzen, laat zien wat je hebt en wat je hebt gemaakt. ALLE AFLEVERINGEN VAN AUTORAI IN MINIATUUR
Doe het zelf
Gereedschappen die je nodig hebt, vind je in hobbywinkels en doe-het-zelfzaken: scherpe mesjes, vijlen en schuurpapier, spuitbussen, polyesterplamuur en witte houtlijm voor transparante onderdeeltjes. Potjes verf, plasticlijm en penseeltjes zitten tegenwoordig vaak al in het bouwpakket.
“Praat met andere modelbouwers, bezoek fora, shows en beurzen, laat zien wat je hebt en wat je hebt gemaakt.”
Mislukt nooit
Geduld en oefening levert dan prachtige – of minder prachtige maar wel heel leuke – resultaten op. Een bouwdoos mislukt niet, soms duurt het gewoon wat langer voor het model gelukt is. Met de Renault 4CV is deze tak van mijn hobby begonnen.
Renault 4CV
De zwarte Renault 4CV heb ik gewoon volgens de bouwbeschrijving gebouwd. Van de witte met blauwe en rode strepen heb ik de achterste zijruiten geblindeerd en alle decoraties heb ik met de hand opgeschilderd. De wit-geel-zwarte is een kruising tussen een 4CV en een 5 Turbo – ook een Heller-bouwdoosje. De bumpers, de wielen en de achterspatborden zijn van de 5 Turbo. Deze verbouwing is geïnspireerd op een artikel in AutoVisie in 1985.
Mini Specials
Ook de Mini is een dankbaar voorwerp voor allerlei eigen versies en verbouwingen. De blauwe is ongelakt, de zwarte heb ik beschilderd met de Union Jack op het dak en voorzien van zogenoemde nudge bars op de bumpers. De pick-up is grotendeels een verbouwing uit plastic plaatjes en de witte heb ik verlaagd (gechopt – dat werd in de jaren zestig in Engeland veel gedaan). Beide heb ik voorzien van verbrede wielen – gewoon een plaatje plastic tussen beide helften van elk wiel.
Kladpapier
De oranje Special heb ik voorzien van een schuifdak, van kladpapier vanwege de structuur. Het voorbeeld was de auto van een toenmalige collega. En de gestreepte blauwe is een zogenoemde Lady Mini – heeft niks met incontinentie te maken, zo werden ze in 1977 in Nederland verkocht door British Leyland-dealers.
Land Rover
Op mijn rijtje Land Rovers ben ik ook best trots: de groene 109 heb ik volgens de bouwbeschrijving gemaakt, de rode en blauwe heb ik ingekort tot een 88. Vooral de blauwe vereiste ingrijpend knip- en plakwerk. De witte stelt de Land Rover van Popie Jopie uit Pisa voor.
Veel meer foto’s en verbouwingen en andere versies kun je bekijken op Facebook, op de pagina Amateur Heller kit Automobile 1/43. ALLE AFLEVERINGEN VAN AUTORAI IN MINIATUUR Meer informatie over Heller kun je vinden op www.heller.fr.