
Review – Hyundai Tucson Plug-in Hybrid N Line (2025), heeft slimme vondst!
Is de Hybrid de betere keuze?
![]() |
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |

Ongeveer vier jaar geleden reden we voor de allereerste keer met de huidige generatie Hyundai Tucson. De video van die rijtest is al bijna 100.000 keer bekeken. Het zegt genoeg over de populariteit van de Tucson. Nu is de familie-SUV van Hyundai vernieuwd. Wat is er precies nieuw? En moet je überhaupt nog een Hyundai Tucson overwegen? Tijd voor een test. Tijd voor een review van het absolute topmodel: de Hyundai Tucson 1.6 T-GDI PHEV N Line Sky. Een auto met alle opties.
Aanpassingen Hyundai Tucson
Eerst maar eens even kijken naar wat er precies nieuw is aan de Hyundai Tucson. Natuurlijk valt als eerste het nieuwe front op met een gewijzigde grille en aangepaste Parametric Hidden Lights. De auto krijgt ook nieuwe wieldesigns. De nieuwe bumpers en skidplates lopen nu naadloos door van links naar rechts. De skidplate aan de achterzijde is groter en nu bovendien geïntegreerd in de bumperlijst waardoor de TUCSON nog breder oogt. Het Hyundai-logo achter is ook nu weer verwerkt in de achterruit.
Compleet nieuw dashboard
Ook het interieur onderging een metamorfose, met een volledig hertekend dashboard. Fijn aan het interieur: de stoelen zitten voortreffelijk. Verder oogt het interieur na alle aanpassingen wat onrustig door de vele lijntjes. Aan de andere kant is de ergonomie dik in orde, want alle functies zitten onder handbereik en de bediening is logisch. Heel fijn dat Hyundai nog gewoon knoppen toepast. Het nieuwe driespaaks stuurwiel ligt lekker in de hand en ontbeert een traditioneel Hyundai-logo. Je kijkt wel uit op een H maar dan in morsecode.
SLIMME VONDST in Hyundai Tucson N Line (2025) – REVIEW – AutoRAI TV
Gebogen panoramisch display
Als bestuurder kijk je uit op een gebogen panoramische display bestaande uit een 12,3-inch digitaal instrumentenpaneel en een 12,3-inch infotainment-touchscreen. Het systeem biedt ook draadloze Apple CarPlay en Android Auto en is geschikt voor Over-The-Air (OTA) software-updates. Fijn is het 12-inch head-up display. Dit systeem projecteert informatie – zoals navigatieaanwijzingen en waarschuwingen – voor je neus. Een systeem als climate control heeft zijn eigen 6,6-inch touchscreen. Verder bespeuren we een 12V-stopcontact en twee USB-C-poorten (één met data-ondersteuning). Passagiers op de achterbank hebben toegang tot twee USB-C-poorten, geplaatst onder de ventilatieroosters op de achterbank.

Hyundai Tucson N Line
Je hebt het vast wel gezien: dit is de N Line uitvoering. Die oogt extra sportief. Kenmerken zijn een agressiever ogende nieuwe voorbumper en achterbumper. Verder staat de N Line op 19-inch ‘N Line’ lichtmetalen velgen met 235/50 R19-banden. Ook heeft deze auto sideskirts in carrosseriekleur en diverse rode accenten in exterieur en interieur. Het interieur van de auto is uitgerust met onder meer suède/lederlook stoelbekleding met rode stiksels, een sportstuurwiel en aluminium design pedalen.
Rijhulpsystemen: misschien zelfs te veel?
Rijhulpsystemen zijn er natuurlijk genoeg. Sommige zet je liever uit dan aan, maar voor de liefhebber: het zit er wel allemaal op en aan. Denk aan een snelwegassistent, rijstrookassistent, botspreventiesysteem, verkeersbordenherkenning, dodehoekbewaking inclusief camerabeeld bij richting aangeven, snelheidsbegrenzer, vermoeidheidsherkenning, snelheidswaarschuwing en meer.
Aandrijflijn Hyundai Tucson Plug-in Hybrid
De aandrijflijn van deze Hyundai Tuscon 1.6 T-GDI PHEV bestaat uit een 1,6-liter viercilinder turbobenzinemotor met een vermogen van 117,6 kW (158 pk), aangevuld met 66,9 kW elektropower. Het systeemvermogen komt uit op 252 pk met 350 Nm aan koppel. De batterij zelf heeft een capaciteit van 13,8 kWh, goed voor een theoretisch elektrisch rijbereik van 66 kilometer. Belangrijk om te weten: er is keuze uit een PHEV-versie met voorwielaandrijving of vierwielaandrijving. De meerprijs voor AWD is ongeveer 1.500 euro. Bovendien komt de versie met AWD op papier iets minder ver op een volle lading stroom: 63 kilometer. Dat komt vooral omdat deze versie 64 kilogram zwaarder is ten opzichte van de 2WD-versie.

Slimme vondst!
De Hyundai Tucson heeft flippers achter het stuur, bedoeld voor energieterugwinning. Er zijn in totaal vier standen: level 1, level 2, level 3 en max. Die laatste activeer je altijd tijdelijk. Door aan de linker flipper te ‘trekken’ en deze vast te houden, remt de auto extra sterk af op de elektromotor, zelfs volledig tot stilstand. Een handige functie omdat je zodoende altijd extra kan afremmen.
Gemiddeld brandstofverbruik
Op papier heeft de plug-in hybride met voorwielaandrijving een gemiddeld brandstofverbruik van 1,38 l/100 km. In de praktijk valt het verbruik altijd hoger uit. Je moet bovendien fanatiek zijn in het opladen van de auto om maximaal te profiteren van de PHEV-techniek. Liever rijden zonder opladen? Dan kan je beter kiezen voor de hybride versie.

Prijsverschil Hyundai Tucson Hybrid en Tucson Plug-in Hybrid
Hoe groot zijn de prijsverschillen tussen een Hyundai Tucson Hybrid en Tucson Plug-in Hybrid? De Tucson Hybrid start als i-Motion bij 45.000 euro. Het topmodel – de N Line Sky – kost 54.000 euro. De Hyundai Tucson Plug-in Hybrid 2WD heeft een lagere startprijs: 44.000 euro. Als N Line Sky betaal je 53.000 euro. Onder de streep scheelt dat dus 1.000 euro.
Eenvoudige keuze, toch?
Oké, dus dat is een makkelijke keuze? Nou, niet helemaal. Want met een stekkerhybride committeer je aan het continu moeten opladen van de aandrijflijn, terwijl je in de praktijk ongeveer 40 tot 50 kilometer elektrisch kan rijden. Met een hybride versie hoef je nergens naar om te kijken. De Tucson Hybrid weegt bovendien 175 kilogram minder ten opzichte van de PHEV. Maar een stekkerhybride is toch voordeliger in wegenbelasting? Nee, dat voordeel vervalt. Je betaalt straks dus meer wegenbelasting dan een hybride. Ook het geremde trekgewicht van de normale hybride hoger: 1.360 kilogram voor de hybrid versus 1.210 voor de plug-in hybrid. De Hybrid heeft ook een ruimere bagageruimte: 616 liter tegen 558 liter voor de stekkervariant. Weet ook dat de benzinetank van een PHEV met 42 liter liefst 10 liter kleiner is dan een hybrid. De kilometervreter opteert dus beter voor een hybride.
Het nadeel – in hoeverre je daar van kan spreken – van de Hybrid is dat je over minder systeemvermogen beschikt. Deze aandrijflijn levert 215 pk tegen 252 pk voor de stekkervariant. Het koppel is met 350 Nm wel gelijk. In alle gevallen accelereert de Tucson in ongeveer 8 seconden van 0 naar 100 km/u en bedraagt de topsnelheid 186 km/u.

Conclusie review Hyundai Tucson
De Hyundai Tucson is een heerlijke reisauto met volop ruimte. Hij stuurt bijzonder fijn, voelt lichtvoetig aan en biedt ongekend veel value for money. De stoelen zitten uitstekend en ook alle functies in het interieur zijn logisch ingedeeld en ook op een begrijpelijke manier te bedienen. Aan jou de keuze of je gaat voor een hybride of plug-in hybride.
Uitrusting Hyundai Tucson N Line Sky
- 19-inch lichtmetalen ‘N Line’ velgen met 235/50 R19-banden
- Deurlijst, luxe afwerking
- Digital Key 2.0
- Mistlampen, achter LED
- N Line achterspoiler met geintegreerd derde remlicht
- N Line exterieur
- Stoelbekleding, suede/lederlook met rode stiksels, N Line design
- Stuurwiel sport, lederen bekleding
- Panoramisch schuif-/kanteldak
- Laadkabel 11 kW 3-fase & ICCB-kabel
- Achterklep, automatisch
- Highway Driving Assist (HDA)
- Interieurverlichting, gekleurd
- KRELL Premium-Audiosysteem
- Deurlijst, luxe afwerking
- Remote Folding, 2e zitrij
- Stuurwiel, verwarmd
- Automatisch dimmende binnenspiegel
- Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA)
- Cruisecontrol met Stop & Go-functie, snelheidslimiet, navigatieondersteuning, adaptief (NSCC)
- Dakrails
- Draadloze oplaadmogelijkheid (telefoon)
- LED dagrijverlichting, verzonken in grille vóór
- Privacy Glass
- Stoelen vóór, lendensteun elektrisch instelbaar
- Verlichting achterzijde, volledig LED
- Volledig digitaal instrumentenpaneel (12,3-inch)
- Warmtewerende voorruit
- Blind-spot View Monitor (BVM)
- Digital Key 2.0
- Head-up Display (HUD)
- Knoppen voor elektrische verstelling op wang passagiersstoel
- Net in baggageruimte
- Parkeersensoren, vóór, achter & zij
- Parking Collision-avoidance Assist (PCA) achter
- Rear Occupant Alert (ROA) met radardetectie
- Stoel bestuurder en passagier, elektrisch verstelbaar met geheugenfunctie (bestuurder)
- Stoelen vóór & achter, verwarmbaar
- Stoelen vóór, geventileerd
- Surround view Monitor (SVM) – 360 graden camera
- Ventilatieroosters, achter in middenconsole
- Verlichting voorzijde, volledig LED met automatisch grootlicht (IFS)
- Zonwering in achterdeuren
- 12,3-inch Multimediascherm met navigatie
- Draadloze Apple CarPlay & Android Auto
- Over-The-Air updates, navigatie
- Over-The-Air updates, auto
- Stuurwiel, audiobediening


















































