
Autotest – Jaguar F-Pace
Performance SUV met genen van de F-Type
![]() |
Door Nile van Leeuwen. Fanatieke autoliefhebber, gedreven autojournalist en ervaren tekstschrijver die zich druk maakt om alles op het gebied van mobiliteit. |

Welk automerk heeft tegenwoordig geen SUV in het aanbod? Dat zijn er niet veel meer. De vraag naar dit soort auto’s is zó explosief toegenomen, dat je als autofabrikant in dit segment gewoon niet mag ontbreken. In dat kader is Jaguar opvallend laat, maar schiet bij zijn eerste poging direct in de roos.
Trouw aan C-X17 Concept
We weten het nog goed, toen Jaguar in 2013 het studiemodel van de F-Pace onthulde. De C-X17 Concept was toen een van de belangrijkste primeurs op de autoshow van Frankfurt.
Het Britse merk had het jarenlang niet zo druk gezien op de stand. Pers en publiek waren er niet weg te slaan. Want een SUV van Jaguar, daar keek de automarkt al jaren naar uit. En dan tekent meesterdesigner Ian Callum ook nog eens zo’n prachtige auto. Succes gegarandeerd, zou je zeggen. Tenminste, als Jaguar het definitieve ontwerp niet te veel wijzigt en het model met de juiste motoren aanbiedt.
LEES OOK: Autotest – Jaguar F-Type 400 Sport
Onderscheidend
Gelukkig is dat precies wat Jaguar gedaan heeft. De uiterlijke verschillen tussen de C-X17 en de F-Pace zijn minimaal. Het design is absoluut een van zijn sterkste punten. Sommige merken hebben moeite om een herkenbaar merkdesign te vertalen naar het SUV-segment, maar het kenmerkende lijnenspel van Jaguar leent zich perfect voor zo’n hoog model.
Ondanks dat Jaguar als een van de laatste Europese premiummerken een SUV introduceert, heeft de F-Pace dan ook een heel eigen gezicht. Die katachtige blik, die lange brede motorkap en de ver naar achteren geplaatste bestuurderspositie geven F-Pace een unieke en imposante uitstraling.




Performance-SUV
Jaguar benadrukt al sinds dag één dat de F-Pace is ontwikkeld als performance-SUV, met het DNA van een sportauto. Het merk noemt de Porsche Macan als belangrijkste concurrent, maar dat geldt eigenlijk alleen voor de zescilindermodellen. Porsche levert geen viercilinder dieselmotor, Jaguar geen viercilinder benzinemotor.
Wij rijden de 2,0-liter dieselversie met achttrapsautomaat, de belangrijkste motorvariant voor Nederland. Het is de minst krachtige in de reeks en op papier niet de meest sexy krachtbron voor een blitse performance-SUV. Maar na een druk op de startknop ben je dat al snel vergeten. Ook met de viercilinder diesel presteert de Jaguar F-Pace verrassend sportief.
Rijdynamiek
Dat komt in de eerste plaats doordat de 132 kW (180 pk) en 430 Nm sterke dieselmotor zelfs nog krachtiger aanvoelt dan je verwacht in een SUV van dit formaat. De gretigheid waarmee de F-Pace 2.0d AWD accelereert, is opmerkelijk. Niet alleen vanuit stilstand, ook bij het invoegen op de snelweg tovert de F-Pace een glimlach op je gezicht.
Een andere belangrijke eigenschap van de F-Pace is zijn ultralichte aluminium carrosseriestructuur. Daarvan zijn alle nieuwe Jaguars voorzien sinds de overname van het merk door het Indiase Tata. Mede daardoor is de F-Pace met een gewicht vanaf 1.665 kg de lichtste in deze klasse. Ook de vierwielaangedreven dieselversie heeft met 1.775 kg geen last van overgewicht en dat verklaart het gemak waarmee de F-Pace 2.0d AWD op tempo komt.
Minder gewicht betekent ook meer dynamiek. Samen met het briljante onderstel met componenten van de Jaguar F-Type resulteert dat in een lichtvoetige, strak sturende SUV. Alsof hij op z’n tenen danst, zo speels gedraagt de F-Pace zich in bochten.
LEES OOK: Jaguar F-Pace nu ook als 550 pk sterke SVR




Onmiskenbaar Jaguar
Jaguar komt zijn beloften na. De F-Pace is een fijne stuurmansauto, die sportief ingestelde automobilisten op hun wenken bedient. Vooral in de sportiefste rijstand die simpel is in te schakelen via de karakterknop op de middenconsole.
Maar voordat we verdwalen in alle sportieve eigenschappen: laten we niet vergeten dat de Jaguar F-Pace ook heel comfortabel is, met een prettige vering en een ruim interieur. Het luxe interieur is een oase van rust en samen met het schappelijke praktijkverbruik van 7,6 l/100 km kwalificeert de Jaguar F-Pace zich ook als excellente langeafstandscruiser.
Het moet gezegd worden: de nieuwe Jaguar F-Pace is een verdraaid goede auto en een verademing in het duurdere SUV-segment. De prijzen beginnen net onder de 55 mille voor de 2.0d Pure met handbak en achterwielaandrijving. De gereden testauto, de F-Pace 2.0d AWD R-Sport, heeft een prijskaartje vanaf 68.380 euro.