Interview: Carlos Ghosn stapt in autonome auto, deelt ervaringen
Belangrijke aankondigingen Renault-Nissan tijdens CES 2017

Renault-Nissan-topman Carlos Ghosn heeft onlangs ‘gereden’ in een zelfrijdend prototype van het concern. Hoe hij de autonome rit heeft ervaren? Dat vertelt hij in dit interview.
Speciaal rijbewijs
Het prototype, een zelfrijdende Infiniti Q50, is in staat om zichzelf zowel op de snelweg als in de stad te redden. “De auto heeft speciale registratie voor autonoom rijdende voertuigen, zodat hij in Californië de weg op mag”, zegt Ghosn. “Ik moest ook een speciaal rijbewijs aanvragen om met de Q50 te rijden.”
Het gemak van autonoom rijden
Ghosn: “Waarvan ik vooral onder de indruk ben, is hoe snel ik gewend was aan het autonome rijden. Samen met een Nissan-engineer bepaalden we de bestemming en vertrokken. De auto deed de rest vanzelf, probleemloos. We reden op de snelweg en door stedelijke gebieden. Er waren situaties waarin onze auto werd afgesneden, maar we voelden ons geen enkel moment onveilig. De auto reageerde heel neutraal en voorspelbaar op andere weggebruikers.”
Tijd anders besteden
Renault-Nissan stelt zich ten doel om rond 2020 op z’n minst tien modellen op de markt te hebben met uitgebreide autonome rijfuncties. Autonoom rijden gaat het leven van mensen volgens Ghosn aanzienlijk veranderen. “Vooral ouderen profiteren van de autonome technologie, want ze blijven op een veilige manier mobiel. Het grootste voordeel is dat mensen meer tijd krijgen, die ze geheel naar eigen wens kunnen benutten. Gemiddeld spenderen we zo’n twee uur per dag in een auto. In twee uur kun je veel doen, zoals werken, een video kijken of je e-mails checken.”
Verschil tussen autonoom en volledig autonoom
Nieuwe auto’s hebben tegenwoordig steeds meer rijhulpsystemen, maar autonoom moeten we dat volgens Ghosn nog niet noemen. Rijstrookhulp, een noodremassistent en sensoren die een oogje houden op het verkeer rond de auto, zijn leuk, maar laten een auto nog niet autonoom rijden. “Je moet duidelijk onderscheid maken tussen autonoom en volledig autonoom, want écht autonoom rijden duurt nog jaren”, stelt Ghosn.
Stappenplan
Renault-Nissan werkt volgens een stappenplan om autonoom rijdende auto’s te lanceren. Allereerst rolt Nissan ProPILOT uit, waarmee een auto zelfstandig op de snelweg in een rijstrook kan blijven rijden en ook lichte bochten kan volgen. “Stap 2 is autonoom rijden op meerdere rijstroken op de snelweg, gevolgd door volledig autonoom rijden in steden rond 2020. Dat is stap 3”, zegt Ghosn. “Stap 4 is de volledig autonoom rijdende auto. Dat soort auto’s worden wereldwijd al door ons getest.”
Stap in de toekomst
Ghosn realiseert zich ook dat mensen altijd een keuze willen blijven houden om autonoom of zelf te rijden. “Met deze nieuwe technologieën nemen we geen afscheid van zelf rijden, we geven klanten juist een keuze hoelang en wanneer ze willen rijden. Zodra je hebt ervaren hoe het is om in een zelfrijdende auto te zitten, is dat alsof je een stap in de toekomst zet”, besluit Ghosn.
Ontwikkelingen bespoedigen
Renault-Nissan wil zo snel mogelijk zelfrijdende auto’s op de weg brengen. Om vaart te zetten achter alle ontwikkelingen heeft Carlos Ghosn in een toespraak tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas vijf belangrijke aankondigingen gedaan.
Vijf aankondigingen
- De nieuwe technologie “Seamless Autonomous Mobility”, kortweg SAM, moet helpen om autonome auto’s sneller op de weg te brengen. SAM is ontwikkeld met NASA-technologie en bundelt kunstmatige intelligentie van de auto met ‘in the cloud’-informatie om autonome auto’s te helpen met het navigeren, ongeacht de omgeving.
- Nissan lanceert in de nabije toekomst de volgende generatie Nissan Leaf. De opvolger van ’s werelds bestverkopende elektrische auto krijgt op termijn ProPILOT-technologie: Nissans autonome rijfunctionaliteit voor het rijden op de snelweg. De actieradius bedraagt meer dan 360 kilometer.
- Nissan start een samenwerking met het Japanse internetbedrijf DeNa met als doel autonome auto’s voor commercieel gebruik te ontwikkelen. Tests beginnen dit jaar in Japan en worden op termijn uitgebreid naar andere landen. Nissan wil het commerciële gebruik van de auto’s, waaronder het zogenoemde ride-hailing – een vorm van auto delen – testen tijdens de Olympische Spelen van 2020.
- De samenwerking tussen de Alliantie Renault-Nissan en Microsoft wordt verlengd om de volgende generatie connected autotechnologie te ontwikkelen. De Alliantie en Microsoft onderzoeken onder meer de toepassing van de persoonlijke assistent Cortana, die rijden productiever en soepeler kan maken.
- Om steden te helpen zich voor te bereiden op de komst van autonome voertuigen, elektrische auto’s en nieuwe mobiliteitsdiensten, start Nissan een samenwerking met 100 Resilient Cities – Pioneered by The Rockefeller Foundation (100RC). Dit is een wereldwijde non-profitorganisatie die steden ondersteunt met fysieke, sociale en economische uitdagingen. Nissan is de eerste autopartner van 100RC.