Review – Lotus Emeya S (2025), beter dan Audi, Porsche en Tesla?
In meerdere opzichten een nekkendraaier
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |
Lotus heeft een missie: uitgroeien tot een internationale speler op de markt van luxe performance-auto’s. Lotus zit Porsche dus op de hielen. Een van die modellen die Lotus moet helpen bij deze missie is de Lotus Emeya, een elektrische hyper-GT en tegenhanger van de Porsche Taycan, Audi e-tron GT en Tesla Model S.
Lichtgewicht Lotus?
De tijd van de Lotus Elise, Exige en Evora is voorbij. De huidige line-up van Lotus bestaat uit de Emira, Emeya en Eletra. De Emira is de spiritueel opvolger van de Evora. Voorheen bestempelde je een Lotus van 1.000 kilogram als zwaar. Nu is de Emira met ongeveer 1.450 kilogram de lichtste Lotus in de line-up. De elektrische Emeya weegt rijklaar zelfs 2.555 kilogram, ledig is dat dus 2.455 kilogram. Kijk nu niet direct de andere kant op, want dankzij slimme techniek is het goed mogelijk om die hogere voertuiggewichten te maskeren. Of dat ook bij deze Lotus Emeya gelukt is, lees je verderop in deze review.
Kampioen snelladen! – LOTUS EMEYA S – REVIEW – AutoRAI TV
Wat kost een Lotus Emeya?
Eerst maar eens praten over geld. Want wat kost zo’n elektrische hyper-GT van Lotus? De Lotus Emeya is er vanaf 108.685 euro. Dan krijg je een auto met een systeemvermogen van 450 kW (603 pk), een topsnelheid van 250 km/u en een sprint van 0 naar 100 km/u van 4,15 seconden. De actieradius van het model komt uit op 500 tot 610 kilometer (WLTP).
De Lotus Emeya S – die 130.585 euro kost en in deze rijtest van je digitale scherm knalt – biedt dezelfde prestaties. De extra’s ten opzichte van de normale Emeya zijn verlichte instaplijsten, instelbare sfeerverlichting, sportpedalen, privacy glass, gekleurde remklauwen, lichtgewicht remschijven, remklauwen met zes zuigers en 21-inch vijfspaaks wielen.
Standaarduitrusting Lotus Emeya
Ter beeldvorming: de basis-Emeya heeft al luchtvering, CDC-dempers, 20-inch vijfspaaks wielen, een aluminium dak, 32 matrix-led-koplampen, een neerklapbare achterbank 40/20/40, twaalfvoudig elektrisch verstelbare stoelen, klimaatbeheersing met vier zones, keyless entry & start, een KEF-audioinstalltie met vijftien luidsprekers en 1.380W vermogen, een head-up display en draadloos opladen voor smartphones. Ook parkeersensoren voor en achter zijn standaard, evenals een 360-graden camera, adaptieve cruise control, een 15,1-inch oled-touchscreen en een display voor de bestuurder en bijrijder. Aardig compleet dus, deze Chinese Lotus.
Wil je liever nog meer vermogen? Opteer dan voor de 665 kW (905 pk) sterke Lotus Emeya R. Dat model heeft een prijskaartje van minimaal 155.025 euro en sprint in 2,78 seconden van 0 naar 100 km/u.
Opties Lotus Emeya
Goed, de opties op deze Lotus Emeya S, ben jij er klaar voor? Deze gave kleur heet Solar Yellow en kost je 2.290 euro. De 22-inch tienspaaks wielen in hoogglans zilver van deze testauto kosten 2.320 euro. Wil je een Lotus-woordmerk op de achterklep in hoogglans zwart? Dan betaal je 180 euro. Het interieurthema heet Quartz en bestaat uit vegan leder in lichtgrijs en geel: 3.560 euro. De gordels in Lotus-kleuren – een hele fraaie optie wat ons betreft – hebben een meerprijs van 510 euro. Voor de zijcamera’s betaal je 2.340 euro bij. Tot slot: het intelligent glazen dak heeft een prijskaartje van 3.180 euro.
Intelligent glazen dak
Dit intelligente glazen dak kunnen we van harte aanraden. Het betreft een meerlaags glazen dak dat onmiddellijk kan worden aangepast tussen volledige lichttransmissie en witte verneveling, waarbij tien afzonderlijke segmenten beschikbaar zijn via het middendisplay of het aanraakbedieningspaneel. Het intelligente glazen dak verbetert de warmte-isolatie en blokkeert 99% van het ultraviolette (UV) licht. Je kan zeer gave patronen creëren in het dak. In de videoreview brengen we dat uitgebreid in beeld.
De optelsom
Maken we een optelsom, dan komen we – plus nog wat andere opties – uit op een totaalprijs van deze auto van 153.300 euro. Veel geld, maar ten opzichte van Porsche en Audi nog redelijk scherp. Lotus biedt wat dat betreft veel value for money, ook als we kijken naar de batterij. Het hoge voertuiggewicht komt onder meer door de batterij van 102 kWh, waarvan 98,9 kWh daadwerkelijk te gebruiken is. De accu geeft de Lotus Emeya een WLTP-range van ongeveer 540 kilometer. Reken in de praktijk op ongeveer 460 kilometer.
‘Supersonisch opladen’
Opladen is bij deze Lotus kinderspel. Sterker nog: de Lotus Emeya is een van de snelst ladende elektrische auto’s op de markt. De Emeya maakt gebruik van 800V-accutechnologie. Dat maakt Advanced Lotus Hyper Charging mogelijk. Opladen van 10 tot 80 procent kan in slechts achttien minuten, maar alleen als de auto verbonden is aan een 350kW DC snellader in optimale condities. In praktijk kan de oplaadtijd variëren als gevolg van externe omstandigheden zoals het type lader, leeftijd, omgevingscondities en de staat van de accu en de temperatuur. Beschikbaarheid van de lader is afhankelijk van de locatie. Bij een acculading van ongeveer 75 procent haalt de auto bij een snellader nog een laadsnelheid van 120 kW. Dat is indrukwekkend te noemen.
Stuurt met veel gevoel
Goed, maar is er nog een vleugje Lotus te bespeuren in dit elektrische gevaarte? Zekers! Het design oogt sportief en origineel en heeft hier en daar ook een knipoog naar Lotus-modellen van weleer. De dubbele koplampen verwijzen bijvoorbeeld naar de lichtunits van de Elise S1/S2 en Exige S1/S2. Maar de beste eigenschap van deze auto is het onderstel. Lotus heeft inderdaad kunnen bereiken dat deze auto lekker lichtvoetig aanvoelt. Hij stuurt met veel gevoel en met een fijne zwaarte in de stuurinrichting. Het stuurwiel ligt ook erg lekker in de hand. De wegligging verdient zonder meer een compliment. De fijne rijeigenschappen hebben onder meer te maken met de gewichtsverdeling van 50/50.
Ook wat verbeterpunten
Dan is er nog de power: dik 600 pk. Oef, dat is al pittig. Deze Lotus zet stappen. Hij bouwt het vermogen rustig op en laat vervolgens alles los. De acceleratie is dan indrukwekkend te noemen. Indrukwekkend is ook de interieurafwerking. De Brits/Chinese autofabrikant gebruikt prachtige materialen zoals aluminium, alcantara en hoogwaardige kunststoffen. Well done! Het bedieningsconcept is origineel, maar vraagt wel om wat gewenning. Vooral de stuurwielbediening is wat onduidelijk. Dat komt ook omdat de icoontjes overdag slecht afleesbaar zijn. Het infotainmentsysteem laat zich daarentegen kinderlijk eenvoudig bediening. Wat opvalt is ook de rekenkracht van het systeem. Alles reageert smooth en direct, zoals het hoort eigenlijk.
Geen snelheidsbegrenzer?
Bij een Lotus denk je toch vooral aan eigenschappen als sportief en puur. Sportief is deze Lotus zeker, op verzoek althans. Maar puur? Nee dat niet. Dat komt ook omdat Lotus sterk inzet op geassisteerd rijden. Dat vinden we jammer. Zo is rijden op alleen een snelheidsbegrenzer zonder enige vorm van stuurhulp niet mogelijk. Je kiest altijd voor een geassisteerde vorm van cruise control, zij dat autonoom rijden of adaptieve cruise control. Waarom we dit jammer vinden? In beide gevallen voelt de afstandsbewaking ten opzichte van voorliggers onnatuurlijk aan. Je eigen ideale lijn rijden op de snelweg is daardoor niet mogelijk. Welnu, het kan wel, maar alleen als je zelf gas geeft. Soms is het gebruiken van een normale cruise control of simpelweg een snelheidsbegrenzer wel zo prettig. Afijn, een software-update wellicht? Voor ons is dat een waardevolle toevoeging.
Conclusie review Lotus Emeya S
Verder kan je niet anders concluderen dan dat deze Lotus Emeya S een heerlijke auto is om in onderweg te zijn. Hij is lekker ruim (ook de bagageruimte), is prachtig gebouwd, kan supersnel laden en de auto stuurt geweldig. Gevoelsmatig wil je nog veel lager zitten, zoals in een Porsche Taycan wel mogelijk is. Daar zit je gevoelsmatig echt ‘op de grond’, al heeft dat vooral met de stoelconstructie te maken. Dat is in deze Lotus niet het geval. Een iets lagere zit zou hem nog fijner maken. De Emeya is in ieder geval een sterk staaltje engineering en vooral origineel vervoer. Maak je de overstap naar een Lotus? Kies vooral een knallend kleurtje, het staat deze Lotus geweldig. Het is in meerdere opzichten een nekkendraaier. Maar de tijd dat Lotus synoniem is aan lichtgewicht, is voorbij. De ‘L’ staat nu vooral voor ‘lekker rijdend’, ongeacht het voertuiggewicht.