Mag je in Nederland filmen met een dashcam?
Vragen en antwoorden over dashcams
Ze zijn ooit verzonnen om bewijs te kunnen leveren tegen corrupte overheidsmedewerkers in Oost-Europese landen: dashcams. Tegenwoordig zijn de compacte dashboardcamera’s ook in Nederland op grote schaal te vinden. De ene persoon gebruikt een dashcam recreatief, terwijl iemand anders er de dagelijkse rit mee vastlegt, om bewijs te kunnen aanleveren mocht er onverwachts iets gebeuren. Mag je in Nederland wel filmen met een dashcam? Wat zijn de regels? Hier vragen en antwoorden over dashcams.
Wat is een dashcam?
Het woord ‘dashcam’ is een samentrekking van dashboard en camera. Ofwel: de dashcam is een dashboardcamera. Hij wordt op de voorruit bevestigd (meestal met een zuignap) en kan vervolgens een rit vastleggen vanuit het perspectief van de bestuurder. Dashcams zijn ideaal voor het registreren van trips, maar ook om eventuele ongevallen vast te leggen.
Mag je in Nederland filmen met een dashcam?
Ja, dat mag op de openbare weg. Dit valt namelijk onder de vrije nieuwsgaring. Dat betekent dat op de openbare weg iedereen mag worden gefilmd. Maar let op: zodra je de beelden gaat publiceren op een site of via social media, kun je te maken krijgen met pivacywetgeving. Vooral als er mensen of persoonsgegevens (zoals een kentekenplaat) duidelijk in beeld komen. Webcambeelden kunnen daarmee onderworpen zijn aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). En als het gaat om gebruik bij ongeval of schade: het is aan de rechter om te besluiten of de beelden wel of niet worden toegelaten als bewijs.
De regels in het buitenland
Er zijn landen waar het gebruik van een dashcam verboden is. We noemen Oostenrijk, Luxemburg en Portugal. Veel dashcams geven ook flitsers door. Dat mag weer niet in België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en de Baltische staten. Daar komt nog eens bij dat er in verschillende landen verschillende regels gelden als het gaat om privacy en het gebruik van dashcambeelden als bewijs bij ongeval of schade. Check voorafgaand aan een reis dus altijd de wetgeving van het desbetreffende land.
Hier moet je op letten bij een dashcam
- Zorg dat hij stevig is gemonteerd
- Plaats de camera niet in het directe blikveld van de bestuurder
- Als een dashcam bij een botsing losraakt, kan hij zich ontpoppen tot een rondvliegend projectiel
- Maak gebruik van een geheugenkaart met een ruime opslagcapaciteit
- Gebruik je de dashcam niet als de auto geparkeerd staat, berg hem dan op
Ook geparkeerd filmen
De dashcam kan ook gebruikt worden als ‘bewakingscamera’. Afhankelijk van hoe ‘luxe’ de camera is, filmt hij dan continu, maar wist de beelden ook gelijk weer. Rijdt er iemand tegen je auto aan of probeert iemand in te breken, dan slaat hij de beelden daarvan op. Op die manier kan zo’n dashcam ook juist preventief werken.
Dashcam af fabriek optie?
Jazeker, er zijn autofabrikanten die een geïntegreerde dashcam op de optielijst hebben staan. Vooral de supercarmerken hebben het, denk aan McLaren, Ferrari of Lamborghini. Dankzij deze geïntegreerde dashcams kunnen rijders bijvoorbeeld een ronde op het circuit opnemen en na afloop analyseren. Maar ook volumemerken leveren dashcams. We noemen Toyota, maar ook het Franse Citroën. Citroën heeft de ConnectedCam waarmee je met een druk op de knop een foto of een video kunt maken. Via de ConnectedCam-app zijn deze beelden direct op de telefoon op te slaan en/of te delen op social media.
Opmerkelijke beelden
Ook in het Nederlandse verkeer komen de gekste situaties voor. Sommige beelden zijn vastgelegd met een dashboardcamera. Op YouTube zijn diverse pagina’s te vinden met compilaties per maand. Beelden worden massaal ingestuurd door dashcamgebruikers.